‘Türkiye’de yerli ve milli doğal gaza katkı sağlamaktan dolayı gurur duyuyoruz’

TBNG CEO’su Sinan Furat, Petroturk TV Haber Yönetmeni Raşit Kırkağaç’ın sorularını yanıtladı.

Son yıllarda doğal gaz arama üretim faaliyetlerini artıran Türkiye, bununla birlikte enerjide hub olma hedefi ile hareket ediyor. Sakarya Gaz sahasında yapılan toplam 710 milyar metreküplük doğal gaz keşfiyle birlikte öne çıkan yerli ve milli gaz konusunu ve Trakya Bölgesi’nde arama ve üretim operasyonlarında bulunan TBNG’nin faaliyetlerini, üretim hedeflerini ve sektörle ilgili gelişmeleri TBNG CEO’su Sinan Furat Petroturk TV Haber Yönetmeni Raşit Kırkağaç’a anlattı.

Bize kısaca TBNG’nin faaliyetlerinden bahseder misiniz?

Şirketimiz Trakya Havzası Doğal Gaz Şirketi TBNG, Türkiye’de yaklaşık 40 yıldır doğal gaz ve petrol üretiminde bulunan sektörün özel oyuncularından birisi. Özel sektör oyuncuları arasında biz en büyük üretime sahip olan şirketiz. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Türkiye’nin en fazla üretim yapan ve aslında devlete ait olan bir kamu şirketi. Şu anda Trakya Bölgesi, İstanbul ili, Silivri ilçesi Değirmenköy’de bulunuyoruz. Arama lisansına sahip olduğumuz bu bölgede faaliyetlerimize başladık. İnşallah sondaj faaliyetlerimiz sonucu daha önce de üretim yaptığımız bu kuyumuzda üretimi artırarak sisteme dahil edeceğiz.

“KENDİ İŞ GÜCÜMÜZÜ YARATMAYA BAŞLADIK”

Peki bu bu kuyuda ne kadar miktarda bir üretim gerçekleştirmeyi planlıyorsunuz?

Bizim burada asıl planımız günlük olarak 50 bin metreküp doğal gazı devreye almak. Tabi bildiğiniz üzere konumuz yerli ve milli gaz. Şu anda bulunduğumuzu sahada 60’a yakın çalışanımız var. Tamamı Türk. Türk mühendisler, Türk kule personeli, elektrik ve mekanik teknisyenler, iş güvenlik uzmanları, aynı zamanda bunu da gururlar söylüyorum sektörümüzde artık kendi iş gücümüzü yaratmaya başladık. Üniversitelerimizin petrol ve doğal gaz mühendisliği mezunu öğrenciler, aynı zamanda bizde staj da yapıyorlar. Daha sonra ki dönemlerde bizde ya da diğer firmalarda iş hayatına başlamış oluyorlar.

“HUB OLMA HEDEFİ ÜZERİNDE DURULMASI GEREKEN ÇOK STRATEJİK BİR KONU”

Son zamanlarda oldukça gündemde yer alan bir konu var o da doğal gazda Türkiye’nin Hub olma projesi. Tabi bu enerji çeşitlendirmesi ile ‘Enerjide Hub’ olma projesine dönüştü. Bu konu hakkında siz neler söylemek istersiniz?

Bu üzerinde durulması gereken çok stratejik bir konu. Türkiye’nin dünyadaki konumu bildiğiniz üzere oldukça önemli hale geliyor. Son yıllarda Rusya Ukrayna savaşı ile başlayan dünyadaki politik dengelerin değiştiği bir sürece girdik. Türkiye’yi düşündüğümüzde özellikle son zamanlarda Rusya Devlet Başkanı Putin’in “Türkiye’yi biz bir enerji merkezi yapmak istiyoruz” söylemi çok önemli. Buradaki asıl amaç Rus gazının artık Avrupa’ya gitmesinin zor olduğunu herkes, uygulanan ambargolardan dolayı biliyor. Türkiye bu konuda çok iyi bir aday. Bu gazı Rusya ile Türkiye’deki hali hazırdaki boru hatları ile Türkiye’ye ulaştırıp Türkiye üzerinden dağıtma şansımız bize de ülke olarak ciddi bir gelir sağlayacak. Sahip olduğumuz depolama kapasitesi bunun için önemli bir etken. Enerji Bakanımız Dr. Alparslan Bayraktar’ın da özellikle üzerinde durduğu ve basında vurguladığı konu Tuz Gölü ve Silivri Depolama Tesislerimiz. Şu anda biz 6 milyar metreküp depolama kapasitesine sahibiz. Amaç bunu 12 milyar metreküpe çıkarmak. Türkiye’nin tüketimi açısından düşünürsek 6 milyar metreküp bizim yıllık ihtiyacımızın yüzde 10’luk kısmı. Bu kapasiteyi ne kadar artırırsak Rus gazının da Türkiye üzerinden Türkiye’nin enerji üssü olma projesiyle Avrupa’ya ve diğer ülkelere satışını uygun hale getirecek.

“2024 YILINDA ÜRETİMİMİZİ YÜZDE 25 ARTIRMAK İSTİYORUZ”

2023 yılı arama ve üretim faaliyetleri sizin için nasıl geçti? 2024 yılı beklentileriniz neler?

Şirketimizin toplam 16 adet ruhsatı var. Bu yaklaşık bin 400 kilometrekarelik bir alan ve tamamı Trakya Bölgesinde. 2023 yılında bizim 5 sondaj faaliyetimiz oldu ve bunların başarılı sonuçlarıyla 70 milyon metreküp doğal gaz ürettik. Yerli ve Milli doğal gaz bildiğiniz üzere çok önemli bir konu. Buna katkı sağlamaktan dolayı da ayrıca gururluyuz. İnşallah 2024 yılında üretimimizi yüze 25 artırarak rakamımızı 90 milyon metreküpe çıkartmak istiyoruz. Tabii bunun bir maddi karşılığı var. Bugünün fiyatlarıyla yaklaşık ekonomiye 1 milyar liralık bir katkı sunacak. Çünkü biz bunu yerli ve milli kaynaklarla ürettiğimizde bu gazı yurtdışına ithal etmeyeceğiz. Bunun dış ticaret açığına ve Türkiye’nin enerji maliyetine çok önemli katkıları var.

“BÜROKRASİNİN BİZİ YAVAŞLATMASINI İSTEMİYORUZ”

Türkiye’yi doğal gaz arama ve üretim konusunda yabancı yatırımcının yatırım yapması açısından cazip hale nasıl getirebiliriz? Bu konuda neler yapmalıyız?

Şirketimiz TBNG, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin Türkiye’ye 2020 yılında getirdiği doğrudan yabancı yatırım. Yaklaşık 80 kişilik çalışanımızın tamamı Türk. Bir yabancı yatırım olarak Türkiye’de veri veriyor, istihdam sağlıyoruz. Benim şahsi fikrime göre aslında biz bir Türk şirketiyiz çünkü burada kurulu bir anonim şirketiz. Yabancı yatırımcı açısından düşündüğümüzde özellikle lisans konusunda biz bir özel sektör oyuncusu olarak lisanslarımızın uzatılmasını, yeni lisanslara başvuru yapmayı ve bu aşamalarda açıkçası bürokrasinin bizi yavaşlatmasını istemiyoruz. Çünkü büyük bir şevkle yerli ve milli doğal gaz üretmek için çalışıyoruz. Özellikle bekleme süreleri uzadığında, yabancı yatırım açısından da düşündüğümüzde bu ülkeye olan yatırım yapma teşvikini ne yazık ki olumsuz anlamda etkiliyor.

“AMACIMIZ BU SAHADA GÜNLÜK 50 BİN METREKÜP DOĞAL GAZ ÜRETMEK”

Bu sahada doğal gaz kaç metreden çıkacak nasıl çıkacak? Bunlardan biraz bahseder misiniz?

Kulemizin ismi Atmaca. Bizim tedarikçimiz olan Burhan Teknoloji firmasına ait bir kule. Biz burada 3 bin 500 metrede daha önce de gaz keşfi yaptık. Bunu üretime almak için çalışıyoruz. Aslında baktığınızda sadece bu sahadaki yatırım 75-80 milyon lira civarında. Amacımız günlük 50 bin metreküp doğal gazı burada üretmek.

“SEKTÖRÜN YERLİLEŞMESİNİ SAVUNUYORUZ”

Son olarak sektörle ilgili neler söylemek istersiniz?

Sektör 1950’lere kadar gidiyor. Petrol ve doğal gaz birbirinden ayrılmayan iki konu. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı burada aslında en büyük kurum. TPAO dışında özel sektör oyuncuları genelde uzun süredir Türkiye’de bulunan yabancı firmalar. Sektörün doğası gereği Amerikan ve Kanadalı firmaları daha çok görüyorsunuz çünkü bu sektör o ülkelerde çok gelişmiş durumda. Biz artık bu sektörün daha yerlileşmesini istiyor ve bunu savunuyoruz. Kendimizi yerli bir firma olarak konumlandırıyoruz. Şu anda bulunduğumuz sahadaki kule tedarikçimiz Buran Teknoloji ve Ankaralı bir firma. Şu anda burada çalışan 60 kişilik personelin tamamı Türklerden oluşuyor. Biz bu Know-How’ı öğrenip Türkiye’den yeni firmaların çıkmasını istiyoruz ve bunu destekliyoruz. Şirketimiz doğal gaz üretiminde yatırımlarına devam edecek. Lisans sürelerini uzatma konularını da yakın zamanda çözersek yatırımlar artarak devam edecek.