‘Türkiye’nin geleceği için Bugünden Yarına Hazırız’

‘Türkiye’nin geleceği için Bugünden Yarına Hazırız’

Petrol Ofisi Grubu CMO’su Sinan Seha Türkseven Enerji Petrol Gaz’ın sorularını yanıtladı. Türkseven; “2022 itibarıyla 200 milyar TL’lik ciroyu aşan ve bölgesel bir güç olarak hareket eden dev bir enerji altyapı grubu konumundayız” ifadelerini kullandı.

Enerji Petrol Gaz’ın sorularını yanıtlayan Petrol Ofisi Grubu CMO’su Sinan Seha Türkseven sürdürebilirlik hakkında yaptığı konuşmada “2030 yılına kadar Kapsam 1 ve Kapsam 2 sera gazı emisyonlarını yüzde 42 oranında azaltmayı, 2050 yılına kadar ise net sıfır olmayı taahhüt ettik” dedi.

“ON BİNLERCE KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYORUZ“

Türkiye’nin en büyük 5 özel şirketi arasında yer alan Petrol Ofisi Grubu’nun hizmet kapsamından bahseder misiniz?

Petrol Ofisi Grubu olarak 80 yılı aşkın bir süredir faaliyet gösterdiğimiz akaryakıt, toplam madeni yağlar ve kimyasallar pazarının geleneksel lideriyiz. 2022 itibarıyla 200 milyar TL’lik ciroyu aşan ve bölgesel bir güç olarak hareket eden dev bir enerji altyapı grubu konumundayız. Günümüzde 1930’dan fazla istasyonumuz, 1400 köy pompası ve sınır kapılarında yer alan ikmal noktalarımız ile Türkiye’nin en geniş akaryakıt istasyon ağına sahip olup on binlerce kişiye istihdam sağlıyoruz. Türkiye’nin en büyük perakendecilerinden biri olarak, 8 akaryakıt terminali, 18 havaalanı ikmal ünitesi, 1 LPG terminali, yılda çeyrek milyon uçağa yakıt ikmali, 1 milyon metreküplük yakıt depolama kapasitesi ile sektöre liderlik ederken Türkiye’nin en büyük 5 özel şirketi arasında yer alıyoruz.

Müşterilerimizin gelecekteki ihtiyaçlarını ve talep edecekleri hizmetleri şimdiden görüp hazırlık yapıyoruz. Bu kapsamda yaklaşık 140 bin tonluk yıllık üretim ve 66 bin tonluk depolama kapasiteli Kocaeli Derince’deki madeni yağ fabrikamız ile 400’den fazla zengin ürün gamı ile tüm sektörlere hizmet veriyoruz. Bu fabrikamızı yakın zamanda yeni depolama alanları, harmanlama tankları ve dolum hatları genişleterek 230 bin tonluk bir üretim kapasitesine ulaşmayı ve böylelikle dünya çapında sayılı tesislerden biri haline gelmeyi hedefliyoruz. Tesisimizde bulunan ve alanında en gelişmiş merkezlerden biri olan Petrol Ofisi Teknoloji Merkezi’nde (POTEM) ise yılda ortalama 150 bin adet test gerçekleştiriliyor. Türkiye ve yakın coğrafyanın en kapsamlı teknoloji merkezi POTEM sayesinde 4 kıtada 33 ülkeye madeni yağ ihracatı yaparak ülkemize 25 milyon dolar döviz girdisi sağlıyoruz.

Tüm bunlara ek olarak Türkiye genelinde ve yakın coğrafyada hava, deniz ve kara araçlarında ihtiyaç duyulan tüm yakıt çeşitlerini sağlayabilen tek grup olarak; ülke ekonomisine katma değer yaratacak sürdürülebilir projeler hayata geçiyoruz. Konvansiyonel enerji tedariğindeki gücümüz sayesinde kaynaklarımızı lojistik altyapı yatırımlarına ve pek tabii ki geçişsel ve yenilenebilir enerji yatırımlarına yönlendiriyoruz. Ayrıca teknoloji odaklı girişimleri hayata geçirmek üzere finansal teknolojilerden oyun teknolojilerine kadar uzanan farklı alanlara yatırım yapmaya da devam ediyoruz.

“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KONUSUNDA EN ÖNEMLİ HEDEFLERİMİZDEN BİRİSİ NET SIFIR OLMAK”

Sürdürülebilirlik uzun yıllardır Petrol Ofis Grubu’nun odağında olan bir konu. Sürdürülebilirlik çalışmalarınız kapsamında kendinize belirlediğiniz hedef ve bu hedef ulaşmak için üzerinde çalıştığınız projeler nelerdir?

Yeni trendler ve teknolojik gelişime paralel olarak inovatif çalışmalarımızı sürdürülebilirlik yaklaşımımız doğrultusunda geliştirerek ülke ekonomisine değer katmaya devam ediyoruz. Bu çerçevede bir yandan mevcut ürün teknolojilerine yatırım yaparken bir yandan geleceğin enerjilerine yatırım yapıyoruz. İnovasyon ve teknolojinin gücüyle entegre ve yaşayan dev ekosistemimizdeki faaliyetlerimizi ve ürünlerimizi sürekli geliştirmemiz başarılarımızın ardındaki önemli nedenlerden biri. Bu kapsamda müşterilerimizin gelecekteki enerji ihtiyaçlarına cevap vermek için elektrik ve güneş enerjisi alanlarında şimdiden adımlar atıyoruz.

2030 yılına kadar Kapsam 1 ve Kapsam 2 sera gazı emisyonlarını yüzde 42 oranında azaltmayı, 2050 yılına kadar ise net sıfır olmayı taahhüt ettik. Sürdürülebilirlik konusunda en önemli hedeflerimizden birisi bu. Net sıfır hedefimiz yönünde attığımız tüm adımlar, sadece şirketimiz ve sektörümüzün için değil aynı zamanda ülkemizin 2053 yılına kadar net sıfır hedefine ulaşma yönündeki uzun vadeli hedefine doğru atılmış adımlar. Bu çerçevede tüm iş kollarımızda sürdürülebilirlik odağımızı artırıyoruz.

Üyesi olduğumuz Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) “2050’ye Kadar Net Sıfır Karbon Emisyonu” kararı doğrultusunda sürdürülebilir havacılığı destekliyoruz. Bu çerçevede 2022 yılının mart ayından bu yana Türkiye’nin önde gelen havayolları tarafından işletilen uçaklara sera gazı emisyonlarını yüzde 80’e kadar azaltan sürdürülebilir havacılık yakıtı Neste MY Sustainable Aviation FuelTM (SAF) ikmalini gerçekleştiriyoruz. Bu alandaki ikmal hacmimizi 2023’te 3 kat, 2024 yılında ise 10 kata kadar artırmayı hedefliyoruz. 

Bunların yanında lideri olduğumuz denizcilik sektöründeki PO Marine markamızla IMO 2020 kriterleri kapsamında Türkiye’deki ilk yeni nesil denizcilik yakıtı Very Low Sulfur Foil (VLSF) ikmalini yaptık.

Benzer şekilde s-POwer girişimimizle, mülkiyetimizde bulunan tüm istasyonlarda madeni yağ fabrikamızın çatısında, terminallerimizin arazilerinde güneş panelleri de kurarak karbon ayak izimizi azaltıyoruz. Güneş enerjili istasyon projemiz şu an 13 istasyon ile sürüyor. Proje dahilindeki istasyonlarımız elektrik ihtiyaçlarının tamamına yakınını güneş enerjisinden karşılamanın yanı sıra ürettikleri fazla enerjiyi de şebekeye veriyor. s-POwer projesinde yer alan bu 13 istasyondaki sistem ile yılda 800 tonu aşkın karbon salınımının önüne geçiliyor. Elektrikli araç piyasasının en büyük sorunu olan şarj ve menzil sorununa çözüm getirmek amacıyla şarj istasyonları ağımızı da yeni iş birlikleriyle genişletiyoruz. Tüm bu çalışmalarımız neticesinde dünya genelinde binlerce şirketi değerlendiren kurumsal sürdürülebilirlik derecelendirme kuruluşu EcoVadis tarafından da gümüş madalya ile ödüllendirildik.

Son olarak net sıfır politikamızı ürün geliştirme süreçlerimize de mutlaka yansıtmaya önem verdiğimizi belirtmek isterim. Teknoloji merkezimiz POTEM’de yaptığımız geliştirmelerde ürünlerimizin çevreye etkisini dikkate alıyoruz. Bu kapsamda Maxima motor yağlarımızı Adaptech teknolojisi ile yenilerken uzman endüstriyel tasarım ekibimiz tarafından özel olarak geliştirilen yeni Maxima ambalajında da yüzde 25 oranında plastik geri dönüşüm malzeme kullandık. Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği tarafından ‘Karbon Kahramanı’ ödülüne de layık görülen böylesine önemli bir ürünü müşterilerimize sunmaktan mutluluk duyuyoruz. 

‘YÜZDE 29’U AŞAN PAZAR PAYI İLE GELENEKSEL LİDERLİĞİMİZİ 13. YILINA TAŞIDIK’

Petrol Ofisi Grubu’nun faaliyet gösterdiği sektörlerde liderliğini ortaya koyan güncel rakamları aktarır mısınız?

Kara, hava ve denizdeki geleneksel sektörel liderliğimizi her yıl daha da sağlamlaştırıyoruz. Nitekim geçtiğimiz aylarda yayınlanan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), “Petrol Piyasası 2022 Yılı Sektör Raporu”na göre Petrol Ofisi Grubu olarak 2022 yılında yurt içi pazar payımız yüzde 22,4 olarak gerçekleşti ve akaryakıt sektöründeki açık ara geleneksel liderliğimizi sürdürme başarısını bir kez daha gösterdik. En güçlü olduğumuz alanların başında gelen toplam madeni yağ ve kimyasallar pazarında Petrol Sanayi Derneği (PETDER) verilerine göre ise istikrarlı büyümemizi geçtiğimiz yıl da sürdürerek yüzde 29’u aşan pazar payı ile geleneksel liderliğimizi 13. yılına taşıdık. Petrol Ofisi Grubu’nun yalnızca madeni yağlardaki pazar payı yüzde 28,3 oldu. 2022 EPDK Denizcilik Satışları Raporu’na göre ise Petrol Ofisi olarak, PO/Marine markamız ile toplam satış hacmimizi 1.042.110 tona yükselterek transit pazarda yüzde 35,9; yurt içi denizcilik yakıtları pazarında ise yüzde 45,8 pazar payı ile 2022 yılını lider tamamladık. Ayrıca uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance tarafından bu yıl 16. kez açıklanan “TURKEY 100 – Türkiye’nin En Değerli Markaları” raporunda geçen yıla göre dört basamak birden yükselerek 14. sırada yer aldık ve bu ivmeyle listede akaryakıt sektörünün lideri konumuna geldik.

“KADINLARIN İSTİHDAMA DAHA FAZLA KATILIMI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Sürdürülebilirlik politikanız ile sağlıklı bir geleceğe verdiğiniz önemin altını çiziyorsunuz? Peki daha parlak bir gelecek sosyal yatırımlarınızı nasıl konumlandırıyorsunuz?

Petrol Ofisi Grubu olarak Türkiye’nin daha parlak bir geleceğe ulaşması için toplumsal cinsiyet eşitliği, kapsayıcılık ve sürdürülebilirlik alanlarına odaklanıyoruz. Tüm sosyal sorumluluk çalışmalarımızda bu yaklaşımı izliyoruz. Bu kapsamda yaptığımız çalışmalardan bazılarını da özetlemek isterim:

• Milyon Kadına Mentor Programı: Beba Innovation & Entrepreneurship Foundation, TurkishWIN (Turkish Women’s International Network) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) iş birliğiyle hayata geçirilen Milyon Kadına Mentor Programı’nın kurucu destekçilerinden biriyiz. 15 – 25 yaş arası 1 milyon genç kadına ulaşılması hedeflenen bu programla birlikte kadınları Bilim, Teknoloji, Mühendislik veya Matematik (STEM) alanlarının yanı sıra STEM alanı dışında ve liselerde de okumaya motive etmek; onlara ilham vermek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 

• Kadın futbolunu destekliyoruz: Türkiye’nin önemli spor kulüpleri Galatasaray ve Fenerbahçe’nin kadın futbol takımlarının sponsoruyuz. Fenerbahçe ve Galatasaray ile yaptığımız sponsorluk anlaşmalarıyla ülkemizde kadın futbolunun bilinirliğinin artmasını, bu sayede yeni kadın sporcuların da yetişebileceği bir alan yaratmaya katkı sunmayı hedefliyoruz.

• Sporcuların yanındayız: 2022’de tarihinde ilk kez Dünya Şampiyonu olan Türkiye Ampute Milli Takımı’na sponsorluk desteği sunarken Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu (TBESF) ile imzaladığımız sponsorluk anlaşmasıyla desteğimizi 20 branşa genişlettik.

• Kadınların istihdama daha fazla katılımı için çalışıyoruz: Toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik yaptığımız çalışmalara ek olarak kendi bünyemizde bulunan kadın çalışanlarımızı da iş yaşamlarında destekliyoruz. Kadın istihdamını artırmaya yönelik çalışmalarımıza hız vermiş bulunmaktayız. İstasyonlarımızda kadın çalışan oranımızı 5 yılda yüzde 9’dan yüzde 30’a taşımayı hedefliyoruz. Bunun yanında verdiğimiz eğitim ve teşviklerle kadınların yönetici olarak istasyonlarda daha güçlü pozisyonlarda yer almalarını da sağlıyoruz. Genel merkez, bölge müdürlükleri, madeni yağ fabrikası, akaryakıt ve LPG terminallerini kapsayan bağımsız denetim sonrası sektöründe İş’te Eşit Kadın Sertifikası almaya hak kazanan ilk şirket olmanın da haklı gurunu yaşıyoruz.

• Engelli bireylerin yanındayız: Gerek dijital gerek fiziksel dünyada Petrol Ofisi’nin erişilebilir kılmak üzere de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. BlindLook’un Sesli Simülasyon teknolojisi ile web sitemizin erişilebilirliğini görme engellileri de kapsayacak hale getirdik. Benzer şekilde istasyonlarımızı da erişilebilir mola ve yaşam noktalarına çevirmek üzere aldığımız danışmanlıklarla standartlarımızı yeniden tanımlıyor ve yaygınlaştırıyoruz.