
TORA’nın açıklamalarına göre, kaçak algılama sistemleri oluşabilecek bir kaçak durumunda oluşan kaçağı ve seviyesini en erken seviyede algılayıp can ve mal kaybına mahal vermeden erken uyarı verme sistemi mantığıyla çalışır. Oluşabilecek bu kaçaklar endüstriyel yapılar, akaryakıt istasyonları ve/veya binalarda gerçekleşebilir. Bu sistemlerin kurulması ile: İnsan sağlığına gelebilecek zararlara karşı çabuk müdahale imkânı doğar, Zehirli gaz […]
TORA’nın açıklamalarına göre, kaçak algılama sistemleri oluşabilecek bir kaçak durumunda oluşan kaçağı ve seviyesini en erken seviyede algılayıp can ve mal kaybına mahal vermeden erken uyarı verme sistemi mantığıyla çalışır. Oluşabilecek bu kaçaklar endüstriyel yapılar, akaryakıt istasyonları ve/veya binalarda gerçekleşebilir.
Bu sistemlerin kurulması ile:
Başlıca kaçak algılama sistemleri:
Gaz kaçağı algılama sistemleri:
Sahadaki gaz sensörleri ile gaz kaçaklarını ve ortamdaki seviyelerini en erken seviyede algılayıp ihbar verme vasıtası ile patlamalara veya insan sağlığına gelebilecek zararlara karşı çabuk müdahale imkanı sağlar, mal ve can güvenliğini artırırlar
Yanıcı ve patlayıcı gazlar ve buharları (LPH,CH4), Oksijen, Karbon monoksit(CO), Klor(CL), Hidrojensülfit(H2S), Freon çeşitleri, Amonyak(NH3), NO2, SO2, NO, HCN, HCl, H2, Nafta, CO2
Konveksiyonel Sistemler: Zon bazına algılama yapılır. Genel olarak proje bazında, otoparklarda CO-Karbonmonoksit ve NO2-Nitrojendioksit gazının algılaması için kurulan sistemlerinde kullanılır. LPG gaz dedektörleri bağlanabilir. Her bir zona 1-14 arası sensör bağlanır. Zone üzerindeki sensörlerin ölçtüğü en yüksek gaz seviyesi cinsine göre %LEL ve ppm cinsinden kontrol paneli üzerinden data izlenir.
Adresli sistemler: Nokta-adres bazında algılama yapılır. Sensör tek bir hatta bağlanır. Uygulamada bir hat üzerine 40 adet sensör bağlanabilir. Hat üzerine bağlanan bütün sensörlerin bir adresi vardır ve kontrol panelinden izlenir ve gerektiğinde kontrol paneli arıza durumu bildirir.
Sensörleri:
Akaryakıt kaçağı algılama sistemleri:
Çift cidarlı yer altı akaryakıt tanklarında veya akaryakıt sevk hatlarında oluşabilecek her türlü akaryakıt kaçağının hızlı ve güvenilir bir ekipmanla tespit edilmesine yardımcı olan ekipmanlardır. (Akaryakıt Kaçak Kontrol Sistemleri)
Elektronik hat kaçak detektörü: PLLD sistemi ( basınçlı hat elektronik kaçak detektörü) oldukça yüksek hassasiyette akaryakıt kaçaklarını yakalar
Mekanik hat kaçak detektörü: MLD ( Mechanical Leak Detection) hat kaçak detektörü akaryakıt istasyonlarında tesisatlar da oluşabilecek muhtemel sızıntı ve kaçakları hızlı ve hassas tespit eden, çevresel emniyet ve maddi kayıpları önleme anlamında oldukça erken tespit yapabilen bir akaryakıt tesisat ekipmanıdır.
Tank cidar arası kaçak kontrol sistemi: Akaryakıt istasyonlarında kullanımı zorunlu olan çift cidarlı tankların otomatik olarak sızdırmazlık kontrolünü yapan sistemlerdir.
Sıvılı Cidar arası kaçak algılama sistemi: Akaryakıt tank menholüne konulan siyah özel bidon antı-frojen donmaya ve bakteri oluşumunu engelleyecek cidar arası kaçak kontrol sıvısı bulundurur. Sensör ve detektörler vasıtası ile sisteme sıvı azalması meydana geldiğinde merkez konsol üzerinde alarm vermeye başlar. Gerek iç cidar delinmesinde gerek dış tank cidarı delinmesinde sistem çevreye akaryakıt kirliliği oluşmaması için akaryakıt istasyon yöneticisine uyarı verir.
Elektrik kaçağı algılama sistemleri:
Kaçak Akım Koruma Rölesi: Normal işletme yolunun içinde dönen akımın bulunmaması gereken iletken kısımlara çeşitli nedenlerle geçmesi suretiyle kaçak akım oluşur. Kaçak akım rölesi devamlı olarak fazdaki akımı nötrdeki akımla kıyaslar. İkisi arasındaki fark (kaçak akım) toprağa akar, sağlıklı bir devrede izolasyondan ve kayıplardan dolayı her zaman azda olsa bir miktar kaçak akım mevcuttur. Kaçak akım rölesi faz ve nötr arasındaki farkın daha önceden belirlenen seviyeye geldiğinde devreyi kesmeye yarar ve sistemi korur.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 PÜİS Başkanı İmran Okumuş, dış satışlar konusunda bayiilere uyarıda bulundu9 Mayıs 202521:07 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Uluslararası Jeotermal Yatırım Zirvesi’nde konuştu9 Mayıs 202515:49 Enerjisa Üretim, 30. enerji santralini devreye aldı9 Mayıs 202515:46 IRENEC 2025: Yenilenebilir enerji dünyası İstanbul’da buluşacak9 Mayıs 202515:45 “Kredi portföyünde enerji ve enerji verimliliği sektörü birinci sırada yer alıyor”9 Mayıs 202514:15