istasyonlar

Teminat verme süresi 30 Haziran 2022’ye kadar uzatıldı

Akaryakıt ve LPG piyasalarında faaliyetlerine öteden beri devam eden bayilik lisansı sahiplerinin 31 Mayıs 2022’ye kadar vermeleri gereken teminatların verilme süresi  30 Haziran 2022 tarihine kadar uzatıldı. Karar, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde yayınlandı.

‘ERTELEME VERGİ DAİRELERİNDEKİ BİLGİ AKIŞININ TAMAMLANARAK MAĞDURİYETLERİN ÖNLENMESİ AÇISINDAN ÖNEMLİ’

Bayilerin teminat yükümlülüklerinin yerine getirilmesi konusunda gerek vergi dairelerindeki bilgi eksikliği, gerek bankalardan süresiz teminat mektubu alınmasındaki sürecin uzun olması, gerekse indirimden yararlanma hakkı bulunanların inceleme ve gayrimenkul teminatlarının değerleme süreçlerinin zaman alması nedeniyle TABGİS tarafından sürenin ertelenmesi talebinde bulunulmuştu.

Ertelemenin hem vergi dairelerindeki bilgi akışının tamamlanarak mağduriyetlerin önlenmesi hem de bayiler açısından önemli olduğunu söyleyen TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, bu süre içinde detaylı bir bilgilendirme kılavuzunun yayımlanmasının son derece yararlı olacağını, ayrıca düzenlemede teminatın sadece lisanslı faaliyetlerin cirosu üzerinden alınacağı şekilde bir değişikliğe gidilmesi gerektiğini belirterek bu yöndeki çalışmalarının da devam ettiğini sözlerine ekledi.

‘TEMİNAT MEKTUBUNUN SÜRESİZ İSTENMESİ BAYİLER İÇİN BÜYÜK SORUN YARATMAKTADIR’

PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş; “Bilindiği gibi teminat uygulaması, 30 Nisan 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7318 numaralı Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile getirildi.

2 Eylül 2021 tarih ve 31589 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 531 seri nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile de ayrıntıları belirlendi. Tebliğin yayınlamasının ardından, bayilerimizin bu nedenle oluşabilecek mağduriyetlerinin önlenmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı ve ilgili tüm kurumlarla sık sık temaslarda bulunduk. Birebir ziyaretlerimizin yanı sıra, konuya ilişkin süre uzatımı da dahil olmak üzere taleplerimizi içeren raporlarımızı kendilerine ilettik.

Gerek Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş, gerek Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Nureddin Nebati, gerekse de Gelir İdaresi Başkanı Sayın Bekir Bayrakdar sorunlarımıza hep duyarlı yaklaştılar ve bu sorunların çözümü için değerli katkılarını esirgemediler. Süre uzatımı talebimizi olumlu karşıladıkları için kendilerine Şahsım ve sektörümüz adına şükranlarımızı sunarım.

Öte yandan, teminat mektubunun süresiz istenmesi bayiler için büyük sorun yaratmaktadır. Zira, bayilerin ticaretlerinin devamı için çeşitli nedenlerle verdikleri teminat mektupları yüzünden bankalardaki limitleri eksiye düşmüştür. Öte yandan istasyonlarının kullanım hakkını sözleşme süresi boyunca dağıtım şirketine devretmeleri nedeniyle gayrimenkul teminatı da verememektedirler. Bu konuda yaşanan bir başka sıkıntı ise bankaların süresiz mektup vermekten kaçınmalarıdır. Bu nedenler göz önüne alınarak teminat mektubunun süresi lisans süresi ile sınırlı olmalı ve kefalet sigortası kapsamında düzenlenen kefalet senetleri de teminat olarak kabul edilmelidir.

Bir diğer hususu, mevzuatta yapılan değişiklikle uyumlu mükelleflere getirilen 5’te bir indirim uygulamasından ne yazık ki yararlananların sayısı çok sınırlı kalmıştır. Çünkü devletine karşı tüm yükümlülüğünü harfiyen yerine getiren ancak beyanname süresini 1 gün dahi geçiren, borcunu yapılandıran ve buna benzer nedenlerden ötürü bayilerimiz 5’te 1 indirimden yararlanamamaktadırlar. Bu konuda bir düzenleme yapılması Başkanlığınızın uyumlu mükellefleri korumak adına öngördüğü bu düzenlemenin daha adil olarak uygulanmasını sağlayacaktır. Ancak esasen teminat uygulaması, sektörün adını kirleten, devletin vergisini kaçıran, akaryakıt sektöründe haksız rekabete neden olan kaçakçılara karşı getirilen önlemlerden biridir.

Bu nedenle son 5 yılda kayıt dışı herhangi bir eylemi nedeniyle idari para cezası almayan bayilerin bu uygulamadan muaf tutulmasının, ticaretini düzgün yapanların korunması için önemli bir adım olacağını düşünüyoruz.

PÜİS olarak bu talebimizi Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Nureddin Nebati’ye, Ticaret Bakanı Sayın Mehmet Muş’a ve Gelir İdaresi Başkanı Sayın Bekir Bayrakdar’a ilettik. Bu isteğimizin de olumlu karşılanmasını ve önümüzdeki günlerde bu yönde bir düzenleme yapılmasını talep ediyoruz.”