‘Sonuçlarını son derece olumlu yönde hissettiğimiz düzenlemeler yürürlüğe konuldu’

Akaryakıt piyasasının gündemindeki konularının konuşulduğu ‘Petrol Piyasasında Yürürlüğe Girecek Yeni Uygulamalar: Buhar Geri Dönüşüm Sistemleri, Yeni Nesil Pompa Yazarkasa, Teminat Uygulaması’ oturumunun moderatörlüğünü Enerji Petrol Gaz Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Emin Kaya yaptı. Oturumda TABGİS Genel Sekreteri Tuluğ İlem Yeşilbağ, PÜİS Genel Sekreteri Ali Tutuk, PETDER Genel Sekreteri Köksal Onur İnci ve ADER Genel Sekreteri Mustafa Kumkale konuşmacı olarak yer aldı.

TABGİS Genel Sekreteri Tuluğ İlem Yeşilbağ

“TEMİNATLARIN HERKESİN BAĞLI OLDUĞU VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜNE VERİLMESİ GEREKİYOR”

Ben özellikle Teminat Uygulamasıyla ilgili konuşmak istiyorum. Bu akaryakıt bayilerinin en çok merak ettiği konu. Son 3 yıldır kaçakçılık ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında, sonuçlarını son derece olumlu yönde hissettiğimiz, sektörümüzle ilgili bir dizi düzenlemeler yürürlüğe konuldu. Aslında teminat uygulamasına da bu zincirin bir halkası olarak bakabiliriz. Bu maksatla biraz önce bahsettiğim gibi temel neden kayıt dışı ekonominin bertarafı olmak üzere, rekabetteki eşitsizliklerin ortadan kaldırılması ve piyasaların etkin çalışımı kapsamında bu düzenleme de yürürlüğe girdi. Geçtiğimiz yıl Nisan ayının sonunda 7318 sayılı Kanun kapsamında yürürlüğe konuldu. Fakat bundan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı da bu düzenlemedeki usul ve esasların belirlenmesi maksadıyla da 531 sayılı Vergi Usul Kanunu Tebliği yayınlayarak bunların detaylarını açıkladı. Teminat Uygulaması kapsamında akaryakıt bayileri ile ilgili kısma gelecek olursak; iki şekilde teminat uygulaması var; biri, yeni işe başlayanlar için, diğeri, faaliyetini geçmişten beri devam ettirenler için. Yeni işe başlayanlar için akaryakıt bayilik lisansı varsa 1 milyon TL olarak belirlenmiş, otogaz bayilik lisansı varsa da 500 bin TL olarak belirlenmiş. Yeni bir lisans alınıyorsa ve her ikisi de faaliyette olacaksa o zaman da 1.5 milyon TL bir teminat ödemesi olacak. Halen faaliyette olan bayilerle ilgili olarak da, bir önceki hesap dönemine ilişkili olarak verilen, yıllık gelir veya kurumlar beyannamesi ile verilen satış toplamının yüzde 1’i oranında bir teminat belirlenecek. Bu belirlenen teminat oranından indirim yapılması mümkün. Teminatlar yeni işe başlayanlar için lisans alındığı tarihten itibaren 30 gün içerisinde verilmek durumunda. Teminatların herkesin bağlı olduğu vergi dairesi müdürlüğüne verilmesi ve Mayıs ayı sonuna kadar da teminatların verilmesi gerekiyor.

PÜİS Genel Sekreteri Ali Tutuk

“TEMİNAT UYGULAMASI TÜM SEKTÖRÜ ZAN ALTINDA BIRAKTI”

Teminat konusunda, öncelikle biz bu sektörde, kayıt dışına bulaşmış, sektörün adını lekeleyen kaçakçılıkla işlerini yürüten işletmelerin en büyük cezayı almasını en çok talep edenlerdeniz. Bunlarla alakalı cezalandırmalar ve yaptırımlar beklerken, teminat uygulaması tüm sektöre geldi ve tüm sektörü zan altında bıraktı. Bizim en büyük beklentimiz; ticareti hakkıyla yapan, layığıyla yapan, kaçağa bulaşmamış, son 3 yılda kayıt dışı ile alakalı idari hiçbir ceza yememiş bayilerimizin, teminat uygulamasından muaf tutulması. Yürürlüğe girdikten sonra da bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Bu sıkıntılarla alakalı da Vergi Usul Kanunun Genel Tebliğinde yeni lisans sahiplerine 1 aylık bir süre veriyor. Bu 1 ayık süre içerisinde teminat mektuplarının geri verilmesini, iadesini istiyorlar. Fakat bu süreç bayilerimiz için yeterli olmuyor. Bankalardan temin edilmesi veya ipotek edilecek gayrimenkullerin değerlendirmelerinin yapılması, 1 aylık süreçte yetiştirememe durumları oluyor. Sonuçta da cezai yaptırımları oluyor. Hem usulsüzlük cezası kesiliyor, hem de lisanslar askıya alınıyor. Bu 1 aylık sürecin, en az 3 aylık bir süreye çıkarılmasını talep ediyoruz. Bu zamana kadar da usulsüzlük cezası yemiş ve lisansı askıya alınmış bayilerimiz için de yaptıkları bankaya teminat mektubuyla alakalı başvuru talep yazısını veya ipotek gayrimenkul olarak vermek isteyenlerin de bununla alakalı evrakları verdikten sonra askıya alınan lisanslarının iade edilmesini talep ediyoruz. Ayrıca, aynı istasyonda satılan ürünlerin, aynı ürün kabul edilmesini ve ayrı ayrı teminat mektubu talep edilmemesini istiyoruz. Kanunda geçen teminat mektupları süresiz olarak isteniyor fakat bankalar süresiz teminat mektubu vermiyor. Bununla alakalı çok büyük karışıklıklar yaşıyoruz. bunun çözülmesine dair beklentimiz var.

PETDER Genel Sekreteri Köksal Onur İnci

“UÇUCU ORGANİK BİLEŞENLERLE İLGİLİ DÜZENLEMENİN BAŞARIYA ULAŞABİLMESİ İÇİN BENZİNİN KAPALI SİSTEMLERLE TAŞINMASI GEREKİYOR”

2018 yılı Aralık ayında çıkarılan bir yönetmelik çerçevesinde AB direktiflerine uyum bağlamında bizde de bir yükümlülük haline geldi bazı bileşikler. PETDER’in katılımcılardan elde ettiği bazı veriler var. Bu tahmini oranlarımıza göre 2015 yılında yüzde 25 iken toplam benzin satışlarımız içerisindeki alttan dolum kapalı araçlarla taşınan benzin oranı, 2022 yılında bunun yüzde 42 seviyesine çıkacağını tahmin ediyoruz. Ayrıca uçucu organik bileşenlerle ilgili düzenlemenin de başarıya ulaşabilmesi için alttan dolum ve kapalı sistemlerle taşınması gerekiyor bu benzinin. Bu kapsamda 2022 yılında bu oranın yüzde 2 seviyelerinde çıkabileceğini öngörüyoruz. Yine benzer şekilde 2015 yılında terminallerdeki dolum peronlarına baktığınızda yüzde 42’lik bir alttan dolum söz konusuyken, bunun 2022 yılı itibariyle toplam sayının yüzde 61’ine tekabül etmesini öngörüyoruz. Tabi bunun sektöre ciddi maliyetleri var. Bununla alakalı TOBB’un 2020 yılı fonunda yapmış olduğu bir çalışma var. Bu çalışmaya göre; terminallerde yaklaşık 65 milyon avroluk, tankerler için 379.3 milyon avroluk, istasyonlarda 184 milyon avroluk toplam harcama öngörülüyor. Bu da yaklaşık 628.5 milyon avroya tekabül ediyor. Bunun içerisinde istasyon faaliyetlerinin kesintiye uğramasıyla ilgili kısım dahil edilmemişken bu miktarlar elde ediliyor. Burada bazı problemler var. Bir tanesi; terminal tankerli istasyonlardaki toplam yatırım içindeki bu meblağ, uygun ekipmanların alınabilmesi için çoğunluğu ithale yönlendirecek. Zaten sektörün durumu her aşamada belli. Mevcut karlılık düzenlerinde bu büyüklükte maliyetlerin karşılanması pek mümkün değil. Ayrıca maliyetin ya da yatırımın geriye dönüşü anlamında bakacak olursak bu büyüklükteki yatırımın buhar geri kazanım üniteleriyle geri dönüşü pek mümkün görünmüyor. Diğer bir konu; farklı geri dönüşüm sistemleri kullanılarak buhar geri dönüştürme yapıldığı için bunun ulusal markera etkisinin de ne olacağının belirlenmesi gerekiyor. Geri kazanılan ürünün vergilendirmesi yapılacak mı? Yapılacaksa çifte vergilendirme gibi bir durum söz konusu olacak.

ADER Genel Sekreteri Mustafa Kumkale

“TEMİNAT ŞARTI BAYİLERİMİZİ CİDDİ ANLAMDA SIKINTIYA SOKUYOR”

Bu teminat şartı bayilerimizi ciddi anlamda sıkıntıya sokuyor. Geçmişte biz kayıt kaçakla ilgili mücadelemiz kapsamında bu teminat şartıyla alakalı, talepte bulunmuştuk. Amaç bayiler için değil, dış satışlar içindi. Ama bu meclisten onaylandı. Bu teminat olayında bayilerin en çok sıkıntı çektiği konular, ilk defa lisans alacaklarda bir kavram karmaşası var. Akaryakıt ve LPG aynı istasyondaysa, her ikisi için de ayrı ayrı bedel talep ediliyor. Halbuki yüksek olanın talep edilmesi gerekmekte. Biz Gelir Vergisi Başkanlığından da bununla ilgili bir kılavuz yayınlanmasını, kafa karışıklığının giderilmesini istedik. 31 Mayıs’ta eski bayilerle ilgili de şu sıkıntı olacak; cirolarının tamamı üzerinde yüzde 1 vergi vermeleri gerekiyor. Akaryakıt faaliyetinin dışındaki başka bir faaliyetleri de varsa aynı unvan altında, bütün cirosu üstünden teminat vermesi gerekiyor. Bunun ayrıştırılması gerektiği düşüncesindeyiz. Uçucu bileşenleriyle ilgili bu Avrupa uyum yasaları gereği bize dayatılan bir konu, biz en az 15 yıl bu sürenin uzatılmasını istiyoruz. Yazarkasa ve teminat zaten biliyorsunuz kayıp akacağı önlemek üzere alına bir tedbirdi. Ancak EPDK raporlarına baktığımız zaman yüzde 99.9 akaryakıt kaçağının olmadığı ifade ediliyor. Sektörümüzde hiç arzu etmesek de, vergi manipülasyonu yaparak piyasayı bozuyorlar ve sektöre zarar veriyorlar.