OPET, Etno-Köy Çıplak Projesi ile ödülleri topladı

OPET, geçtiğimiz ay online basın toplantısı ile kamuoyu ile paylaştığı Etno-Köy Çıplak Projesi ile Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Ödülü’ne layık görülürken aynı proje ile İstanbul Marketing Awards’ta da hem KSS kategorisinde Gold ödül hem de jüri özel ödülü olan Stars ödülünü aldı.

Türkiye’de topluma değer katan ve yenilikçi çözümler geliştiren sosyal sorumluluk uygulamalarını farklı sektörlerden paydaşlarla buluşturan Kurumsal Sosyal Sorumluluk Zirvesi 12’nci yılında pandemi nedeniyle dijital olarak gerçekleşti. KSS Zirvesi’nde her yıl olduğu gibi Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na değer katan şirketler, 17 amaç çerçevesinde bağımsız jüri tarafından ödüllendirildiler. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Ödülü’ne “Amaç 11” yani Sürdürülebilir Şehir ve Yaşam Alanları kategorisinde Etnoköy Çıplak Projesi Projesi’yle OPET layık görüldü. OPET, kategorinin Platin Ödülü’nü aldı.

Türkiye iş dünyasındaki kurumların ve markaların, pazarlama süreçlerini dikkate alarak, bu sürece katkı sağlayan çalışmaların değerlendirildiği İstanbul Marketing Awards 2020’de ise ödüller Mention, Gold ve Stars olarak üç ana alanda toplandı. Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projeleri kategorisinde Gold ödül alan Etnoköy Çıplak Projesi aynı zamanda kategori bağımsız şekilde jürinin özel oyları ile seçilen ve yalnızca üç projeye verilen STARS Ödülü’ne de layık görüldü.

PROJE ÇIPLAK KÖYÜ’NÜN ETNO-KÜLTÜREL MİRASINI YANSITACAK ŞEKİLDE KURGULANDI

OPET’in Gelibolu Yarımadası’nın doğal dokusunu koruyarak, çağdaş bir görünüme kavuşması için 2006 yılında başlattığı “Tarihe Saygı Projesi” devam ediyor. Çanakkale Savaşları’nın geçtiği Eceabat bölgesindeki rehabilitasyon çalışmalarının ardından “2018 Troya Yılı”nda; Troya Ören Yeri’ne en yakın yerleşim yeri olan Tevfikiye Köyü’nü Arkeo-köye dönüştüren OPET, son olarak Troya Bölgesi’ndeki Çıplak Köyü’ne kimlik kazandırarak Etno-köy’e dönüştürdü. Anadolu’nun farklı tarihsel ve kültürel katmanlarını yansıtan Çıplak Köyü’nde yürütülen çalışmaların ana eksenini; insan yapımı kültürel öğeleri ele alan bir bilim dalı olan etnografya kelimesinden türetilen “etno-köy” kavramı oluşturdu. Etno-köy projesi Türkiye’de müze, ören yeri ve kültürü- tarihi ile hâlâ yaşayan köyleri bir araya getiren tek proje. Proje; Anadolu geleneğinin kültür mirasını temsil eden tüm katmanlara dair öğeler, dokular ve öyküler barındıran Çıplak Köyü’nün etno-kültürel mirasını yansıtacak şekilde kurgulandığı aktarıldı.

ÇIPLAK KÖYÜ’NDE OPET TARAFINDAN NELER YAPILDI?

• Çıplak Dede Türbesi, tarihi çeşme ve köy kahvesini içine alan köy meydanı, konsepte uygun olarak yeniden düzenlendi. Meydan düzenlemesinde Troya kazıları tarihi, Osmanlı’dan günümüze Çıplak Köyü tarihi ve köyde uygulanan geleneksel tarım uygulamalarına dair özellikler ön plana çıkarıldı.

• Köy meydanına, köylülerin ürünlerini satabileceği satış stantları yerleştirildi. Burada köyde kurulan Tarım Kooperatifi’nde üretilen Etno-köy markalı yerel gıda ürünleri satılıyor.

• Evlerin cepheleri ve bahçe duvarları boyanırken köy genelinde peyzaj çalışmaları uygulandı.

• Köy evlerinin pencereleri ve duvarlarına konsepte uygun olarak desen ve süslemeler yapılarak estetik bir bütünlük sağlandı.

• Köyün genelinde peyzaj çalışması yapıldı. Akasya, selvi, zakkum ve gülden oluşan toplam 2 bin 245 adet bitki dikimi yapıldı.

• Kullanılmayan ve yıkılmak üzere olan bir köy evi Troya kazılarının tarihini, buluntuları ve keşiflerle ilerleyen bir hikayeyi yansıtan ‘Arkeoloji Evi’ olarak düzenlendi.

• “Arkeoloji Evi”nin yanındaki bir bina ise “Osmanlı’dan Günümüze Yerel Tarih Evi” olarak düzenlenerek Anadolu coğrafyasının en zengin etnografik öğelerinden olan tarımın tarihi, Çıplak ve Troya bölgesinden farklı buluntu ve görsel belgeler ışığında ele alındı.

• Yerel Tarih Evi’nin hemen arkasındaki bina, köy pansiyonuna dönüştürüldü.

• Köy meydanına yakın bir bölgede hijyenik kurallara uygun şekilde “Yöresel Ürün Yapım Evi” oluşturuldu. Burada yöreye özgü ürünler gelen ziyaretçilere sunuluyor.

• Köy meydanından başlayıp Troya Kültür Rotası ile birleşen ve Troya Müzesi’ne bağlanan yol, ‘Arkeoloji Yolu’ olarak genel dokuya uygun olarak düzenlendi.

• Tevfikiye Köyü girişinin karşısından başlayan ve Çıplak Köyü meydanına ulaşan ana yol “Çıplak Yolu” olarak düzenlendi.  Yol boyunca; bölgenin tarım ürünlerini, köye özgü ürün ve motifleri tanıtan bilgi panoları yer alırken yapılacak çiçeklendirme ve estetik öğelerle yola farklı bir görünüm kazandırıldı. 

• Köy meydanından başlayıp Peyan Mezarlığı’na ulaşan doğa yürüyüşü yolu “Peyan Yolu” adıyla yeniden düzenlendi. 

• Köyün her iki girişine de “Etno-köy” giriş takları yapıldı.

• Proje kapsamında Çanakkale Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile Çıplak Köyü sakinlerine yönelik eğitimler verildi. Gıda ve su sektöründe çalışan 30 kişiye hijyen eğitimi, 39 kişiye A1 seviyesi İngilizce kursu verildi. 30 kişiye ilkyardım, 12 kişiye yöresel gıda ürünleri yapımı kursu, 36 kişiye Anadolu ve Türk Kültürü, 36 kişiye diksiyon, 30 kişiye kadın üst giysileri dikimi eğitimi verildi. Ocak 2020’den bugüne kadar toplam 1320 saat eğitim gerçekleşti.

• Cumhuriyet döneminde bölgenin ilk köy okullarından olan ve yıllar içinde kullanımdan kalkan ilkokulun bahçesine bir bilgilendirme panosu yerleştirildi.

OPET Kilometre-Kadın Gücü Dergisi’ne Gold Ödül

OPET Kilometre-Kadın Gücü Dergisi İstanbul Marketing Awards’ta  Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projeleri İletişim Çalışmaları kategorisinde Gold Ödül’ün sahibi oldu. OPET Kadın Gücü Projesi ile ilgili tüm gelişmeleri ve kadın çalışanların hikayelerini güncel içeriklerle destekleyen bir yayın olan OPET Kilometre-Kadın Gücü Dergisi’nin, istatistiki bilgiler de derleyerek projenin sürdürülebilirliğine katkı sağladığının bilgisi aktarıldı.