
Asis Otomasyon, yapay zeka kullanarak oluşturduğu S.I.R. raporlarında EPA onayı aldı. Asis Otomasyon, EPA (Amerika Çevre Koruma Ajansı) standartlarında onaylı S.I.R hizmeti vermeye başladı. Asis, en düşük maliyetli ve en efektif kaçak tespit sistemi olan S.I.R. analizlerini (İstatistiksel Stok Kontrolü) artık Amerika, Avrupa ve İngiltere standartlarında EPA onaylı raporlarla sunuyor. Akaryakıtın depolanması tehlikeli madde olması […]
Asis Otomasyon, EPA (Amerika Çevre Koruma Ajansı) standartlarında onaylı S.I.R hizmeti vermeye başladı. Asis, en düşük maliyetli ve en efektif kaçak tespit sistemi olan S.I.R. analizlerini (İstatistiksel Stok Kontrolü) artık Amerika, Avrupa ve İngiltere standartlarında EPA onaylı raporlarla sunuyor.
Akaryakıtın depolanması tehlikeli madde olması dolayısıyla her zaman önem taşıyor. Bu nedenle akaryakıt istasyonlarında yaşanabilecek olumsuz durumları önceden tespit ederek müdahale edebilmek öncelikli konular arasında. S.I.R. (İstatistiksel Stok Kontrolü), sızıntı ve kaçak tespitinde dünyada kullanılan en güvenilir ve en ucuz maliyetli yöntem. Satın alınması gereken bir ekipman olmamakla birlikte günlük akaryakıt istasyon operasyonlarını kesintiye uğramadan ve sistem entegrasyon, montaj ve bakım maliyetlerine de karşılamak zorunda bırakmıyor. S.I.R sisteminde istasyondan gelen veriler, özel istatistiksel algoritmalar barındıran yazılımlar tarafından analiz ediliyor. İstasyona ait tank ve diğer giriş çıkış hareketlerinin olduğu raporlar eğitimli yazılım operatörleri tarafından S.I.R. yazılımında incelenerek işletmeye ait rapor hazırlanıyor. Bu kapsamda Asis neden S.I.R. hizmetini sunduğunu şöyle açıkladı:
Asis S.I.R’ın avantajlarını şöyle sıraladı:
İstatistiksel stok kontrolü akaryakıt istasyonlarında stoku yapılan akaryakıtın kontrolünü sağlayan bir yöntem. Akaryakıt istasyonlarında pompadan ikmale kadar olan kısım için kayıp kazanç kontrolü sağlayan sistem verilerini pompa otomasyon sisteminden çekerek ekstra iş yükü oluşturmuyor. Dağıtım şirketlerine tek kanaldan kontrol imkanı sağlarken istasyona ise kayıp/kazanç kontrolü sağlıyor. Tüm bunların yanı sıra sızıntı ve kaçak tespiti ile S.I.R., çevrecilik bilinci ile hareket ederek doğanın korunmasına katkıda bulunuyor.
Asis tarafından yapılan açıklamada; “Asis, “FOX SIR” adını verdiği S.I.R. sisteminde de Yapay Zeka kullanarak rakiplerinden farklılaşmaktadır. Kendi Ar-Ge merkezinde geliştirip FOX SIR yazılımında kullandığı çeşitli algoritmalar ile sistemde insan yorumuna açık olan noktaları eleyerek bu sayede hem daha doğru hem de daha hızlı analiz sonuçlarına ulaşılmaktadır. Türkiye’de ilk ve tek EPA (Amerika Çevre Koruma Ajansı) onayını alan FOX SIR yazılımı ile akaryakıt istasyonlarındaki kaçak ve kayıpları kolaylıkla ve yüksek doğruluk oranı ile tespit edilebilir” dendi.
’Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Asis Otomasyon Pazarlama Müdürü Artun Tanrıyaşükür; “S.I.R., yani veri analizi ile sonuç üretme, metodu çevre kanunlarının çok sıkı olarak uygulandığı Avrupa ve Amerika’da uzun bir süredir kullanılmaktadır. S.I.R. yönetimi, istasyonlarda kaçak olup olmadığının tespiti ile başlamış, yıllar içerisinde veri analiz içeriği genişletilerek, istasyon kaçaklarının yanında, istenmeyen durumların da belirli bir doğrulukla tespiti ya da ön görülmesi sağlanmaya çalışılmıştır” dedi.
Yurtdışı pazarında başladıkları S.I.R. hizmetlerine yaklaşık 2 yıllık bir çalışma ile son halini verdiklerini söyleyen Tanrıyaşükür, sözlerine söyle devam etti; “S.I.R. teknolojimiz EPA tarafından sertifikalandırıldı. Akreditasyon çalışmaları da 9 ay sürdü. S.I.R. algoritmalarımızı oluştururken, global rakiplerimizden farklı olarak yapay zeka kullandık, ayrıca ülkemiz şartlarına ve EPDK yönetmeliklerine göre de sistemlerimizi yerelleştirdik. Yurtdışı uygulamalarımız haricinde, ülkemizde de S.I.R. hizmetini ölçeği geniş dağıtım firması müşterilerimize 2 yıldan beri verir durumdayız. Hizmetimizden faydalanan müşterilerimiz, istasyonlarındaki olumsuz durumlardan anında haber olmanın yanı sıra, düzeltici ve önleyici faaliyetler alarak, olumsuzlukları ortadan kaldırıyor, resmi yaptırımlara tam uyum sağlıyor ve de gerek Çevre gerekse Sağlık ve Emniyet kriterlerini de üst düzeye taşımış oluyorlar. Ülkemizde ve yurtdışı pazarında, lazer tank kalibrasyon teknolojimiz olan CalibeX ’in yakaladığı başarıyı, FOX SIR’da da yakalamayı hedefliyoruz.”
Tanrıyaşükür; “Yaklaşık 20 yıldır akaryakıt sektörüne hizmet veren Asis Otomasyon, sektörünün en kapsamlı, donanımlı ve büyük AR-GE merkezini 2017 yılında hizmete sokmuştur. 8 adet proje geliştirme deney laboratuvarı, tam donanımlı 2 adet gelişmiş test ve 1 adet prototipleme laboratuvarı ile uydu sistemleri, ödeme sistemleri, mobil uygulamaları IOT, yapay zeka, robotics, gömülü sistemler, görüntü analizi ve sensör teknolojileri ana başlık ve konularında çalışmaktadır. Ürünlerini inovatif yaklaşımla sürekli yenileyen Asis, bunun yanı sıra buluş niteliğinde, geleceğe yönelik ve çok disiplinli bilimsel temellere sahip çalışmalar da yaparak geleceğin ürünlerini üretmeye devam etmektedir” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 PÜİS Başkanı İmran Okumuş, dış satışlar konusunda bayiilere uyarıda bulundu9 Mayıs 202521:07 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Uluslararası Jeotermal Yatırım Zirvesi’nde konuştu9 Mayıs 202515:49 Enerjisa Üretim, 30. enerji santralini devreye aldı9 Mayıs 202515:46 IRENEC 2025: Yenilenebilir enerji dünyası İstanbul’da buluşacak9 Mayıs 202515:45 “Kredi portföyünde enerji ve enerji verimliliği sektörü birinci sırada yer alıyor”9 Mayıs 202514:15