“Afrika’daki en büyük petrol üretimi havzasının merkezinde bulunuyoruz”

Gambiya Petrol ve Enerji Bakanı Sanyang: “Ülkemiz stratejik olarak Afrika’daki en büyük petrol üretimi havzasının merkezinde bulunuyor. Bu yüzden Gambiya kıtada petrol ve doğalgaz aramalarında en sıcak nokta”   Gambiya Petrol ve Enerji Bakanı Fafa Sanyang, ülkede yürütülen petrol arama çalışmaları sonucunda 12 kuyuda petrole ulaşıldığını belirterek, “Ülkemiz stratejik olarak Afrika’daki en büyük petrol üretimi havzasının merkezinde […]

“Afrika’daki en büyük petrol üretimi havzasının merkezinde bulunuyoruz”
Servet Uzun
  • Yayınlanma6 Haziran 2017 16:31
  • Güncelleme6 Haziran 2017 16:33

Gambiya Petrol ve Enerji Bakanı Sanyang: “Ülkemiz stratejik olarak Afrika’daki en büyük petrol üretimi havzasının merkezinde bulunuyor. Bu yüzden Gambiya kıtada petrol ve doğalgaz aramalarında en sıcak nokta”

 

Gambiya Petrol ve Enerji Bakanı Fafa Sanyang, ülkede yürütülen petrol arama çalışmaları sonucunda 12 kuyuda petrole ulaşıldığını belirterek, “Ülkemiz stratejik olarak Afrika’daki en büyük petrol üretimi havzasının merkezinde bulunuyor. Bu yüzden Gambiya kıtada petrol ve doğalgaz aramalarında en sıcak nokta.” dedi.

 

Sanyang, Anadolu Ajansı’nın (AA) global iletişim ortağı olduğu “Afrika Petrol ve Enerji Konferansı 2017’de (Africa Oil&Power 2017)” yaptığı konuşmada, uluslararası enerji şirketlerini Gambiya’da yatırıma davet etti.

 

Gambiya’nın 2 milyon nüfuslu bir Batı Afrika ülkesi olduğunu anlatan Sanyang, ülkenin enerji altyapısını geliştirecek şirketlerle yakından ilgilendiklerini söyledi.

 

Sanyang, Gambiya’nın, kıtada petrol üretimi yapılmayan bir ülke olarak bilindiğini ve bu algının değişmesi gerektiğini vurgulayarak, “Ülkemizde petrol ve doğalgaz arama olanakları var. Ülkemiz stratejik olarak Afrika’daki en büyük petrol üretimi havzasının merkezinde bulunuyor. Bu yüzden Gambiya kıtada petrol ve doğalgaz aramalarında en sıcak nokta. Şimdiye kadar 12  kuyuda petrole ulaşıldı. Bu durum Gambiya’da arama faaliyetlerine yönelik güveni ve ilgiyi daha da artırdı.” diye konuştu.

 

Gambiya’nın kıyı ve açık denizlerinde önemli petrol rezervi olduğunu ifade eden Sanyang, hükümetin bu bölgelerde arama çalışmaları yapılması için uluslararası petrol şirketleriyle görüşmeler yürüttüğünü aktardı.

 

Sanyang, ülkenin enerji politikasının güvenilir, verimli ve uygun fiyatlı enerji arzı sağlamak olduğunu dile getirerek, “Elektrik üretim, iletim, dağıtım alanlarında önemli altyapı eksiklerimiz bulunuyor. Yetersiz elektrik üretiminin yanında ülkedeki iletim ve dağıtım ağının gelişimi için de büyük bir yatırım gerekiyor.” dedi.

 

KAMERUN’UN GELİRİNİN YÜZDE 20’Sİ PETROLDEN

 

Kamerun Sanayi, Madencilik ve Teknoloji Bakanı Ernest Gbwaboubou da Kamerun’un enerji ve madencilik alanında büyük potansiyele sahip olduğunu belirterek, ülkeye uluslararası yatırım çekebilmek için “devrim niteliğinde” yeniliklerin yapıldığını söyledi.

 

Gbwaboubou, Kamerun’un bağımsızlığını kazanmasının ardından ülkenin siyasi istikrara kavuştuğunu ve bu durumun yabancı yatırımcılar için oldukça önemli olduğunu ifade etti.

 

Ülkenin gelişimine yönelik sanayi, enerji, maden, hidrokarbon-petrokimya ve tekstil gibi birçok alanda master plan yaptıklarını bildiren Gbwaboubou, “Ülke ekonomisini dış pazara ve uluslararası yatırımcıya açtık. Hükümet yasal, adli ve gümrük prosedürlerini iyileştirmek için ayrıca yenilikler yaptı. Petrol keşfi için uluslararası petrol ve doğalgaz yatırımcılarını bekliyoruz.”dedi.

 

Gbwaboubou, ülkedeki petrol üretiminin Kamerun’un toplam gelirinin yüzde 20’sine karşılık geldiğini aktardı.

 

Kamerun’un, Afrika kıtasının üçüncü büyük hidroelekrik potansiyeline sahip olan ülkesi olduğunu belirten Gbwaboubou, şunları kaydetti:

 

“Orman örtüsünün büyüklüğü, çeşitliliği nedeniyle Kamerun büyük biyokütle rezervine sahip. Bunun yanında önemli doğalgaz rezervlerimiz var. Dünya üzerindeki ayrıcalıklı coğrafi konumu nedeniyle Kamerun, sürekli güneş ışığından yararlanabilen bir ülke ve bu da güneş enerjisi yatırımlarını destekliyor. Ayrıca biyokütleden enerji üretiminde bitki ürünlerine yönelik güçlü küresel talep var. Bu da Kamerun’un enerji emtia ihracatı için mükemmel bir fırsat.”

AA