“2023 hedefimiz günlük 100 bin varil yurt içi petrol üretimi yapmak”

“2023 hedefimiz günlük 100 bin varil yurt içi petrol üretimi yapmak”

PETFORM’un düzenlediği 14. Hidrokarbon Arama – Üretim Sektörü İstişare Toplantısı’nda konuşan Bakan Dönmez; “Yurt içi petrol üretimimiz bugün özel sektör ve kamuda 80 bin varile ulaştı. 2023 hedefimiz günlük 100 bin varil yurt içi petrol üretimi yapmak” diye konuştu.

Sibel ACAR-ANKARA/ PETFORM (Petrol ve Doğal Gaz Platformu Derneği) tarafından gerçekleştirilen 14. Hidrokarbon Arama – Üretim Sektörü İstişare Toplantısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in katılımıyla Ankara’da gerçekleştirildi.

Son yıllarda petrol arama ve sondajcılığında önemli başarılara imza atarak Fatih Sondaj Gemisinin keşfiyle deniz arama ve sondajcılığında yeni bir çağ başladığını ifade eden Bakan Dönmez; “Fatih’in ardından Yavuz, Kanuni ve Abdülhamid Han sondaj gemilerini de filomuza dâhil ederek dünyada bu tür bir altyapıya sahip 5 ülkeden biri olduk. Güçlü filomuz yeni keşifler için çalışmalarına gece gündüz devam etmektedir. Akdeniz’de Abdülhamid Han’la sondajı devam eden Taşucu-1 arama kuyusu ile birlikte toplam 7, Karadeniz’de ise Tuna-1’den bugüne kadar toplam 18 kuyu açtık. Türkali-11 kuyusunda sondaj çalışmalarımız, sondajı tamamlanan diğer kuyularda ise Yavuz ve Kanuni sondaj gemilerimizle kuyu tamamlama çalışmalarımız planladığımız şekilde devam ediyor” dedi.

“SON 3 YILDA ÜÇ BOYUTLU SİSMİK VERİ TOPLAMA FAALİYETLERİNDE YÜZDE 86 ARTIŞ SAĞLANDI”

Derin deniz aramalarının yüzde 70’inin son üç yılda yapıldığını belirten Dönmez; “2017 – 2019 dönemine göre deniz alanlarında son üç yılda yaptığımız iki boyutlu sismik veri toplama faaliyetlerinde yüzde 29, üç boyutlu sismik veri toplama faaliyetlerinde yüzde 86 artış sağladık. Bu yoğun çabanın ve emeğin karşılığını Fatih sondaj gemimizin Karadeniz’de gerçekleştirdiği 540 milyar metreküplük doğal gaz keşfiyle aldık. Karadeniz gazını halkımızla buluşturmak için çalışmalarımız son hız devam ediyor. Pazartesi ve Salı yine sahadaydık. Hem TBMM Enerji Komisyonu üyeleriyle hem de basın mensuplarıyla sahayı gezdik. Çalışmaları yerinde inceledik. İnşallah hem Karadeniz’de hem de Akdeniz’de keşiflerimizin devamı gelecek” diye konuştu.

“SON 20 YILDA YENİ KEŞİFLERLE BİRLİKTE 354,2 MİLYON VARİL HAM PETROL ÜRETİLDİ”

Sadece denizlerde değil karadaki sondaj çalışmalarında da önemli bir ivme yakalandığını belirten Dönmez; “Son 20 yılda yeni keşiflerle birlikte 354,2 milyon varil ham petrol ve 12,2 milyar metreküp doğal gaz üretimi gerçekleştirdik. Bugünün fiyatlarını baz alırsak eğer 28,3 milyar dolarlık yerli ham petrol üretimi, 13 milyar dolarlık yerli gaz üretimi gerçekleştirdik. Böylece son 20 yılda toplamda 41,3 milyar dolarlık petrol ve gaz ithalatının önüne geçtik. Yani Türkiye’nin yumuşak karnı olan enerjide cari açığımızın kapanmasına önemli bir katkı sağladık. Öte yandan, özel ve kamu günlük ham petrol üretimimiz 1998 yılından sonra ilk defa 2020 yılında 60 bin varili geçerek 2022 Ekim itibarıyla 71 bin varile ulaştı. 5 yıllık periyotlara baktığımızda, 2012-2016 arası ham petrol üretimimiz 85,4 milyon varil iken bu rakam 2017-2021 arasında 104,6 milyon varile yükseldi. Yani petrolde yüzde 20’lik bir üretim artışı sağladık. 2022 Ekim itibarıyla 10 aylık ham petrol üretimimiz özel ve kamu toplam 20,6 milyon varile, doğal gaz üretimimiz ise 326,6 milyon m3’e ulaştı” dedi.

Doğal gazda da rekorlar kırıldığına vurgu yapan Dönmez; “Cumhuriyet tarihimiz boyunca ürettiğimiz gaz miktarı 16,5 milyar metreküptü. Sadece Karadeniz gazıyla bugüne kadar ürettiğimiz gazın yaklaşık 33 katını tek keşifte yakaladık. Karadeniz’de yeni kuyular açmaya devam ediyoruz. Daha önce de dediğimiz gibi arkası gelecek, bizi izlemeye devam edin” ifadelerini kullandı.

“2023 HEDEFİMİZ GÜNLÜK 100 BİN VARİL YURT İÇİ PETROL ÜRETİMİ YAPMAK”

Bu yıl karada petrol arama ve üretimi açısından da oldukça verimli bir yıl olduğunu belirten Dönmez, sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye Petrolleri, Adana’da Çukurova sahasında 8 milyon varillik bir rezerv keşfetti. Gabar’da Şehit Esma Çevik Sahasında değeri bugünkü rakamlarla 12 milyar doları bulan 150 milyon varillik yeni bir rezerv keşfi yaptık. Yurt içi petrol üretimimiz bugün özel sektör ve kamu 80 bin varile ulaştı. İnşallah 2023 hedefimiz günlük 100 bin varil yurt içi petrol üretimi yapmak. Aktif kule sayısına baktığımızda ise önceki dönemlerde çalışan kule sayımız 15-20 civarındaydı. Şu an aktif kule sayımız 54’e ulaştı. Bu rakamla, Avrupa’da arama faaliyetlerinin en yoğun olduğu ülkelerden biri olduk.

Son 20 yılda yapılan yeni keşifler ve mevcut sahaların üretilebilirlik oranlarının artırılmasıyla mevcut ham petrol rezervimizin yüzde 115’ine karşılık gelen 635 milyon varil rezerv ilavesi sağladık. Son 21 yılda petrol arama ve üretim faaliyetlerine 15 milyar dolar yatırım yaptık. Bu yatırımların yüzde 63’ü Türkiye Petrolleri, yüzde 37’si ise yerli ve yabancı yatırımcılar tarafından yapıldı. 2022 yılı itibarıyla 30’u yerli, 10’u yabancı toplam 40 şirket arama-üretim faaliyetlerinde bulunuyor. 2020 yılında ham petrol fiyatlarındaki değişkenlik ve pandeminin etkilerine rağmen toplamda 106 kuyu açmıştık. Geçtiğimiz yıl da toplam 174 kuyu açtık. 2022’de bugüne kadar açtığımız 183 kuyu ile sondaj sayımızı artırmaya devam ediyoruz. 2020 yılının aynı dönemi ile kıyasladığımızda açılan kuyu sayımızda yüzde 75 artış sağladık. Bu yıl toplamda 403 bin 880 metre sondaj yaptık. Yıl sonu itibarıyla bu rakamın daha da artmasını bekliyoruz.

2022 yılı Kasım ayı sonu itibarıyla kara ve deniz alanlarında toplam 2 bin km iki boyutlu ve 25 bin 5 km2 üç boyutlu sismik etüt çalışması gerçekleştirdik. Yeni teknolojilerin ve yöntemlerin devreye alınmasıyla mevcut ham petrol üretim sahalarımızdaki üretilebilirlik oranını yüzde 20’lerden daha yukarı seviyelere çıkartmayı hedefliyoruz.2022’de bugüne kadar 349’u arama, 156’sı işletme ruhsatı olmak üzere toplam 505 petrol ruhsatında faaliyetler devam ediyor. Bu son 5 yılda ulaştığımız en yüksek sayı oldu. Devlet hissesi gelirlerinde de 2022 yılı 10 aylık dönemde yaklaşık 5 milyar TL gelir elde ederek bugüne kadarki en yüksek meblağa ulaştık. Açıkçası sektörümüz kaynak kısıtına rağmen elinden gelenin fazlasını ortaya koyuyor. Bizler de sektörümüzün ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda gerekli revizeleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Bizler sizlerden gelecek her türlü talep ve öneriye açığız. Bu konudaki iletişimimizi sürekli canlı tutarak sektörümüzün dinamizmini daha da artırmaya çalışıyoruz.”

“SAHADA GÖSTERİLEN ÇABANIN YENİ KEŞİFLER VE ÜRETİM ARTIŞI OLARAK ÜLKEMİZ EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAYACAĞINA OLAN İNANCIMIZ TAMDIR”

PETFORM Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Cesur ise cari açığa dikkati çekerek; “Bildiğiniz üzere ülkemizin makroekonomik görünümü dikkate alındığında, enerjinin özellikle ham petrol ve doğal gaz ithalatının cari açığımızın en önemli nedenleri arasında olduğunu görüyoruz. 2022 yılında sektör olarak sahada yoğun bir çalışma gerçekleştirdik. Kamu-özel ayrımı yapmaksızın eldeki imkanlarla saha faaliyetlerimizi arttırdık. Sahada gösterilen bu emeğin ve çabanın ilerleyen dönemlerde yeni keşifler ve üretim artışı olarak ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacağına olan inancımız tamdır” ifadelerini kullandı.