
Fitch Ratings, Kızıldeniz’de yaşanan gerginlikler perspektifiyle petrol ve gaz fiyatları için tahminde bulundu. Fitch Ratings, Kızıldeniz’deki gerginlik nedeniyle geniş çaplı nakliye aksamaları veya üretim kesintileri yaşanmadığı sürece bu yıl petrol fiyatları için varil başına 80 dolar öngörüsünün sürdüğünü ve güçlü bir artış beklenmediğini, Avrupa gaz fiyatlarına ilişkin öngörüsünün ise değişmediğini bildirdi. Fitch Ratings’in, Kızıldeniz’de gemi […]
Fitch Ratings, Kızıldeniz’de yaşanan gerginlikler perspektifiyle petrol ve gaz fiyatları için tahminde bulundu. Fitch Ratings, Kızıldeniz’deki gerginlik nedeniyle geniş çaplı nakliye aksamaları veya üretim kesintileri yaşanmadığı sürece bu yıl petrol fiyatları için varil başına 80 dolar öngörüsünün sürdüğünü ve güçlü bir artış beklenmediğini, Avrupa gaz fiyatlarına ilişkin öngörüsünün ise değişmediğini bildirdi.
Fitch Ratings’in, Kızıldeniz’de gemi trafiğindeki aksamaların emtia piyasalarına etkisine ilişkin analizine göre, bu aksamalar ana emtialar için jeopolitik risk priminin sürmesine neden oluyor.
Buna karşın fiili petrol üretiminde önemli bir aksama yaşanmaması veya Kızıldeniz’deki kritik petrol tedarikine yönelik saldırıların artmaması durumunda, 2024’te Brent petrolün fiyatı için varil başına 80 dolar seviyesi öngörülürken, fiyatlarda güçlü bir artış beklenmiyor.
BP, Shell, QatarEnergy ve birçok denizcilik şirketi Süveyş Kanalı’ndan geçişi durdururken, bazı firmalar rotalarını Afrika’ya çevirdi. Tedarik zincirlerinin yaklaşık iki hafta daha uzun süren alternatif rotaya uyum sağlaması gerektiği için bu durumun petrol ve gaz piyasalarını geçici de olsa marjinal olarak sıkılaştırabileceği öngörülüyor ancak fiyatlar üzerinde önemli bir etkisi olmayacağı tahmin ediliyor.
Fitch Ratings, Avrupa gaz fiyatları (TTF) için 2024’te 12 dolar/mcf öngörüsünü de sürdürüyor.
Asya’dan yapılan ithalata bağımlı olan Avrupa kimya sektöründeki piyasa koşullarına da bağlı olarak, sektörün Kızıldeniz’den yapılan sevkiyatların gecikmesi nedeniyle yaşanan tedarik aksaklıklarından daha fazla etkilenme riski bulunuyor.
Kızıldeniz üzerinden yapılan gübre ihracatı, küresel potas pazarının yaklaşık yüzde 7’sine ve dünya fosfat kayası pazarının yaklaşık yüzde 5’ine karşılık geliyor.
Nakliye maliyetleri gübre fiyatlarının yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyor ve bu nedenle artan navlun fiyatlarının karlılık üzerinde baskı yaratması bekleniyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Rusya, Asya’nın en büyük doğal gaz ve petrol tedarikçisi olmak istiyor12 Mayıs 202516:51 “TSE’nin Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi’nde yerli üretime sağladığı katkı 664 milyon dolar”12 Mayıs 202515:53 “2035 yılına kadar Türkiye’de 5 ila 11 milyon arasında EA’nın yollarda olması bekleniyor”12 Mayıs 202515:33 AB, Çekya’nın yeni nükleer projesinden endişeli12 Mayıs 202515:12 Bakan Bayraktar, IRENA Genel Direktörü La Camera ile görüştü12 Mayıs 202514:35