8’inci Türkiye Enerji Zirvesi kapsamında düzenlenen AB Türkiye Enerji ilişkileri oturumunda Türkiye Avrupa Birliği arasındaki ekonomi ve enerji alanındaki işbirliği konuşuldu. “AB MALİ DESTEKLERİ ENERJİ YATIRIMLARINA KATKI SAĞLADI” Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşar yardımcısı Selçuk Bayraktaroğlu,” Üyelik süreci kapsamında sağlanan mali desteklerden enerji sektörüne de önemli katkılar yapıldı. Enerji sektörü Türkiye ile AB arasında işbirliğine açık […]
“AB MALİ DESTEKLERİ ENERJİ YATIRIMLARINA KATKI SAĞLADI”
Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşar yardımcısı Selçuk Bayraktaroğlu,” Üyelik süreci kapsamında sağlanan mali desteklerden enerji sektörüne de önemli katkılar yapıldı. Enerji sektörü Türkiye ile AB arasında işbirliğine açık bir sektördür. AB ile Türkiye arasında üst düzey enerji diyalogları devam ediyor” Dedi.
“AB MEVZUATINA UYUM KONUSUNDA İYİYİZ”
Avrupa Birliği Bakanlığı Sektörel Politikalar Başkanı Aylin Çağlayan Özcan, “Elektrikte çok ciddi ilerlemeler kaydettik. Mevzuat ve uygulama alanında AB ilerleme raporunda önemli mesafeler kat ettik. Doğalgazda projelerimiz var. Piyasanın serbestleşme çalışmaları var. Dinamik olan bu piyasaya uyum sağlayabilmek için bizde bazı güncellemeler yapmalıyız. AB mevzuatına uyum konusunda iyiyiz. Enerji verimliliği ile ilgili yoğun çalışmalar devam ediyor. Rüzgar ve güneşte son iki yıldır çok ciddi çalışmalar yapıldı. Ciddi çabalarla, süreçler ilerliyor” diye konuştu.
“YENİLENEBİLİR ENERJİNİN PAYI HIZLA ARTACAK”
AB Türkiye Delegasyonu Enerji Ticaret Ekonomi ve Tarım Bölümü Sektör Yöneticisi Hasan Özkoç, “Yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payı hızla artacak. Bölgelerarası fiyat farklılıkları düşecek. Gaz arzı fazlalığı ve düşük fiyatlar devam edecek. Petrol fiyatları kısa vadede bugünkü fiyatlar mertebesinde olacak. Gelecekteki talebin yüzde 40’ının iki ülke tarafından gelecek. Türkiye uyum açısından önemli ilerlemeler kaydetti. Serbestleşme hareketleri çok ileri düzeye taşındı. Doğalgaz piyasasını rekabete açamadık. Bu konuda AB’nin deneyimlerinden yararlanabiliriz. Enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji alanında önemli adımlar atıldı. Türkiye’nin enerji verimliliği alanında daha atması gereken adımlar var. AB ile teknik anlamda işbirliği her iki tarafa da önemli katkılar sağlayacaktır. Politik duruma bakmaksızın, gaz ve nükleer alanındaki gelişmeleri daha da ileri taşıyarak, Avrupa ile entegrasyonu sağlaması gerekiyor” dedi.
İstanbul’un barajlarındaki su seviyesi 15 ay sonra yüzde 30’un altına düştü8 Kasım 202417:03 OPET, 8. kez akaryakıt sektörünün ‘Lovemark’ı seçildi8 Kasım 202415:39 “Elektrikli araç teknolojisi gibi alanlarda tedarikçi bazımız güçlenecek”8 Kasım 202412:57 EPDK’den lisans kararları8 Kasım 202411:53 Isparta’da jeotermal kaynak arama ruhsat sahası ihale edilecek8 Kasım 202411:51