“Yüksek performanslı” hibrit güneş enerjisi dönüştürücüsü geliştirildi

Tulane Üniversitesi’nde yüksek verimlilik ve düşük maliyetle hem elektrik hem de buhar üreten hibrit güneş enerjisi dönüştürücüsü geliştirildi. ABD’deki Tulane Üniversitesi’nde fizik ve mühendislik fiziği doçenti olan Matthew Escarra ve San Diego Üniversitesi’nde makine mühendisliği doçenti olan Daniel Codd, yüksek verimlilikte hibrit güneş enerjisi dönüştürücüsü geliştirdi. 2014 yılında başlayan ve ABD Enerji Bakanlığı tarafından desteklenen […]

“Yüksek performanslı” hibrit güneş enerjisi dönüştürücüsü geliştirildi
Tolgahan Küçük
  • Yayınlanma21 Temmuz 2020 11:09

Tulane Üniversitesi’nde yüksek verimlilik ve düşük maliyetle hem elektrik hem de buhar üreten hibrit güneş enerjisi dönüştürücüsü geliştirildi.

ABD’deki Tulane Üniversitesi’nde fizik ve mühendislik fiziği doçenti olan Matthew Escarra ve San Diego Üniversitesi’nde makine mühendisliği doçenti olan Daniel Codd, yüksek verimlilikte hibrit güneş enerjisi dönüştürücüsü geliştirdi. 2014 yılında başlayan ve ABD Enerji Bakanlığı tarafından desteklenen proje kapsamında, 3.3 milyon dolarlık fonla prototip geliştirildi ve San Diego’da saha testleri yapıldı.

“SİSTEM, ELEKTROMANYETİK RADYASYONU YÜKSEK VERİMLİLİKTE KULLANIYOR”

Araştırmanın sonuçlarına göre, hibrit dönüştürücü güneş ışığı spektrumunu daha iyi yakalayarak güneş ışığının kızılötesi ışınlarını termal enerjiye dönüştüren bir alıcıya yönlendiriyor. Sistem, güneşten yayılan farklı dalga boylarına sahip elektromanyetik radyasyonun yüksek verimlilikte kullanılmasına olanak sağlıyor. Güneş hücrelerinden de elektrik üreten sistemdeki termal enerji depolanabiliyor, gıda işleme, kimyasal üretim, su arıtma veya yağ geri kazanımı gibi çok çeşitli ticari ve endüstriyel kullanımlar için ısı sağlamak üzere kullanılabiliyor.

Projenin ticari gelişimi için çalışmalara devam eden ekipten Escarra: “Termal enerji tüketimi, küresel enerji ekonomisinin büyük bir parçasını oluşturuyor. Sıfır net enerji ve sera gazı emisyonlarını azaltmak için hem elektrik hem de ısı sağlayan bu türden güneş enerjisi kombine ısı ve güç sistemlerine artan bir ilgi var. Ticari gelişimini dört gözle bekliyoruz.” dedi.

“ELEKTRİK ÜRETİM MALİYETİ KİLOVATSAAT BAŞINA 3 CENT”

Sistemin yüzde 85 verimlilik gösterdiği ve 248 ° C’ye kadar buhar sağladığı belirtildi. Elektrik üretim tarafında ise kilovatsaat başına 3 dolar/cent bir maliyete sahip olacağı öngörülüyor.

Proje ekibi yerel ortakların finansman desteği ile teknolojiyi geliştirmeye ve pilot ölçekte onaylanması için çalışmalarına devam ediyor.