
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Mustafa Karaşahin, çevre kirliliği ve enerji tasarrufu bağlamında önemli avantajlara sahip olan yüksek hızlı trenlerin sefer sayılarının artırılmasıyla sürdürülebilirliğe katkı sağlandığını bildirdi. Gelişim Üniversitesi’nden yapılan açıklamaya göre, vatandaşların ilgi ve talepleri üzerine, yüksek hızlı tren seferlerinin sayısı 10 Eylül’den itibaren 44’ten 56’ya […]
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Mustafa Karaşahin, çevre kirliliği ve enerji tasarrufu bağlamında önemli avantajlara sahip olan yüksek hızlı trenlerin sefer sayılarının artırılmasıyla sürdürülebilirliğe katkı sağlandığını bildirdi.
Gelişim Üniversitesi’nden yapılan açıklamaya göre, vatandaşların ilgi ve talepleri üzerine, yüksek hızlı tren seferlerinin sayısı 10 Eylül’den itibaren 44’ten 56’ya çıkarıldı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yüksek hızlı tren sefer kapasite artışının devreye alındığı 10 Eylül’de günlük 31 bin 651 yolcuyla yolcu taşıma rekorunun kırıldığını açıkladı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Karaşahin, 23-29 Eylül Demiryolu Haftası kapsamında değerlendirmelerde bulundu.
Karaşahin, demir yolu araçlarının çevre dostu olduğunu ve sıfır emisyonlu elektrik enerjisi kullanıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:
“Çevre kirliliği ve enerji tasarrufu bağlamında önemli avantajlara sahip olan yüksek hızlı trenlerin sefer sayılarının artırılması ile sürdürülebilirliğe katkı sağlanmış oldu. Demiryolu ulaşımının en önemli özelliği sıfır emisyonlu elektrik enerjisi kullanılmasıdır. Eğer demiryolu araçlarında kullanılan elektrik tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilir ise yüksek hızlı tren araçlarının sera gazı etkisi sıfır mertebesindedir.
Kara yolu araçlarında elektrik enerjisi kullanımının yeni gündeme geldiği dikkate alındığında, demiryolu araçlarının ne kadar çevre dostu olduğu kolay bir şekilde anlaşılıyor. Ülkemizde üretilen elektrik enerjisinde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı yüzde 35 oranındadır. Kalan elektrik enerjisi ise doğalgaz ve kömür ile üretiliyor. Sonuç olarak, elektrik enerjisinin tamamının yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilmesi durumunda, yüksek hızlı tren araçlarının işletmecilikten kaynaklanan sera gazı etkisi minimum düzeye inecektir.”
AA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Bakan Kacır, “Türkiye Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş Projesi” tanıtım töreninde konuştu13 Mayıs 202512:03 Türk iş kadını, Kaliforniya’da geçerli tek deniz üstü rüzgar enerjisi projesini hayata geçiriyor13 Mayıs 202511:53 Rosatom, Beloyarsk NGS’nin 5. güç ünitesi reaktör tesisinin kurulumu için lisans aldı13 Mayıs 202511:33 Türkiye’den Halep’e gidecek gaz Suriye’nin enerji altyapısını güçlendirecek13 Mayıs 202511:25 Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri13 Mayıs 202510:42