Türkiye güneş enerjisindeki konumunu güçlendiriyor

Yenilenebilir enerjide küresel yatırım hacmi, fosil yakıtlara ayrılan finansal desteği geride bıraktı. Bu sıçramada güneş enerjisi yatırımları öne çıkarken Türkiye’nin temmuz itibarıyla güneş enerjisi kurulu gücü 17 bin MW’ı aştı. Yüzer GES yatırımlarının da öne çıktığı son yıllarda Türkiye’nin yüzer GES potansiyelinin 80 bin MW’a ulaşacağı tahmin ediliyor.

Türkiye güneş enerjisindeki konumunu güçlendiriyor
Petroturk.com
  • Yayınlanma2 Eylül 2024 15:01

Temmuz ayında elektrik üretimi 34,6 milyar kWh, tüketimi de 34,5 kWh olan Türkiye, temmuz sonu itibarıyla toplam kurulu gücünü 113 GW’a yükseltti.

Dünya genelindeki 115 bin rezervuarın yüzde 30’unun yüzer GES ile donatılması durumunda yıllık 9 bin 500 TWh’e yakın elektrik üretimi gerçekleştirilebilecek.

İLK KEZ FOSİL YAKITLARI GERİDE BIRAKTI

Yenilenebilir enerjiye yapılan küresel yatırım 2023’te ilk kez fosil yakıtlara ayrılan finansal kaynakları geride bırakırken güneş enerjisi yatırımları tüm üretim teknolojilerinin toplamını geçti. 2024 yılı sonu itibarıyla küresel enerji yatırımlarının ilk kez 3 trilyon doları aşması beklenirken bu yatırımların 2 trilyon dolarının da temiz enerji teknolojilerine ayrılacağı üzerinde duruluyor. 2023 yılında Avrupa’da güneş enerjisi kurulu gücü yaklaşık olarak 350 GW seviyelerine çıktı.

TÜRKİYE, GÜNEŞ ENERJİSİ YATIRIMLARINA DEVAM EDİYOR

Yenilenebilir enerji kurulu gücü bakımından Avrupa’da beşinci sırada yer alan Türkiye, dünyada bu alanda 2023 yılında 58 GW’ı aşan yeşil enerji kurulu gücüyle 11. sıraya yükseldi. Güneş ve rüzgarda toplam kurulu gücü 30 GW’a ulaşan Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynakları arasında 17 bin 573 MW ile güneş enerjisi ikinci sırada yer alıyor. Türkiye, güneş enerjisinde her yıl 3 bin 500 MW ek kurulu güçle 2035’e kadar ilave 40 GW’ı aşan bir kurulu güç kapasitesi eklemeyi hedefliyor.

HABERİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ…