Sektör süre uzatımından memnun

Yenilenebilir enerji santrallerinin YEKDEM’den yararlanma süresini 6 ay uzatan düzenleme sektörde büyük memnuniyet yarattı. Yenilenebilir enerji sektörü derneklerinden GENSED, TÜREB, GÜYAD ve JESDER düzenlemeyi Green Power’a değerlendirdi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan ve 18 Eylül tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme ile inşası devam eden ve 31 Aralık 2020 tarihine yetişemeyen yenilenebilir enerji santrallerinin YEKDEM’den yararlanma süresini 6 ay uzatan karar, sektörde büyük memnuniyet yarattı.

Düzenleme ile birlikte söz konusu santrallerin YEKDEM’den yararlanabilmesi için son tarih 31 Haziran 2021 tarihine uzatılmıştı.

Green Power’a değerlendirmelerde bulunan sektör dernekleri karardan memnuniyet duyduklarını belirterek süre uzatımıyla birlikte pandeminin sektördeki etkilerinin giderilerek söz konusu santrallerin YEKDEM’den yararlanacak olmasının yenilenebilir yatırımlarının artarak devam edebilmesi için ivmenin korunmasına destek sağlayacağına dikkati çekiyor. Öte yandan süre uzatımıyla birlikte inşası devam eden yaklaşık 2 bin 450 MW gücündeki RES projesinin tamamının 2020 yılı ve 2021 yılı ilk yarısında devreye gireceği öngörülüyor.

GENSED Başkanı Halil Demirdağ:

‘YEKDEM sayesinde Türkiye güneşte ilk 10 ülke arasına girecek’

18 Eylül 2020 tarihli Resmî Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile YEKDEM desteğinden yararlanabilme hakkı için santrallerin devreye girme tarihinin 30 Haziran 2020 tarihine kadar uzatıldı. Kararla ilgili Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Başkanı Halil Demirdağ şu açıklamalarda bulundu:

“Kovid-19 salgınının etkilerinin ilk görülmeye başlandığı günden itibaren yenilenebilir enerji sektör dernek yönetimleri olarak ortak hareketle küresel salgının sektördeki tedarik zincirine ve santral inşa süreçlerine olan olumsuz etkilerini Enerji ve Maliye Bakanlıklarına aktardık ve yatırım süreci devam eden projelere uzatma hakkı verilmesine yönelik taleplerimizi ilettik. Yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile verilen 6 aylık süre uzatımı, sektörde önemli bir rahatlama sağladı.

“YEKDEM DESTEĞİ SEKTÖRÜN SON 5 YILDAKİ HIZLI GELİŞİMİNDEKİ ANA GÜÇTÜR”

YEKDEM desteği, Türkiye güneş enerjisi sektörünün son beş yıldaki hızlı gelişimindeki ana güç. Türkiye, bu sürede güneşten elektrik üretiminde neredeyse sıfır noktasından 2020 yılının ilk yarısı itibari ile dünya ülkeleri arasında 12’inci, Avrupa ülkeleri arasında da 6’ıncı sıraya yükseldi.

“CİDDİ ANLAMDA İSTİHDAM SAĞLADI”

Bu seviyeye YEKDEM’in sağladığı yatırımcı güveni ve öngörülebilirlik sayesinde ulaşabildi. Aynı zamanda artan yatırımlar ve yerli üretim desteği sayesinde güneş enerjisi sanayisinin her alanını kapsayan güçlü bir yerli tedarik zinciri de oluştu. Yenilenebilir enerji sektöründe çok ciddi sayıda istihdam sağladı.

“BİRÇOK ALANDA KATKI ANLAMINA GELİYOR”

Yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik üretimine ve sanayisine sağlanan destekler; bu yatırımlardan ziyade ülkelerin enerji bağımsızlığı hedeflerine, istihdam artışına, vatandaşlarının sağlıklı bir çevrede yaşamasına ve iklim değişikliği ile mücadeledeki küresel paylarına katkı anlamına geliyor.

GÜYAD Başkanı Cem Özkök:

‘Karar memnuniyet verici, Türkiye kazandı’

yenilenebilir

Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) Başkanı Cem Özkök; kararın, pandeminin ağır etkilerini yaşayan Türk yenilenebilir enerji sektörü yatırımcısına rahat bir nefes aldırdığını vurgulayarak şunları söyledi: “Elindeki projeleri kısmi kabulle de olsa 31 Aralık’a yetiştirmek için canla başla çalışan sektör, yayımlanan 6 aylık uzatma kararını memnuniyetle karşılamıştır. Sonuçta kazanan ülkemizdir.”

“Resmî Gazete’nin 18 Eylül tarihli sayısında yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile mevcut Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destek Mekanizması YEKDEM’den yararlanmak için projelerin 31 Aralık 2020 tarihine kadar devreye alınma şartı 30 Haziran 2021 tarihine ertelenmiş oldu. Cumhurbaşkanlığı Kararı’na göre 1 Ocak 2021’den 30 Haziran 2021 tarihine kadar işletmeye girecek YEKDEM’e tabi Yenilenebilir Enerji Kaynakları (YEK) belgeli üretim tesisleri için belirlenen fiyat desteği 31 Aralık 2030’a kadar uygulanacak. Söz konusu dönemde işletmeye girecek YEK belgeli üretim tesislerinde kullanılan mekanik ve elektro-mekanik aksamın yurt içinde imal edilmiş olması halinde, bu tesislerde üretilerek iletim veya dağıtım sistemine verilen elektrik enerjisi için belirlenen fiyat desteğine, üretim tesisinin işletmeye giriş tarihinden itibaren 5 yıl süreyle ilave destek verilecek.”

‘ALINAN KARAR PANDEMİNİN ETKİLERİNİ AZALTACAK’

Yenilenebilir enerji sektörü, uzun süredir sektörün, pandemi dolayısıyla mücbir sebep kapsamına alınması ve YEKDEM’in 6 ile 8 ay uzatılmasını talep ediyordu. Dernek olarak aylardır bu kararın neden alınması gerektiğiyle ilgili karar verici merciler nezdinde yoğun çalışmalar yürüttük. Covid-19 pandemisi tüm tedarik süreçlerini dünya çapında sekteye uğrattı, telafisi güç gecikmelere neden oldu. Türk Yenilenebilir Enerji Sektörü de bundan büyük ölçüde etkilendi. Bizim talebimiz sektörün mücbir sebep kapsamına alınarak yatırımcının bir nebze de olsa rahatlatılması, bir nefes alma imkanı verilmesiydi. Türkiye yenilenebilir enerji sektörü özellikle son yıllarda kendisine verilen imkanlarla son derece ciddi bir büyümeye imza atmış, ön plana çıkmıştır. Bunun kesintiye uğramaması ülkemiz adına önemliydi. Sayın Cumhurbaşkanımız bu kararı ile yine sektörümüze verdiği desteği koyduğu yerli ve milli enerji ilkeleri doğrultusunda bir kez daha göstermiştir. Alınan karar pandeminin olumsuz etkilerini azaltacaktır. Ayrıca üretim tesislerine verilecek yerli üretim desteği için sağlanan sürenin uzatılması da yerli yatırımcımız ve sanayimiz açısından çok sevindiricidir. Sonuçta kazanan ülkemiz olmuştur.”

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk:

‘Yerinde bir karar’

jeotermal

18 Eylül 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren YEKDEM için 6 ay süre uzatım kararı verildi. Böylece YEKDEM’den yararlanmak için projelerin Aralık sonunda devreye alınma şartı şu an da 30 Haziran 2021 tarihine ertelenmiş oldu.  Karara göre; 1 Ocak 2021 tarihinden 30 Haziran 2021 tarihine kadar işletmeye alınacak YEK belgeli üretim tesisleri için belirlenecek fiyat desteği 31 Aralık 2030 tarihine kadar uygulanacak.

“ÖNÜMÜZÜ DAHA NET GÖRECEĞİZ”

Çok uzun zamandır hem kamu ayağında hem de sektör içerisinde YEKDEM ile ilgili yürüttüğümüz çalışmaların sonuçlanmasını sektör olarak memnuniyetle karşıladık. Özellikle pandemi dönemi ile birlikte sekteye uğrayan yatırımlar, ithal ürünlerin tedariğindeki gecikmeler, sektörü oldukça zor duruma sokmuş ve yatırımları neredeyse durdurmuştu. Pandemi döneminde kaybettiğimiz zamanı telafi etmek için 6 ay süre uzatım kararı sektörümüz için gerekli ve yerinde bir karardır. Devam eden yatırımlar anlamında kısa vadede önümüzü daha net görebildiğimiz bir sürece girdik elbette fakat pandemi devam ediyor ve normalleşme süreci kısa bir dönem yaşandı biliyorsunuz. Tam normalleşme için sağlıkçılarımızın öngördükleri tarihler için beklentimiz büyük bir ivme ile yatırımların hareketlilik kazanacağı yönünde. Fakat sektörün asıl beklentisi YEKDEM sisteminin ilerleyen zamanda nasıl şekil değiştireceği. Yatırımlar aslında bu açıklamayı bekliyor. Evet 6 aylık süre uzatımı sektör için güzel bir adım ama sektörün devamlılığı için YEKDEM sisteminin nasıl nihayetleneceği bildirilmeli. Bu konuda da hala çalışmaların sürdüğünü biliyoruz. Bekleyen projeler bu adıma göre ivmelenecek. Uzun vadeli planlamaları yapabilmemiz için YEKDEM’in bir an önce açıklanmasını talep ediyoruz her seferinde. Çünkü YEKDEM yatırımları büyüten bir mekanizmadır. YEKDEM in olmadığı durumda yatırımların finanse edilmesinin de bir anlamı kalmayacaktır çünkü YEKDEM kredilendirmeyi de kolaylaştıran da bir mekanizma. Bu sebeple yeniden ve her seferinde dile getirdiğimiz gibi YEKDEM’in bir an önce açıklanmasını bekliyoruz.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB):

‘Sektöre yeni bir ivme kazandırdı’

“TÜREB olarak 2020 yılı başından bu yana yoğun çaba harcadığımız YEKDEM süre uzatımının olumlu sonuçlanması sektöre yeni bir ivme kazandırdı.

TÜREB yönetimi olarak 2020 yılı Şubat ayından itibaren ETKB Bakan ve Bakan Yardımcıları, Üst Düzey Bürokratları, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı, TBMM Enerji ve Plan & Bütçe Komisyon Başkanı ve Üyeleri ve EPDK Başkanı nezdinde bilgilendirme görüşmeleri yaptık ve konunun takipçisi olduk.

Temmuz ayında yaptığımız ankete göre, her ne kadar bıçak sırtında gibi görünse de projelerin YEKDEM’e yetiştirilmesi konusunda yatırımcıda önemli bir azim ve çaba olduğu gözlemlenmişti. Ancak, yatırımcı bir kıvılcım beklemekte idi ve süre uzatımı kararının bu kıvılcımı ateşlediğini görüyoruz. Yatırımcıdaki yeni ivmelenme ile inşası devam eden yaklaşık 2 bin 450 MW gücündeki RES projesinin tamamının 2020 yılı ve 2021 yılı ilk yarısında devreye girmesini öngörmekteyiz.”