
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop: “Bankamız için temiz ve yenilenebilir enerji yatırımlarını yurt dışı kaynaklarla buluşturmak, söz konusu sektörlerin gelişmesini sağlamak, yerli ve milli projeler geliştirerek istihdam oluşmasını desteklemek önem arz ediyor” Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Bursa’da kurulacak ve yıllık üretim kapasitesi 353.000.000 kWh olan Güriş Ulu RES projesine finansman kredisi […]
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop: “Bankamız için temiz ve yenilenebilir enerji yatırımlarını yurt dışı kaynaklarla buluşturmak, söz konusu sektörlerin gelişmesini sağlamak, yerli ve milli projeler geliştirerek istihdam oluşmasını desteklemek önem arz ediyor”
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Bursa’da kurulacak ve yıllık üretim kapasitesi 353.000.000 kWh olan Güriş Ulu RES projesine finansman kredisi sağladı.
Bankadan yapılan açıklamaya göre, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Güriş Grubu tarafından, Bursa’nın Keles ve İnegöl ilçe sınırları içerisinde inşa edilmekte olan 120,4 MW’lık kurulu güce sahip Ulu Rüzgar Enerjisi Santrali’ne 12 yıl vadeli finansman desteği sağladı.
Yerli enerji kaynaklarının ekonomiye kazandırılmasında önemli rol oynayacak santralde yıllık 353.000.000 kWh elektrik üretimi öngörülüyor.
45 yıldır Türkiye’nin kalkınma hedeflerine ulaşmasında önemli bir misyona sahip Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın portföyünün yüzde 49’u yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projelerinden oluşuyor.
Bankanın sürdürülebilir kalkınma amacıyla desteklediği ve yeşil enerji için önemli bir kaynak olan rüzgar santrallerine sağlanan kaynakların portföydeki payını artırmaya devam etmesi bekleniyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede yenilenebilir enerji kaynaklarının ve rüzgar enerjisi yatırımlarının önemli olduğunu belirtti.
Öztop, şunları kaydetti:
“Finanse etmiş olduğumuz RES yatırımlarının, çevresel ve sosyal etkilerini her yönüyle inceliyor ve titizlikle değerlendiriyoruz. Bankamız için temiz ve yenilenebilir enerji yatırımlarını yurt dışı kaynaklarla buluşturmak, söz konusu sektörlerin gelişmesini sağlamak, yerli ve milli projeler geliştirerek istihdam oluşmasını desteklemek önem arz ediyor. Düşük karbonlu bir gelecek için yenilenebilir enerji yatırımlarını destekliyoruz. Kredi desteği verdiğimiz enerji projeleri arasında rüzgar enerjisi santrallerinin payı yüzde 31. Bu oran, bize gelecek yıllarda bu alana yönelik finansmanların daha da güçleneceğini gösteriyor.”
Öztop, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası tarafından finanse edilmiş ve üretime geçmiş RES tesislerinden yıllık ortalama 850 milyon kWh temiz ve yenilenebilir enerji elde edildiğini ve böylece yaklaşık 285 bin hanenin yıllık enerji ihtiyacının karşılandığını belirtti.
Bugüne kadar 1.397 MW kurulu güçte 38 RES tesisinin projelerini değerlendiren Öztop, bankanın yenilenebilir enerji portföyünün yüzde 31’ini oluşturan RES projelerinden, toplam kurulu gücü 322 MW’a tekabül eden 21 santral üretime başladığını kaydetti.
AA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 PÜİS Başkanı İmran Okumuş, dış satışlar konusunda bayiilere uyarıda bulundu9 Mayıs 202521:07 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Uluslararası Jeotermal Yatırım Zirvesi’nde konuştu9 Mayıs 202515:49 Enerjisa Üretim, 30. enerji santralini devreye aldı9 Mayıs 202515:46 IRENEC 2025: Yenilenebilir enerji dünyası İstanbul’da buluşacak9 Mayıs 202515:45 “Kredi portföyünde enerji ve enerji verimliliği sektörü birinci sırada yer alıyor”9 Mayıs 202514:15