Dünya genelinde 2020 yılında 753 GW kurulu rüzgar enerjisi kapasitesine ulaşıldığını açıklayan Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, enerji kaynakları arasındaki en çevreci ve ucuz çözüm olan geleceğin kurtarıcısı rüzgarın ülkemizde de daha sert esebilmesi için türbinlerin gerek duyduğu tüm bakım ve onarım hizmetlerini üst düzey teknoloji ile gerçekleştirdiklerini belirtiyor. Rüzgar enerjisi, daha iyi bir […]
Dünya genelinde 2020 yılında 753 GW kurulu rüzgar enerjisi kapasitesine ulaşıldığını açıklayan Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, enerji kaynakları arasındaki en çevreci ve ucuz çözüm olan geleceğin kurtarıcısı rüzgarın ülkemizde de daha sert esebilmesi için türbinlerin gerek duyduğu tüm bakım ve onarım hizmetlerini üst düzey teknoloji ile gerçekleştirdiklerini belirtiyor.
Rüzgar enerjisi, daha iyi bir geleceği hem ekonomik hem de çevresel açıdan sürdürülebilir hale getirecek gücü elinde bulunduruyor. Bu gücü daha da ön plana çıkarmak için her yıl 15 Haziran’da dünya genelinde rüzgarın günü kutlanıyor. 2020 yılında dünya genelinde kurulan 93 GW’lik yeni kapasiteyle 743 GW kurulu rekor kapasiteye ulaşan rüzgar enerjisi, küresel olarak 1,1 milyar ton karbondioksit azalımını da sağladı. Ülkemizde de elektrik ihtiyacının yaklaşık %9’unun rüzgardan karşılandığına dikkat çeken Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, ucuz ve yenilenebilir enerji kaynağı olan rüzgarın ülkemizde durmadan daha sert esebilmesi amacıyla rüzgar türbinleri için en son teknolojilere sahip bakım ve onarım hizmetlerini sunduklarını aktarıyor.
SERT ESEN RÜZGAR DÜNYAYI ŞEKİLLENDİRİYOR
Her yıl Haziran ayının 15. günü kutlanan Dünya Rüzgar Günü, bu yıl da gelecek adına en çevreci enerji kaynağı olarak tüm çevreci ülkelerde kutlanıyor. Fosil yakıtların tükenme tehlikesi, pahalılığı ve çevreye ciddi zararları göz önünde bulundurulduğunda temiz enerji kaynağı olan rüzgarın önemi daha da artıyor. Öyle ki rüzgar 743 GW kurulu gücü ile dünyada 1,1 milyar ton karbondioksit salınımının önüne geçebiliyor. İklim ve gelecek adına dünyanın büyük bir titizlikle yaklaştığı enerji konusunda rüzgar enerjisinin önünün hep açık olduğunu belirten Ali Aydın, karbon nötrlüğünü sağlamak için global önlemler ve politikalar uygulanması gerektiğini, rüzgar enerjisi sektörünün önündeki engellerin kaldırılmasıyla da temiz bir geleceğe emin adımlarla yürüneceğini aktarıyor. Pandemiye rağmen rekor bir kurulumun da gerçekleşmesinin rüzgar enerjisinin global krizlere karşı ne kadar mücadeleci yapıda olduğunu işaret ettiğini dile getiren Aydın, geleceğin ekonomisi ve çalışan istihdamında da rüzgar enerjisinin payının çok olduğuna dikkat çekiyor.
RÜZGARDA REKOR KURULUM
Özellikle geçen yıl tüm dünyada 93 GW rüzgar enerjisi kapasitesi kuruldu. Tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan rüzgar enerjisinin büyümesinde daha çevreci enerji anlayışı, devlet yönetimlerinin enerji üzerindeki ekonomik beklentileri ve yatırımcılara tanından imkanlar yatıyor. Rüzgar türbinlerinin daha verimli çalışması için gerçekleştirilen son teknolojik bakım ve onarımların da bu büyümede büyük pay sahibi olduğunu ifade eden Ali Aydın, ülkemizdeki YEKDEM gibi yenilenebilir enerjiyi ve özellikle rüzgarı destekleyen projelerin rüzgar enerjisinin büyümesine ciddi katkıları olduğunu, ülkemizdeki büyüme ve genişlemeyi de göz önünde bulundurduğumuzda devletin yatırımcılara verdiği desteklerle daha çevreci ve ucuz enerjiye sahip olunduğunu ifade ediyor.
TÜRBİNLERE TEKNOLOJİK BAKIM
Rüzgar türbinlerine geçen yıllara oranla daha teknolojik, hızlı bakım ve onarımlarla müdahale ediliyor. Teknolojik gelişmelerin ve beraberinde getirdiği dijitalleşmenin, rüzgar enerjisinin birçok alanında kazanımlar elde edilmesini sağladığını belirten Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın’a göre, rüzgar enerjisi sektörünün önemli bir dişlisi olan bakım ve onarım hizmetleri rüzgar enerjisini daha güçlü ve daha verimli hale getiriyor. Bu amaçla Avrupa standartlarını yakaladıklarını hatta geçtiklerinin altını da çizen Aydın, özellikle rüzgar türbinlerinin nasıl daha akıllı ve üretim çıktılarının nasıl daha rekabetçi olabileceği konusunda önemli çalışmalara ve teknolojik çözümlere sahip olduklarını da aktarıyor. Hem TÜREB hem de Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği üyesi tek şirket olan Ülke Enerji’nin bugüne kadar 1.500’den fazla rüzgar türbinine alanında uzman ekiplerle ve teknolojilerle hizmet verdiğini de belirten Aydın, özellikle insansız hava araçları ile rüzgar türbinlerinin kanat analizlerini gerçekleştirerek, rüzgar enerjisinin verimliliğini devamlı kılmada ve duruş sürelerini azaltmada önemli kazanımlar sağladıklarını ifade ediyor.
Enerji depolama sektöründeki gelişmeler Ankara’da masaya yatırıldı16 Eylül 202416:51 PETRONAS Madeni Yağlar ve IVECO, yeni motor yağını tanıttı16 Eylül 202416:35 OEDAŞ, 70 çalışanıyla Anadolu’nun kalbinde koştu16 Eylül 202416:33 Eskişehir Raliisi’nde sanayilerin savaşı16 Eylül 202416:30 Dicle Elektrik’ten Batman’a 5.7 milyar TL yatırım16 Eylül 202416:27