Pomega Enerji Depolama Teknolojileri AŞ’nin pil fabrikası Ankara’da üretime başlıyor

Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan; “Kurulan bu fabrikada ilk fazda yılda 2 milyon adet hücre üreteceğiz. Hücrenin kimyasından itibaren üretim yapıyoruz. Son kullanıcı ihtiyacına dönüşen ürünü alacak” diye konuştu. Sibel ACAR-ANKARA/ Enerji depolama sektöründe faaliyet gösteren şirketlerden Kontrolmatik Teknoloji iştirakleri arasında yer alan Pomega Enerji Depolama Teknolojileri’nin Ankara Polatlı Organize Sanayi Bölgesi’nde inşa […]

Pomega Enerji Depolama Teknolojileri AŞ’nin pil fabrikası Ankara’da üretime başlıyor
Burak Karagöl
  • Yayınlanma26 Ağustos 2023 20:35
  • Güncelleme26 Ağustos 2023 20:37

Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan; “Kurulan bu fabrikada ilk fazda yılda 2 milyon adet hücre üreteceğiz. Hücrenin kimyasından itibaren üretim yapıyoruz. Son kullanıcı ihtiyacına dönüşen ürünü alacak” diye konuştu.

Sibel ACAR-ANKARA/ Enerji depolama sektöründe faaliyet gösteren şirketlerden Kontrolmatik Teknoloji iştirakleri arasında yer alan Pomega Enerji Depolama Teknolojileri’nin Ankara Polatlı Organize Sanayi Bölgesi’nde inşa ettiği Lityum İyon Pil Hücresi Giga Fabrikası 29 Ağustos 2023 Salı günü yapılacak resmi açılışla birlikte devreye alınıyor.

Bünyesinde Lityum-Demir Fosfat (‘LiFePO4’) bazlı prizmatik pil hücresi ile batarya tipi enerji depolama ürün ve sistemlerinin üretileceği Giga Fabrika, Türkiye’nin enerji depolama alanındaki ilk özel sektör sermayeli yatırımı olma özelliği taşıyor. Fabrikanın 2023 yılında ilk fazının devreye alınmasının ardından 2024 yılında 3.000 MWh/yıl kapasiteye ulaşması hedefleniyor.

Toplam 100 bin metrekare alan üzerinde inşa edilen ve yapımı yaklaşık bir buçuk yıl gibi bir sürede tamamlanan Giga Fabrika’nın enerji depolama ürün ve çözümleri sayesinde özellikle rüzgar ve güneş gibi öngörülemeyen yenilenebilir kaynaklara sahip enerji santrallerinin daha güvenilir ve öngörülebilir ‘baz santralleri’ gibi üretim yapmasına yardımcı olması bekleniyor.

Açılış öncesi fabrikada düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, 2008 yıllarında ticari faaliyetlere başladıklarını belirterek geçmişten günümüze yetkinlik alanlarının arttığını ifade etti.

Yaptıkları onlarca mühendislik projelerinin ardından enerji sektörü ve otomasyon sistemleri konusunda alan belirlediklerini aktaran Aslanhan, enerji sektöründeki depolamanın diğer depolama türlerinden farkına dikkati çekti.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Aslanhan; “Suyu doğal gazı bir şekilde saklayabiliyoruz. Elektriği doğrudan göremiyoruz. Bunun depolaması hep gündemde olan fakat göz önünde olmayan bir konuydu. İlk yapılan araçlar akülüydü fakat şarj süresi kısa olduğu için petrol bunu ikame etti. Neticesinde bu günlere ulaştık. Sonrasında fosil kaynaklar dünyanın dengesini bozdu. İklim krizi gibi bir konuyla yüzleştik ” değerlendirmesinde bulundu.

“İLK FAZDA YILDA 2 MİLYON ADET HÜCRE ÜRETECEĞİZ”

Gelinen noktada temiz ve kesintisiz enerjiye olan ihtiyacın giderek arttığını belirten Aslanhan; “Yenilenebilir kaynaklarda istediğiniz zaman elektrik zaman üretemiyorsunuz. Fakat bunun yanında kesintisiz enerjiye de ihtiyacımız var. Günümüzde elektrik kesintisine tahammülümüz yok. Elektriğin olmadığı bir dünya birçok dizinin de konusu. Rüzgar ve güneş enerjisinin temiz olması sebebiyle daha çok devreye girmesini istiyoruz. Bizler de buradan yola çıkarak bugünkü Pomega’nın temelini attık.  2018’lerde bazı kimyasal temelli pillerin patentlerin dünyada serbest bırakılarak bu bağlamda fiyatların aşağı düşmesi sebebiyle depolama ürünleri hayatımıza geldi. Enerji depolama bundan 10 yıl önce hayaldi. Fakat şimdi değil . Kurulan bu fabrikada ilk fazda yılda 2 milyon adet hücre üreteceğiz. Hücrenin kimyasından itibaren üretim yapıyoruz. Son kullanıcı ihtiyacına dönüşen ürünü alacak” diye konuştu.

“TEKNOLOJİ SANAYİCİLİĞİ ADI ALTINDA YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR”

Teknolojik gelişmelerin ışığında yeni bir dönemin başladığına da vurgu yapan Aslanhan; “Geniş çerçevede bakıldığı zaman ağır sanayinin geride kaldığı teknoloji sanayiciliği adı altında yeni bir dönem başlıyor. Pil, batarya, uydu, robot, yüksek teknolojilerinin olduğu bir alan. Türkiye bu alana yeni başladı ve oldukça doğru bir yerde. Dünya’nın 10 büyük üreticisinin hepsi Uzak Doğu’da. Bu anlamda Avrupa, Amerika Türkiye için bir fırsat. Batı-Doğu bir yarış halinde. Batı Doğu’ya verdiği imkanları geri almak istiyor. Türkiye bu alanda köprü. Yeterli özelliklere sahibiz. Bu alanlarda kritiğimizi iyi yapmalıyız. Bakıldığı zaman zorlu coğrafyalarda büyük projeler tamamladık. Kontrolmatik olarak büyüyüp global olarak fark yaratmak istiyoruz. Burası ilk fabrikamız, ilk yatırımımız. Bu fabrikayı üst olarak görüp yeni atılımlar gerçekleştireceğiz. Gerisi gelecek” değerlendirmesinde bulundu.

DİĞER BÖLGE ÜLKELERİNİN ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİNE DE KATKI SAĞLANACAK

Pomega Enerji Depolama Teknolojileri Lityum İyon Pil Hücresi Giga Fabrikası, tüm fazlarının hızla tamamlanmasının ardından başta Türkiye olmak üzere bölge ülkelerinin kendi enerji arz güvenliğini sağlamasını kolaylaştıran ve emisyon hedeflerine daha kısa sürede ulaşmalarını mümkün kılan önemli bir rol oynayacak.

Pomega Amerika Birleşik Devletleri’nde de benzer bir yatrımını hayata geçirmeye hazırlanıyor. Güney Carolina’da halen yapım aşamasında olan fabrika ABD enerji yönetimi ve sektörü tarafından da yakından takip ediliyor. Amerika’da inşa edilen ve 2021-2025 arası dönemde toplam 272 milyon dolarlık yatırımın yapılacağı fabrika, Türkiye’nin yanı sıra Avrupa, Orta ve Yakın Doğu ve Türki Cumhuriyetlerin enerji depolama alanındaki ihtiyaçlarına cevap vererek bölge ülkelerinin küresel emisyon hedeflerine ulaşmasına da önemli katkılar sağlaması hedefleniyor.

ENERJİ SANTRALLERİNDEN SON KULLANICIYA GENİŞ ÜRÜN PORTFÖYÜ

Giga fabrikada üretilecek Lityum-Demir-Fosfat prizmatik pil hücreleri ve batarya tipi enerji depolama çözümleri enerji santrallerinden ulusal şebekelere, enerjiye çok büyük ölçüde ihtiyaç duyan ağır sanayi üretim tesislerinden hane içi uygulamalara, elektrikli kara taşıtlarından deniz taşıtlarına kadar oldukça geniş bir alanda kullanılabilecek.

Enerji santrallerinin ve sanayinin yanı sıra son kullanıcı olarak bireylerin de kendi evleri için faydalanabileceği ürün ve çözümler sunacak fabrikada kullanıcılara ‘yenilenebilir enerji kaynaklarından’ üretilmiş eneriyi seçme ve ‘iklim hedeflerine bireysel sorumlulukla katkıda bulunma’ imkanı da sunulacak.