'Pomega Energy Storage Technologies' Amerika fabrikasının temeli atıldı

‘Pomega Energy Storage Technologies’ Amerika fabrikasının temeli atıldı

Mühendislik ve teknoloji şirketi Kontrolmatik Teknoloji’nin ‘Pomega Energy Storage Technologies’ iştiraki ile Amerika’nın Güney Carolina eyaletinde inşa edeceği 279 milyon dolarlık enerji depolama fabrikasının temeli 2 Şubat’ta Güney Carolina Valisi Henry McMaster’ın da katıldığı bir törenle atıldı.

Colleton ilçesinde toplam 320 dönüm arazi üzerine kurulacak ve ‘Pomega Energy Storage Technologies Inc.’ adıyla hizmet verecek olan yıllık 3 GWh kapasiteli fabrika, Lityum-İyon (LiFePO4) teknolojisiyle pil hücreleri üretmenin yanı sıra ev ve şebeke tipi enerji depolama çözümlerini de üretecek.

‘Pomega Enerji Depolama Teknolojileri’ şirketiyle Ankara Polatlı’ya Türkiye’nin ilk özel sektör enerji depolama fabrikasını inşa eden Kontrolmatik Teknoloji, küresel pazardaki ihtiyacı da görerek bu alandaki ikinci yatırımını Amerika’da gerçekleştireceğini Aralık 2022’de duyurmuştu.

ABD’nin Güney Carolina eyaletindeki Colleton ilçesinde inşa edilecek ve ‘Pomega Energy Storages Inc.’ hizmet verecek olan yıllık 3GWh kapasiteli fabrikanın temel atma töreni, Eyalet Valisi Henry McMaster ve diğer eyalet yöneticilerinin de katılımıyla 2 Şubat 2023’te gerçekleştirildi. Kontrolmatik Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan ve  ABD’de kurulu Kontrolmatik Technologies şirketinin CEO’su Bahadır Yetki’nin de katıldığı tören eyalet basını tarafından da yoğun ilgiyle takip edildi. Fabrikanın, Kontrolmatik’in ‘küresel marka olma’ yolculuğunda güçlü bir adımı temsil ettiği belirtildi.

2024’te faaliyete geçmesi planlanan fabrikanın finansmanı için özkaynakların yanı sıra için federal hükümetin ve Güney Carolina eyaletinin sunduğu teşviklerden de yararlanılıyor.  BMW, Boeing, Continental, Mercedes-Benz, Samsung gibi dünyanın ileri gelen teknoloji ve üretim devlerinin yatırım yaptığı alanda kurulacak olan fabrika ilk etapta 3 GWh kapasite ile faaliyet gosterecek ve LFP hücrelerin yanı sıra batarya modülleri ve bütünleşik enerji depolama sistemleri üretimi yapacak.