Özhaseki'den sanayici ve iş insanlarına "karbon ayak izi" uyarısı

‘Neredeyse Sıfır Enerjili Bina’ konseptine geçişi başlattık 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, enerji performansı normal binalara göre bir üst sınıfta olan ve yenilenebilir enerji kullanan, ‘Neredeyse Sıfır Enerjili Bina’ konseptine aşamalı olarak geçişi başlattıklarını belirtti. 

Sibel ACAR-ANKARA/ Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşmada birimlere ait çalışmaları değerlendirdi. 

Mevzuatta yapılan düzenlemelere ilişkin bilgi veren Özhaseki, müteahhitlerin sınıflandırıldığını, kendi aralarındaki grup ve yeterliliklere göre iş yapmasını sağlayacak bir ortama kavuşturulduğunu anlattı. 

Enerji performansı normal binalara göre bir üst sınıfta olan ve yenilenebilir enerji kullanan, ‘Neredeyse Sıfır Enerjili Bina’ konseptine aşamalı olarak geçişi başlattıklarını belirten Özhaseki, bu kapsamda 2023 yılı başından itibaren 5 bin metrekarenin üstündeki binalar için, nSEB kapsamında enerjisinin en az yüzde 5’ini yenilenebilir enerjiden karşılama ve Enerji Kimlik Belgesi sınıfı en az B olma zorunluluğu getirdiklerini aktardı. 

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ ARTIK ÜLKELERİN BİRER GÜVENLİK MESELESİ OLARAK GÖRDÜKLERİNİ BİLİYORUZ” 

Özhaseki, Türkiye’nin iklim krizinin ağır sonuçlarıyla karşı karşıya kaldığını belirterek, iklim değişikliğinin neden olduğu sel, yangın, kuraklık ve müsilaj gibi sorunlara dikkati çekti. 

İklim değişikliğinin en büyük nedeninin sanayi devrimi ile birlikte başlayan çevre kirliliği olduğuna işaret eden Özhaseki, ABD’nin, AB’nin, Çin’in ve Hindistan’ın dünyayı çok daha fazla kirlettiğini vurguladı. 

Dünyanın dengesi bozulduğunda felaketlerin arka arkaya geldiğini vurgulayan Özhaseki; “Bu tahribatı onarıp yeniden dengeyi tesis etmeye çalışıyoruz. Ülke olarak iklim değişikliği ve çevre sorunlarıyla mücadeleyi her zaman siyaset üstü ve sınır tanımayan konular olarak ele alıyoruz. Hatta iklim değişikliğini artık ülkelerin birer güvenlik meselesi olarak gördüklerini biliyoruz. Ortak evimiz dünyanın geleceği için Türkiye olarak ulusal ve uluslararası ölçekte bütün adımları atıyoruz. Bu bağlamda Paris İklim Anlaşması ve Avrupa Yeşil Mutabakatı ile başlayan ekonomilerde yeşil dönüşüm süreci Türkiye’yi de oldukça yakından ilgilendiriyor” dedi. 

“108 MİLYON VARİL PETROLDEN TASARRUF EDİLDİ” 

İklim kriziyle mücadele için çevrenin korunması gerektiğinin altını çizen Özhaseki, şunları söyledi: 

“Bu anlamda Sıfır Atık, amiral gemimiz olarak tarif edebileceğimiz bir projedir. Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde bir küresel çevre hareketi ve dünya markası haline gelen Sıfır Atık ile bugüne kadar 172 bin binada sıfır atık yönetim sistemini hayata geçirdik ve 19,5 milyon kişiye eğitim verdik. Yapılan bu çalışmalarda 2017 yılında yüzde 13 olan geri kazanım oranı yüzde 35’e yükseldi. İnşallah 2035’te de yüzde 60’a çıkarmayı hedefliyoruz. Proje başlangıcından bu yana 45,5 milyon ton geri kazanılabilir atık, Bakanlığımızdan lisans almış işletmelerce işlenerek ekonomiye kazandırılmıştır. Toplanan atıklardan 96 milyar lira ekonomik kazanç sağlanmış, 432 milyon ağaç kurtarılmış, 108 milyon varil petrolden tasarruf edilmiştir.” 

Sıfır Atık’ın Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda 2022 yılının aralık ayında kabul edildiğini, 30 Mart gününün Uluslararası Sıfır Atık Günü olarak ilan edildiğini dile getiren Özhaseki; “Sıfır Atık Projesi döngüsel ekonomiye katkıları kadar özellikle Türkiye’nin dünyaya kazandırdığı bir marka olmuştur” diye konuştu. 

Atık su arıtma tesislerinin sayısının 1209’a ulaştığını ve deniz ve hava kirlilik denetimlerinin devam ettiğini dile getiren Özhaseki; “386 sanayi tesisine ait 764 bacadaki kirletici parametreleri 7 gün 24 takip etmekteyiz. Bu konuyla ilgili elimizden gelen her türlü faaliyeti gösteriyoruz” dedi.