Zimbabve hükümeti, güneş enerjisi projelerine teşvik sağlayacak

Medcem Çimento, 22.500 güneş paneli kullanarak kendi elektriğini üretecek

Medcem Çimento’da 2023’te tamamlanacak 230 milyon dolarlık kapasite artışı yatırımına ek olarak doğaya uyumlu olan, sürdürülebilir ve düşük karbon salınımlı projeler de hayata geçiriliyor. 22.500 bin panelin kullanılacağı Güneş Enerji Santrali projesini başlatan Medcem Çimento, ekolojik dengeye pozitif katkı sağlamayı ve karbon ayak izini minimuma düşürmeyi hedefliyor.

Medcem Çimento, 9,95 MW kurulu güce sahip Güneş Enerji Santrali (GES) yatırımını kamuoyuyla paylaştı. GES yatırımı için gerekli izinleri alan ve anlaşmaları imzalayan Medcem Çimento, projeyle Türkiye’nin iklim değişikliği hedefine ulaşması yolunda sektöründe öncü bir rol üstlenmeyi amaçlıyor. Medcem Çimento, doğaya uyumlu, sürdürülebilir ve düşük karbon salınımlı GES yatırımı projesi ile 138.500 m² alan üzerinde, yaklaşık 22.500 adet güneş paneli kullanılarak, 12.000 hanenin elektrik tüketimine eşdeğer olacak şekilde, 20,3 milyon kWh elektrik enerjisi üretecek.

21.218 adet ağaca eşdeğer karbon emisyonu sağlanacak

Temiz enerji kaynağı olan GES yatırımı ile beraber 22.169 ton karbondioksitin gezegenimizin atmosferine salınımı engellenecek. Türkiye’nin sıfır karbon hedefine ulaşmasına büyük katkı sağlayacak proje sayesinde, yaklaşık olarak 21.218 adet kızıl çam ağacının ömür boyu uzaklaştıracağı karbon emisyonu sağlanmış olacak.

Murat Kahya: “Ekolojik dengeye pozitif katkı sağlamayı ve karbon ayak izini minimuma düşürmeyi hedefliyoruz”

Ekolojik dengeyi korumaya katkı sağlayacak proje yatırımıyla ilgili bilgi veren Medcem Genel Müdürü Murat Kahya: “2021 yılında başlattığımız ve 2023’te sona erecek 230 milyon dolarlık yatırımımız ile Mersin’de bulunan mevcut fabrikamızın kapasitesini yıllık 3.5 milyon ton klinker üretiminden 6.5 milyon tona çıkarıyoruz. Yaklaşık %90’lık bir kapasite artışı sağlayacak yeni yatırımımız ile Medcem Çimento, dünyanın en büyük çimento fabrikasına sahip üreticiler arasında yer alacak. Bu hedefimize ek olarak hem ülkemizin hem de gezegenimizin doğal dengesinin korunmasına yönelik projelerimiz de eş zamanlı devam ediyor. Gezegenimizin karşı karşıya kaldığı iklim krizinin farkındayız. Farkındalığımızın getirdiği sorumluluk ile, dünyamızın ekolojik dengesine pozitif katkı sağlamak için kollarımızı sıvadık ve karbon ayak izimizi önemli ölçüde azaltacak yeşil enerji dönüşüm projelerimizin ilk adımı için yatırımlarımızı başlattık. Güneş Enerji Santrali projemizle ile ekolojik dengeye pozitif katkı sağlamayı ve karbon ayak izimizi asgari seviyelere düşürmeyi hedefliyoruz. 138.500 m² alan üzerinde, 12.000 hanenin elektrik tüketimine eşdeğer olacak şekilde, yıllık 20,3 milyon kWh elektrik enerjisi üreteceğiz.

Yenilenebilir enerji yatırımlarımızın ilki olan GES’miz Ekim ayından itibaren enerji üretmeye başlayacak. İlave GES ve rüzgar enerjisi santrali (RES) yatırımlarımız için çalışmalarımız devam ediyor. Hedefimiz, elektrik ihtiyacının çok büyük bir bölümünü kendi yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayan, ülkemizin en çevre dostu fabrikası olmak” dedi.