Progresiva ve HEI arasında Türkiye’nin ‘İlk GWh Kapasiteli Enerji Depolama Tesisi’ anlaşması imzalandı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kontrolmatik grup şirketlerinden Progresiva ve Çinli enerji ekipman ve tesis üreticisi Harbin Electric International Company (HEI) arasında imzalanan Türkiye’nin ilk GWh (gigavatsaat) kapasiteli Enerji Depolama Tesisi’nin inşası töreninde yaptığı konuşmada; “Bu proje ile milli imkanlarımız geliştirilerek , batarya teknolojilerinde ülkemiz yeni bir safhaya geçmiş olacak” değerlendirmesinde bulundu. Sibel ACAR-ANKARA/ Kontrolmatik grup […]

Progresiva ve HEI arasında Türkiye’nin ‘İlk GWh Kapasiteli Enerji Depolama Tesisi’ anlaşması imzalandı
Burak Karagöl
  • Yayınlanma21 Şubat 2024 13:26
  • Güncelleme21 Şubat 2024 14:46

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kontrolmatik grup şirketlerinden Progresiva ve Çinli enerji ekipman ve tesis üreticisi Harbin Electric International Company (HEI) arasında imzalanan Türkiye’nin ilk GWh (gigavatsaat) kapasiteli Enerji Depolama Tesisi’nin inşası töreninde yaptığı konuşmada; “Bu proje ile milli imkanlarımız geliştirilerek , batarya teknolojilerinde ülkemiz yeni bir safhaya geçmiş olacak” değerlendirmesinde bulundu.

Sibel ACAR-ANKARA/ Kontrolmatik grup şirketlerinden Progresiva ve Çinli enerji ekipman ve tesis üreticisi Harbin Electric International Company (HEI) arasında, Türkiye’nin ilk GWh (gigavatsaat) kapasiteli Enerji Depolama Tesisi’nin inşası anlaşma imzalandı.
21 Şubat’ta Ankara’da gerçekleştirilen imza törenine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin’in yanı sıra Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, Progresiva Enerji Yatırımları Genel Müdürü Sabahattin Karabakır, HEI Türkiye Temsilcisi Pan Sheng, HEI Türkiye Genel Müdürü Kaan Sümer ve OMG Capital Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gülkan katıldı.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK ŞEBEKE ÖLÇEKLİ ENERJİ DEPOLAMA PROJESİ TEKİRDAĞ’DA HAYATA GEÇİYOR

Progresiva Enerji Yatırımları Ticaret A.Ş., Türkiye’nin en büyük şebeke ölçekli enerji depolama projesini Tekirdağ’da hayata geçiriyor. Ülkemizin ilk GWh kapasitesine sahip enerji depolama tesisi olacak olan bu tesis ile birlikte yıllık 875 milyon kWh saat üretim kapasiteli bir Rüzgar Enerji Santrali devreye alınacak. Projede Progresiva ‘Yatırımcı’, HEI ‘EPC Ana Yüklenicisi’, Pomega ‘Depolama Sistemleri Alt Yüklenicisi’ ve Kontrolmatik ‘Elektrik ve İnşaat Alt Yüklenicisi’ olarak görev alacak.

“TÜRKİYE BATARYA TEKNOLOJİLERİNDE YENİ BİR SAFHAYA GEÇECEK”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Progresiva ve Çinli enerji ekipman ve tesis üreticisi Harbin Electric International Company arasında düzenlenen törene katılarak proje ile batarya teknolojilerinde yeni bir safhaya geçileceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, burada yaptığı konuşmada Türkiye’nin küresel piyasalarda rekabetini arttırarak kritik teknolojilerin üretiminde gelişme kaydettiğini belirtti.

Enerji alanında ‘Bağımsız enerji güçlü Türkiye’ diyerek yerli kaynaklara doğru bir ekosistem oluşturulduğunu belirten Yılmaz, yerli ve yenilenebilir enerjiyi güçlendirerek cari açığına katkı sağlama konusunda çalışıldığını ifade etti.
Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biliyorsunuz Türkiye’nin temel problemlerinden biri cari açık. Burada da enerjinin enerji ithalatının önemli bir rolü var . Bir taraftan kendi doğal gazınızı petrolümüzü arttırıp nükleer enerjiye yatırım yaparken diğer taraftan yenilenebilir enerji kaynaklarımızı harekete geçirerek ve enerji verimliliğini arttırarak enerjide dışa bağımlılığımızı en az düzeylere çekme gayreti içindeyiz. Aynı zamanda bölgesel ve küresel enerji güvenliğine katkıda bulunmak ve enerjide bölgesel bir ticaret merkezi olmakta hedeflerimiz arasında. Jeopolitik gelişmeler özellikle Avrupa’nın enerji arz güvenliğinde Türkiye’nin rolünü bir kez daha ortaya koymuştur. Türkiye sadece kendi enerji ihtiyacını karşılamanın ötesinde bir bölgesel ‘Hub’ olarak geniş bir coğrafyanın enerji arz güvenliği konusunda da önemli bir rol oynayacak konumdadır.

Değerli katılımcılar 2003’ten bu yana toplamda 261,3 milyar dolarlık uluslararası yatırımı ülkemize cezbetmiş durumdayız. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde hükümetlerimiz döneminde en önemli başarılarımızdan biri doğrudan yabancı uluslararası sermayeyi ülkemize cezbetmek olmuştur. Önümüzdeki dönemde de bu alanda güçlü politikalarla yolumuza devam edeceğiz. Bir yandan da 2053’te karbon nötr ekonomiye ulaşmak hedefimiz var. Türkiye bu anlamda çok önemli yatırımların yapılacağı bir ülke konumunda.
Dış ticarette 50 milyar doları aşan bir hacme ulaşmış durumdayız. Fakat burada çok dengesiz bir yapı var. Bu yapının sürdürülebilir olması mümkün değil. Dolayısıyla bu konuda çok boyutlu bir yaklaşımla ilişkileri optimize etmemiz gerekiyor. Türkiye’den Çin’le değişik sektörlerde ihracatın arttırılarak bu konuda iki ülke arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi lazım. Diğer yandan ticaretteki dengesizlikleri telafi edici bir anlayış içinde turizm ve doğrudan yatırımların desteklenmesi gerekiyor. Daha fazla Çin’den doğrudan yatırımı Türkiye’de görmek istiyoruz.

Bugün imzasını atacağımız proje Türkiye’nin en büyük şebeke ölçekli enerji depolama projesi olup 1 GW/saat depolama kapasitesine sahip olacak. Çok önemli bir kapasite. Bu depolama tesisiyle birlikte yıllık 875 milyon KW/saat elektrik üretimine sahip rüzgar santrali de hayata geçirilmiş olacak. Bu bağlamda toplamda 600 milyon dolarlık bir yatırımdan bahsediyoruz. Bunun 375 milyon doları ilk faz olarak sözleşmesi imzalanabilir aşamaya gelmiş durumda. Bu proje ile milli imkanlarımız geliştirilecek , batarya teknolojileri de Türkiye geneli bir safhaya geçmiş olacak. Bu projeye emek harcayan 2 firma ve değerli yetkililerine teşekkür ediyorum. Önümüzdeki dönemlerde daha fazla bu tür i birliklerini görmek istiyoruz. Türkiye’nin potansiyeline inanan ülkemizin geleceğine yatırım yapan bu 2 şirkete başarılar diliyorum. ”

“PROJE İLE TÜRKİYE’NİN ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ DAHA DA GÜÇLENECEK”

Törenin açılışında konuşan Kontrolmatik Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, böyle büyük çaplı bir projeyi hayata geçirecek olmaktan Türkiye adına mutluluk duyduklarını belirterek Türkiye’nin enerji üretimi ve enerji ihracatı konularındaki büyük potansiyeline katkı sağladıklarını belirtti.

Projeyle birlikte aynı zamanda ulusal karbon emisyonu azaltma hedeflerine daha hızlı ulaşma konusunda da önemli bir adım attıklarını kaydeden Aslanhan, hem GWh ölçeğindeki ilk depolama tesisi hem de yüzde 40’lık yüksek kapasite faktörüne sahip Rüzgar Enerji Santrali’nden sağlanacak enerji üretimiyle kullanıcılara ulusal şebekeye emre amadeliği yüksek yeşil enerji sağlayacaklarını ve böylelikle Türkiye’nin enerji arz güvenliğini güçlendireceklerini vurguladı.

Aslanhan, ayrıca projenin konumu itibarıyla enerjinin en yoğun olarak tüketildiği sanayi bölgelerine yakınlığına da dikkati çekti.

ANLAŞMANIN DETAYLARI

Bu proje için 300 milyon dolarlık finansman Çin’den HEI aracılığı ile sağlanırken, Kontrolmatik grup şirketi Pomega yerli depolama sistemlerini sağlayacak. Ayrıca Kontrolmatik elektrik ve inşaat işleri kapsamında altyüklenici olarak görev alacak. 2027 yılında geçici kabul aşamasına gelmesi beklenen projenin, 1 GWh’lik depolama tesisinin 2025 yılında devreye alınması planlanıyor.
250 MW’lık bir Rüzgar Enerji Santrali’nin de bünyesinde bulunacağı projenin özellikleri şöyle:

  • 50 adet 5 MW’lık rüzgar türbini
  • Depolama kapasitesi 1 GWh (250 MW x 4 saat)
  • Şebekeye bağlantı noktası Türkgücü TM (380 kV, 35 km)
  • Santral kapasite faktörü ~%40 (875.000 MWh/yıl)