Karanlıkta elektrik üretebilen jeneratör geliştirildi

Kaliforniya ve Stanford Üniversiteleri’nde görevli araştırmacılar, ışınımsal soğuma prensibiyle çalışın bir termoelektrik jeneratör üreterek, söz konusu cihaz ile karanlıkta elektrik edilmesini sağladı. Kaliforniya Üniversitesi’nde görev yapan elektrik mühendisi Aaswath Raman ile Stanford Üniversitesi’nde görevli araştırmacılar Wei Li ve Shanhui Fan, geceleri de elektrik enerjisi üretmeye imkan sağlayabilecek bir buluşa imza attı. Ekip, üretmiş olduğu termoelektrik […]

Karanlıkta elektrik üretebilen jeneratör geliştirildi
Tolgahan Küçük
  • Yayınlanma18 Eylül 2019 11:43

Kaliforniya ve Stanford Üniversiteleri’nde görevli araştırmacılar, ışınımsal soğuma prensibiyle çalışın bir termoelektrik jeneratör üreterek, söz konusu cihaz ile karanlıkta elektrik edilmesini sağladı.

Kaliforniya Üniversitesi’nde görev yapan elektrik mühendisi Aaswath Raman ile Stanford Üniversitesi’nde görevli araştırmacılar Wei Li ve Shanhui Fan, geceleri de elektrik enerjisi üretmeye imkan sağlayabilecek bir buluşa imza attı. Ekip, üretmiş olduğu termoelektrik cihaz ile yaptığı denemelerde küçük bir LED ampule enerji sağlayabilmeyi başardı. Söz konusu yöntem henüz çok verimli olmasa da yenilenebilir enerji üretiminde yeni ufuklar açması bekleniyor.

Amerika merkezli Science Daily sitesinin haberine göre araştırmacılar, siyaha boyadıkları alüminyum diski alüminyumlu mylara (ince, dayanıklı polyester film) sarılı bir strafor kutuya yerleştirdi. Bu sayede kutunun içi sıcak kalabilirken disk de gökyüzüne bakan soğuk yüzey görevi gördü. Arada oluşan sıcaklık farkından üretilen elektrik ise gerilim değerini yükselterek çıkış gerilimi elde etmeye yarayan bir voltaj dönüştürücü ile bir LED ampule bağlandı. Bu sayede elde edilen enerji ampulü yanık tutmaya yetti.

Elde edilen güç çıkışını bir süre ölçen araştırmacılar, bu sayede metre kare başına 25 miliwatt elektrik üretiminin tespit edildiğini belirtti. Henüz elde edilen enerji miktarı düşük olsa da Mühendis Aaswath Raman, ileri seviye mühendislik yöntemleriyle söz konusu enerjinin 20 kata kadar daha fazlasının üretilebileceğini ifade etti.