"İngiltere yeşil istihdam alanında tüketici alışkanlıklarını değiştiriyor"

“İngiltere yeşil istihdam alanında tüketici alışkanlıklarını değiştiriyor”

“Enerji Forumu-5” etkinliğine katılarak Enerji Krizi ve İngiltere” konusunda değerlendirmelerde bulunan Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emel Akçalı, yeşil istihdam alanında tüketici alışkanlıklarının değişmeye başladığını belirtti.

Sibel ACAR-ANKARA/Kadir Has Üniversitesi Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi (CESD) ile Enerji ve İklim Değişikliği Vakfı (ENİVA) tarafından düzenlenen “Enerji Forumu” etkinliğinin 5’incisi, online olarak gerçekleştirildi.

KHAS CESD Müdürü ve ENİVA YK Başkanı Prof. Dr. Volkan Ş. Ediger moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlikte Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emel Akçalı konuşmacı olarak yer aldı. Panelde “Enerji Krizi ve İngiltere” konusu tüm yönleriyle ele alındı.

“ENERJİ KRİZİNDEN EN ÇOK ETKİLENEN ÜLKE İNGİLTERE OLDU”

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası oluşan enerji krizinde İngiltere’nin aldığı role yönelik değerlendirmelerde bulunan Doç. Dr. Akçalı, İngiltere’nin doğal gaza bağlı bir ülke olması sebebiyle krizden en fazla etkilenen ülke olduğunu ifade etti.

Akçalı, bu sebeple Nisan ayında hükümet tarafından yayınlanan yeni enerji stratejisi ile ilgili İngiltere’nin enerji bağımsızlığını artırmayı ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle birlikte artan fosil yakıt fiyatlarına karşı enerji güvenliğini sağlamayı amaçladığını belirterek; “Hükümetin yeni planına göre, 2030 yılına kadar İngiltere’nin elektrik üretiminde düşük karbonlu kaynakların oranı yüzde 95’i bulabilir. Bu stratejiye göre nükleer ve hidrojen ön plana çıkmış durumda. İngiltere, agresif bir şekilde bu işe sarılacak. Yenilebilir enerjide kamu-özel sektör ve sanayi işbirliği de ön plana çıkarılacak” diye konuştu.

İngiltere’nin Brexit’ten ayrılmasının yeşil dönüşüm stratejisini etkilemeyeceği görüşünü dile getiren Akçalı; “İngiltere’nin Brexit’ten ayrılması bu konuda Avrupa ile aynı doğrultuda davranmayacağı anlamına gelmiyor. Ayrılma konusu ayrı bir amaç taşıyor. Neticede İngiltere bir Avrupa ülkesi. Aynı zamanda birçok görüşünde de öncüsü. Bu sebeple enerji dönüşümünde Avrupa ile ilgili fikir ayrılığı yaşamazlar; birbirini desteklerler. Zaten sürdürdükleri hayat tarzı sebebiyle soğuğa alışkın bir ülke. Enerji ve diğer alanlarda israfa zaten karşı bir politikaları vardı.  Bu konuda oldukça tutumlu bir tavır gösteriyorlar. Bu sebeple onları enerji krizine direnç gösteren bir halk olarak görüyorum” dedi.

“İNGİLTERE YEŞİL İSTİHDAM ALANINDA TÜKETİCİ ALIŞKANLIKLARINI DEĞİŞTİRİYOR”

Alınan kararlar neticesinde İngiltere’deki yeşil istihdam alanındaki gelişmelere de ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Akçalı; “Bu konuda son 2-3 senedir bankalardan yeşil yatırım çağrısı yapılıyor. Halk geri dönüşüm materyallerinin satın alınması yönünde teşvik ediliyor. Tüketici alışkanlıklarını değiştirmeye yönelik kampanyalar söz konusu. Halk veganlığa özendiriliyor. Bu sebeple İngiltere’de çok büyük bir vegan sektörü var. İnsanların bisiklet kullanımı vs. gibi zaten olan alışkanlıklar da bu süreçte devam ediyor. Her yere rahatlıkla trenle gidebilirsiniz. Bu konuda zaten ilerideler. Bu sebeple ne kadar daha ileriye giderler bilemiyorum” ifadelerini kullandı.