IICEC  ‘Türkiye Yenilenebilir Enerji Görünümü Raporu’ kamuoyuyla paylaşıldı

IICEC  ‘Türkiye Yenilenebilir Enerji Görünümü Raporu’ kamuoyuyla paylaşıldı

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından hazırlanan ‘Türkiye Yenilenebilir Enerji Görünümü Raporu’nda yenilenebilir enerji ve ilgili teknolojilerde, enerji güvenliği, temiz enerji dönüşümü, rekabetçi ve teknoloji-odaklı sanayi gelişimi için çok boyutlu fırsatlar sunan, yüksek büyüme potansiyelinin değerlendirilmesine yönelik öneriler 7 başlık altında değerlendirildi.

Sibel ACAR-ANKARA/ Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi’nin (IICEC) düzenlediği “Sürdürülebilir Gelecek için Yenilenebilir Enerji Fırsatları” konulu webinar gerçekleştirildi.

Açılış konuşması IICEC Koordinatörü Dr. Mehmet Doğan Üçok tarafından yapılan Webinar’de Enerjide Dijitalleşme Derneği (EDİDER) Başkanı Elif Düşmez Tek tarafından, IICEC tarafından Türkiye’de bir ilk olarak yayımlanan ‘Türkiye Yenilenebilir Enerji Görünümü’ çalışmasındaki sonuçlar paylaşıldı.

Başkan Tek, katılımcılara çalışma kapsamındaki kritik bulgular, raporun önerileri ve son dönemde ilgili sektörlerde bu alanlardaki gelişmelere yönelik bir sunum gerçekleştirdi.

 ‘Türkiye Yenilenebilir Enerji Görünümü (Türkiye Renewable Energy Outlook) Raporu’nda yenilenebilir enerji ve ilgili teknolojilerde, enerji güvenliği, temiz enerji dönüşümü, rekabetçi ve teknoloji-odaklı sanayi gelişimi için çok boyutlu fırsatlar sunan, yüksek büyüme potansiyelinin değerlendirilmesine yönelik öneriler 7 başlık altında değerlendirildi.

Türkiye Yenilenebilir Enerji Görünümü Raporu’nda yer alan yüksek senaryoya göre, güvenli ve temiz enerji geleceğine sunacağı somut katkıların yanı sıra, küresel ve bölgesel trendlerle uyum içerisinde temiz enerji teknolojileri odaklı ekonomik büyümeye, sosyal gelişime, yenilikçi sanayi, ihracat ve girişimcilik modellerine önemli bir açılım sağlandığına dikkat çekildi.

Tüm bu kazanımların kamu, özel sektör, akademi iş birlikleri içerisinde, uzun vadeli hedefler ve yol haritaları, piyasa gelişimi ve yatırım ortamı, şebekeler ve bütüncül elektrik sistemi, kritik teknolojilerde Ar-Ge ve imalat yetkinlikleri, enerjide verimli büyüme gibi kritik gelişim alanlarında önemli iyileşmeler ile hayata geçirilebileceğine vurgu yapıldı.

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından yapılan öneriler şu başlıklar altında öne çıktı:

1. 2050 yılında 250 GW’ın üzerinde toplam yenilenebilir enerji kurulu gücü ile yüzde 85’in üzerinde yenilenebilir elektrik üretim payına, nihai enerji talebinde %50 toplam yenilenebilir payına ulaşılmasını ve buna yönelik yol haritalarının, kaynaklar, teknolojiler ve sektörler bazında belirlenmesini,

2. Verimli, derinlikli, maliyetleri yansıtan, öngörülebilir bir elektrik piyasası işleyişinin sağlanmasını, sürdürülebilir yatırım ve finansman modellerinin geliştirilmesini, böylelikle proje stokunda güçlü büyümenin sağlanmasını,

3. Elektrik sisteminin omurgasını oluşturan şebekelerin kapasitesinin ve esnekliğinin, uzun vadeli dinamik planlama ile desteklenen, teknoloji-odaklı yatırımlar ile güçlendirilmesini,

4. Rüzgar ve güneş teknolojilerinde gelişimin, tedarik zincirlerinin sürdürülebilirliğini, Türkiye’nin bölgesel temiz enerji teknolojileri üretim üssü olmasını destekleyecek şekilde sürdürülmesini; enerji depolama ve yeşil hidrojen üretimi teknolojilerinde geliştirmelerin hayata geçirilmesini,

5. Binalarda, sanayide, ulaşımda ve diğer enerji tüketicisi sektörlerde, temiz elektrifikasyona ek olarak, doğrudan yenilenebilir enerji katkısının da en az üç kat artırılmasını temin ederek enerji güvenliği ve temiz enerji dönüşümünün desteklenmesini,

6. Değer zincirinde enerji verimliliği potansiyelinden ve dijitalleşme çözümlerinden faydalanılarak yenilenebilir enerji ekosistemindeki büyümenin yüksek katma değerli fırsatlara dönüştürülmesini,

7. Yenilenebilir enerjide güçlü ve sürdürülebilir büyümeyi ve rekabetçiliği destekleyecek, nitelikli insan kaynağının ve girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesini önermektedir.

SÜRDÜRÜLEBİLİR GELECEK İÇİN YENİLENEBİLİR ENERJİ FIRSATLARI MASAYA YATIRILDI

Webinar kapsamında geniş ölçekte sürdürülebilirlik perspektifinden, yenilenebilir enerjide büyüme, gelişim ve fırsat alanlarına odaklı değerlendirmelerin paylaşıldığı “Sürdürülebilir Gelecek için Yenilenebilir Enerji Fırsatları” konusu da masaya yatırıldı.

Enerjide Dijitalleşme Derneği (EDİDER) Başkanı Elif Düşmez Tek’in moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl, ING Grubu Yenilenebilir Enerji ve Elektrik Global Lideri Diederick Van Den Berg, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erden, Jeotermal Enerji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap ve TÜSİAD Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Nurşen Numanoğlu panelist olarak yer aldı.