
“Ekim ve kasımda yapılması planlanan güneş ve rüzgar enerjisinde yeni YEKA yarışmaları sektörü hareketlendirecek ve en az 2 milyar dolarlık yatırım yapılacak.”
Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Genel Sekreteri Hakan Erkan, bu yıl ekim ve kasımda yapılması planlanan güneş ve rüzgar enerjisinde yeni Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) yarışmalarının sektörü hareketlendireceğini ve en az 2 milyar dolarlık yatırım getireceğini bildirdi.
Erkan, AA muhabirine, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla Türkiye’deki hanelerin elektrik ihtiyacının karşılanacak seviyeye geldiğini söyledi.
Güneş ve rüzgar YEKA modeliyle yatırımcılara kapasite tahsisi, yerli ekipman üretimi ve kullanımı imkanlarının sağlandığına işaret eden Erkan, ‘Rüzgarda türbin, kanat ekipmanları, güneşte panel ve diğer ekipmanlara talep artıyor aynı zamanda yerlileştirmek suretiyle teknolojik gelişime katkı sağlanıyor.’ diye konuştu.
Erkan, 2035’e kadar, her yıl en az 2 bin megavatlık YEKA yarışmaları hedeflendiğini, yenilenebilir enerji yatırımlarıyla toplamda 120 bin megavatlık kurulu güç hedefinin bulunduğunu belirterek, ‘Ekim ve kasımda yapılması planlanan güneş ve rüzgar enerjisinde yeni YEKA yarışmalarının sektörü hareketlendirecek ve en az 2 milyar dolarlık yatırım yapılacak.’ değerlendirmesinde bulundu.
Ocak ve şubatta gerçekleştirilen YEKA yarışmalarıyla hayata geçecek projelerden gelecek yatırım tutarının 2 milyar dolar olarak hesaplandığını ifade eden Erkan, ‘2 milyondan fazla hanenin elektrik ihtiyacı bu santrallerden karşılanacak ve yaklaşık 600 milyon dolarlık doğal gaz ithalatının önüne geçilecek.’ bilgisini paylaştı.
‘Hedefler yatırımcının güvenini pekiştiriyor’
Elektrik Üreticileri Derneği (EÜD) Başkanı Tamer Çalışır da Bakanlığın 2035’e kadar rüzgar ve güneş enerjisi kurulu gücünü 120 gigavata çıkarma hedefiyle, Türkiye’nin temiz enerji dönüşümünde iddialı ve stratejik bir yol haritası ortaya koyduğunu ifade etti.
Bu hedefin açık biçimde ilan edilmesinin yatırımcı güvenini pekiştirdiğini ve sektörel öngörülebilirliği artırarak yatırımcının uzun vadeli yatırım perspektifini güçlendirdiğini ifade eden Çalışır, şöyle konuştu:
‘Sayın Bakanımızın liderliğinde yenilenebilir enerjide ortaya konan hedefler, yalnızca sayısal büyümeyi değil, aynı zamanda yerlileşme, teknoloji ve istihdam odaklı dönüşümü beraberinde getiriyor. Bu vizyonun en somut adımlarından biri olan YEKA modeli de büyük ölçekli kapasite tahsisi sağlamaya devam ediyor. 2024’te olduğu gibi 2025’te yeni YEKA yarışmaları, tüm teknolojik ilerlemeye katkı sağlamanın yanında cari açığın azaltılmasında etkin olacaktır.’
Yenilenebilir enerjide 2024 rekorların yılı oldu
Geçen yıl Türkiye’de toplam 6 bin 182 elektrik üretim santrali devreye alınarak rekor kırıldı. Santrallerin toplam yatırım değeri yaklaşık 5 milyar dolar, kurulu gücü ise 6 bin 818 megavat olarak kayıtlara geçti.
Bunun 6 bin 676 megavatı yani yaklaşık yüzde 98’i yenilenebilir enerji santrallerinden oluştu. Söz konusu kaynakların da 5 bin 282 megavatını güneş, 1058 megavatını rüzgar santralleri oluşturdu.
Geçen yıl gerçekleştirilen enerji yatırımlarının yıllık üretim kapasitesi 13,8 teravat seviyesine yükseldi. Bu oranla 1,3 milyar dolar değerinde doğal gaz ithalatının önüne geçildi.
Ayrıca enerji yatırımları sayesinde 12,5 milyon ton karbondioksit emisyonu engellendi. 6 bin 676 megavatlık yenilenebilir enerji kapasitesi birçok ülkenin kurulu gücünden fazla bir miktarı ifade ediyor.
AA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 TCMB, Nisan Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayımladı8 Mayıs 202512:39 “Yazın kış lastiği kullanmak güvenli değil”8 Mayıs 202512:27 Shell’den yapay zekayla sıfır kaza8 Mayıs 202511:12 Geleceğin enerji profesyonelleri OEDAŞ ile sahada yetişiyor8 Mayıs 202511:08 Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri8 Mayıs 202510:37