GÜNDER Ankara’da güneş enerjisi eğitimi düzenledi

Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu’nun (GÜNDER) gerçekleştirdiği güneş enerjisi eğitim programı sektör oyuncularını ve sektöre ilgi duyan tüm katılımcıları bir araya getirdi.

GÜNDER Genel Sekreteri Faruk Telemcioğlu düzenlenen eğitimin amacının bilgi kirliliğini önlemek olduğunu söyleyerek, “Bir sürü değişik haber kanalı ve mecralarda farklı bilgiler var ve bunların çoğu kulaktan dolma bilgiler. Bu yüzden sektörün gerçek temsilcileriyle burada doğruyu konuşarak insanların sorunlarına çözüm bulabilmek istedik” dedi.

Ankara Crowne Plaza’da 2 gün süren eğitimin teorik bölümünde özel sektör temsilcileri tarafından katılımcılara güneş enerjisi sistemleri planlama, arazi seçimi, malzeme seçimi, enerji depolama, güneş enerji sistemlerinin takibi, güneş enerjisi ile tarımsal sulama ve içme suyu, güneş enerjisi ile ısıtma ve çatı projesi uygulamaları ile elektrik üretimi projeleri ve uygulamaları hakkında sunumlar yapıldı.

“EĞİTİMLER İNSANLARA ÇÖZÜM YOLU GÖSTERİYOR”

Eğitimin açılış konuşmasını yapan GÜNDER Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Erkan Yenen gerçekleştirilen bu tarz etkinlikleri oldukça önemsediklerini ifade etti. Türkiye’nin lokasyon olarak incelendiğinde enerjide merkez olma yolunda ilerlediğini ifade eden Yenen, “Düzenlenen bu tarz eğitimlere insanlar çözüm almak için geliyorlar. İş birliği bilgi paylaşımı adına bu tür organizasyonları oldukça önemsiyorum” dedi.

Eğitimde katılımcılara güneş enerjisi kullanarak elektrik üretimi ve Fotovoltaik Panel Anotomisi hakkında bilgiler veren GÜNDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Plurawatt Energy Systems Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet İzzet Özaydın, ülkemizde güneşin önemli yeri olduğunu söyleyerek ülkemizin bu konuda oldukça şanslı bir konumda olduğunu ifade etti.

“GÜNEŞ ENERJİSİ ALANINDA YAPILAN YATIRIMLARHIZLI BİR ŞEKİLDE GERİYE DÖNÜYOR”

Ülkemizin konumunun yarattığı faydadan dolayı güneş enerjisi alanında yapılan yatırımların hızlı bir şekilde geriye döndüğünü ifade eden Özaydın, güneşten enerji elde edilmesi aşamaları hakkında bilgiler verdiği konuşmasında termal ve fotovoltaik sistemlerin teknik ayrıntılarını katılımcılarla paylaştı.

PANEL SEÇİMİ

Yatırımcıların kafalarında en önemli soru işaretlerini oluşturan panel seçimi hakkında bilgiler veren Özaydın konuyla ilgili, “Yatırımcı Sermayesi , En az para harcama, Alan Kısıtlamasına Çözüm Bulma,Geri Ödeme Süresi,Işıma Yerleşim Yönü Saha Eğimi, İklim Koşulları , Sistem Kapasitesi ve İzin Alınan Kapasite, Garanti Koşulları ve süresi, Sertifika” konularına göre değerlendirilme yapılmasına dikkati çekti.

“AMACIMIZ BİLGİ KİRLİLİĞİNİ ÖNLEMEK”

Eğitimin kapanış konuşmasını gerçekleştiren GÜNDER Genel Sekreteri Faruk Telemcioğlu düzenlenen eğitimlerde öncelikli hedeflerinin bilgi kirliliğini önlemek olduğunu söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir sürü değişik haber kanalı ve mecralarda farklı bilgiler var ve bunların çoğu kulaktan dolma bilgiler. Bu yüzden sektörün gerçek temsilcileriyle doğruyu burada konuşarak insanların sorunlarına çözüm bulabilmek istedik. Bu eğitimin diğer bir özelliği ise akademik olmaması. Panel,inverter,montaj sistemi gibi sektöre hizmet veren oyuncuları bir araya getirerek katılımcılara sektör hakkında bire bir gerçek bilgiler veriyoruz.Sektörde aktif olarak görev alan kişiler hiçbir firma reklamı yapmadan gerçekleri anlatıyor. Bu yüzden eğitimi herkese ulaşılabilir kıldık. Öğrencilerden devlet memurlarına kadar her kesimin bilgiye ulaşabilmesi temel hedefimiz. Bu eğitimi de bu yüzden düzenledik. Güneş enerjisi konusunda farkındalığın arttırılması, bilgi kirliliğinin önlenmesi ve güneş enerjisinin kullanımını artırmak eğitimin temel hedeflerini oluşturuyor.”

KATILIMCILARA SERTİFİKA VERİLDİ

Eğitimin sonunda katılımcılar Başkan Telemcioğlu’nun elinden katılım sertifikalarını alarak eğitimi sonlandırdı.