
Garanti BBVA, iklim değişikliğiyle mücadele ve düşük karbonlu ekonomiye geçişte uygulamalarına bir yenisini daha ekleyerek, kömürü ve kömürle ilişkili aktiviteleri finanse etmeyeceğini duyurdu. Garanti BBVA’dan yapılan açıklamaya göre, bu taahhüt aynı zamanda Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) tavsiyeleriyle uyumlu ve küresel sıcaklık artışını maksimum 1,5 santigrat derece ile sınırlama, 2050’de karbon nötr ekonomi hedeflerine de hizmet ediyor. […]
Garanti BBVA, iklim değişikliğiyle mücadele ve düşük karbonlu ekonomiye geçişte uygulamalarına bir yenisini daha ekleyerek, kömürü ve kömürle ilişkili aktiviteleri finanse etmeyeceğini duyurdu.
Garanti BBVA’dan yapılan açıklamaya göre, bu taahhüt aynı zamanda Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) tavsiyeleriyle uyumlu ve küresel sıcaklık artışını maksimum 1,5 santigrat derece ile sınırlama, 2050’de karbon nötr ekonomi hedeflerine de hizmet ediyor.
Garanti BBVA, adil dönüşüm ilkesi doğrultusunda, bu alanda faaliyet gösteren müşterilerini yeşil yatırımlar için teşvik etmeyi hedeflerken, müşterilerinin yeşil yatırımlarına finansman sağlamaya devam edecek.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, Garanti BBVA olarak, tüm bireyler için kapsayıcı, güçlü ve istikrarlı bir ekonominin, finansal hizmet sektörünü toplumsal ihtiyaçlar ışığında yeniden şekillendirerek mümkün olacağına inandıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
“Kurum kültürümüzün önemli bir parçası olan sürdürülebilirlik çalışmalarımız kapsamında iklim değişikliğiyle mücadeleye büyük önem veriyoruz. Ekonomik ve toplumsal refah için dünya üzerindeki yaşamın karşı karşıya kaldığı en büyük küresel krizlerden olan iklim değişikliğine karşı, iş dünyasını ve paydaşlarımızı harekete geçmeleri için teşvik ediyoruz.
2014 yılından beri proje finansmanı kapsamında finanse ettiğimiz yeni enerji projelerinin tamamı yenilenebilir enerji yatırımlarından oluşuyor. 2015 yılında Türkiye’nin düşük karbonlu ekonomiye geçişine ve iklim değişikliğiyle mücadelesine destek olmak amacıyla İklim Değişikliği Eylem Planımızı yayımladık. Proje Finansmanı portföyümüzdeki yenilenebilir enerji oranı yüzde 73’e ulaşırken bu alana sağladığımız toplam finansman 5,3 milyar doları aştı.”
Yaklaşık yüzde 25 pazar payıyla Türkiye’de rüzgar enerji santrallerinin finansmanında pazar lideri olduklarını belirten Baştuğ, “Yenilenebilir enerjiye olan desteğimiz ve katkımız ortada… Şimdi bu duruşumuzu bir adım öteye taşıyor ve kömürle bağlantılı aktiviteleri finanse etmeyeceğimizi taahhüt ediyoruz. Mevcut portföyümüzdeki kömür faaliyetlerine ilişkin riskimizi de en geç 2040 yılına kadar sıfırlayarak bu sektörden tamamen çıkacağız. Kömür santralleri ve madenleriyle ilgili yeni yatırımları finanse etmeyeceğiz.
Bununla birlikte kömür sektöründe faaliyet gösteren müşterilerimizin yeşil yatırımlarına destek vererek, ülkemizde düşük karbona geçiş sürecinin hızlanması ve bu dönüşümün adil bir şekilde gerçekleşmesi için çalışmaya devam edeceğiz. Müşterilerimize bu yolculukta aktif şekilde yardımcı olarak, sürdürülebilir enerji kaynaklarına geçişlerinde hem finansal hem de bilgi ve tecrübe paylaşımı konusunda her türlü desteği vermeye hazırız.” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Sakarya’da 9 jeotermal kaynak arama ruhsat sahası ihale edilecek10 Mayıs 202518:24 TKİ, kazaları önlemek için tüm maden işçilerinin psikososyal eğitimlerini tamamladı10 Mayıs 202518:23 PÜİS Başkanı İmran Okumuş, dış satışlar konusunda bayiilere uyarıda bulundu9 Mayıs 202521:07 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Uluslararası Jeotermal Yatırım Zirvesi’nde konuştu9 Mayıs 202515:49 Enerjisa Üretim, 30. enerji santralini devreye aldı9 Mayıs 202515:46