EPDK’ya Türkiye kurulu gücünün yaklaşık iki buçuk katı kadar RES-GES başvurusu yapıldı

EPDK’ya Türkiye kurulu gücünün yaklaşık iki buçuk katı; 252 bin MW’ı aşan depolamalı RES-GES yatırımı başvurusu yapıldı. İki haftada verilen ve 1400 MW’ı aşan ön lisanslar sahada yaklaşık 3 milyar dolarlık yatırım anlamına geliyor. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz konuya ilişkin, “Sektörümüzün ortaya koyduğu bu yatırım heyecanına kurum olarak biz de aynı şevk ve heyecanla cevap […]

EPDK’ya Türkiye kurulu gücünün yaklaşık iki buçuk katı kadar RES-GES başvurusu yapıldı
Burak Karagöl
  • Yayınlanma16 Nisan 2023 11:27

EPDK’ya Türkiye kurulu gücünün yaklaşık iki buçuk katı; 252 bin MW’ı aşan depolamalı RES-GES yatırımı başvurusu yapıldı. İki haftada verilen ve 1400 MW’ı aşan ön lisanslar sahada yaklaşık 3 milyar dolarlık yatırım anlamına geliyor.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz konuya ilişkin, “Sektörümüzün ortaya koyduğu bu yatırım heyecanına kurum olarak biz de aynı şevk ve heyecanla cevap veriyoruz. Hedefimiz belli: en kısa sürede bir ticaret merkezi olacağız. Bunu başaracak potansiyelimiz de insan gücümüz de var. Yerli doğal gazımızı üreterek ticaret merkezi hedefinde önemli bir virajı dönüyoruz. Elektrikte de üzerimize düşeni yapacak, yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızdan azami düzeyde yararlanacağız. Depolamalı RES-GES yatırımları da bunun anahtarı olacak.

19 Kasım 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ikincil mevzuat değişikliklerinin ardından EPDK, depolamalı elektrik üretimi kapsamında başvuruları almaya başladı. Bu kapsamda depolama tesisi kurmayı taahhüt eden yatırımcılar ‘kuracakları depolama kapasitesi kadar’ rüzgar ve güneş enerjisi santrali kurmak için Türkiye Elektrik İletim AŞ tarafından herhangi bir yarışma yapılmaksızın EPDK’ye önlisans başvurusunda bulunabiliyor.

TÜRKİYE ELEKTRİK KURULU GÜCÜNÜN YAKLAŞIK İKİ BUÇUK KATI; 252 BİN MW’I AŞAN DEPOLAMALI RES-GES YATIRIMI BAŞVURUSU

Depolamalı RES-GES yatırım taleplerinin lisans süreci ve EPDK’nın bu alandaki çalışmaları ile ilgili bir grup gazeteciye değerlendirmelerde bulunan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz, depolamalı RES-GES başvuruları kapsamında EPDK’ya 221 bin MW kurulu gücünde başvuru yapıldığını açıkladı. Yılmaz; “bu rakam elektriksel gücü ifade ediyor. Mekanik olarak -yani sahada kurulum ve yatırım talebi olarak- başvuru rakamı 252 bin MW’ı aşmış durumda. Bu rakam bugün sahip olduğumuz kurulu gücün nerdeyse 2 buçuk katı. Bu başvuruların yaklaşık 113 bin 630 MW’ı RES, 139 bin MW’ı GES yatırımları. Sektörümüzün geldiği nokta açısından gerçekten gurur verici bir tablo ile karşı karşıyayız” dedi.

TEİAŞ ve ilgili dağıtım şirketlerinden alınan bağlantı görüşleri kapsamında, 403 adet proje için yaklaşık 26 bin 500 MW’lık bir kapasite tahsis edildiğini açıklayan Başkan Yılmaz; yapılacak yan sanayi ve teknoloji yatırımlarıyla birlikte sahaya 40 – 45 milyar dolar düzeyinde yatırımın yansımasının beklendiğini vurguladı.

İKİ HAFTADA VERİLEN ÖN LİSANS RAKAMI 1400 MW’I AŞTI.

Perşembe günü yapılan kurul toplantısında 6 adet ve toplamda 658 MW kurulu gücündeki depolamalı RES-GES için önlisans verilmesine karar verildiğini belirten Yılmaz iki haftada verilen ön lisans kurulu güç toplamının 1400 MW’ı aştığını bunun sahada yaklaşık 3 milyar dolar düzeyinde yatırım anlamına geldiğini kaydetti. Verilen önlisansların Türkiye enerji sektörünün yatırım iştahını ve rekabetçi yapısını göstermesi açısından çok kıymetli olduğuna dikkat çeken EPDK Başkanı; “yatırım rakamı hafta hafta katlanarak artacak ve 3-6 ayda inşallah sahada yansımalarını göreceğiz” dedi. 

 “TÜRKİYE ENERJİDE DEVLER LİGİNE ÇIKACAK”

EPDK Başkanu Yılmaz sözlerini şöyle tamamladı: 

“Sektörümüzün ortaya koyduğu bu yatırım heyecanına kurum olarak biz de aynı şevk ve heyecanla cevap veriyoruz. Hedefimiz belli: ülkemiz en kısa sürede bir enerji ticaret merkezi olacak. Bunu başaracak potansiyelimiz de insan gücümüz de var. Yerli doğal gazımızı üreterek ticaret merkezi hedefinde önemli bir virajı dönüyoruz. Elektrikte de üzerimize düşeni yapacak, yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızdan azami düzeyde yararlanacağız. Depolamalı RES-GES yatırımları da bunun anahtarı olacak. Hem rekabet ve istihdamın arttığını hem de yerli teknolojilerin gelişimini birlikte göreceğiz. Elektrik üretim maliyetlerinin düştüğüne, enerjide dışa bağımlılığımızın azaldığına, elektrikli araç piyasamızın yükselişine birlikte tanıklık edeceğiz. Enerji sektöründe yeni bir dönemin arifesindeyiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın işaret ettiği ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonuna uygun şekilde kamu ve özel sektör işbirliği ile Türkiye’yi enerji alanında küresel bir enerji devi haline getireceğimize yürekten inanıyorum.