‘Enerji Sektöründeki Depolama Çözümleri’ webinarı gerçekleştirildi

‘Enerji Sektöründeki Depolama Çözümleri’ webinarı gerçekleştirildi

Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) tarafından ‘Enerji sektöründeki depolama çözümleri’ webinarı gerçekleştirildi.

Sibel ACAR-ANKARA/ ‘Enerji sektöründeki depolama çözümleri’ GÜYAD tarafından düzenlenen özel webinarda değerlendirildi.

Pomega Enerji Depolama Çözümleri’nden Osman Çotuker, enerji depolama alanındaki son teknolojileri ve bu alanda yapılan yasal regülasyonları, katılımcılarla paylaştı.

Çotuker, enerji depolamanın kimyasal, termal, elektriksel, elektrokimyasal ve mekanik olarak yapılabildiğini ifade etti.

Enerji depolama çözümlerinde birçok seçenek olduğunu belirten Çotuker, hangi sistemin doğru olduğu sorusuna yönelik;” Her enerji depolama çözümlerinin güçlü olduğu yerler var. Bu günün sonunda ihtiyaca göre değişen bir durum” değerlendirmesinde bulundu.

“ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİYLE ULUSAL ŞEBEKELERİN DENGELİ OLMASINI SAĞLANACAKTIR”

Bu çözümler içerisinde öne çıkan Lityum-İyon pillerin Türkiye pazarına yönelik detayları paylaşan Çotuker; “Türkiye 2016 ile 2020 yılları arasında li-iyon pil ithalatını yüzde 315 oranında arttırdı. Türkiye, 2019’a kadar lityum pil ihracatını arttırdı fakat iç talep ile birlikte 2020’de ihracat rakamları önceki senelere göre düştü. Türkiye, 2019 yılında 8M USD’lik pil ihracatı yapmıştı” dedi.

Lityum-İyon pillerin farklı kullanım alanlarına değinen Çotuker, bu alanların sırasıyla tüketici elektroniği, elektrikli araç, enerji depolama sistemleri, endüstriyel, bataryalar ve medikal alanlarda olduğunu belirtti.

Türkiye’de 2015 yılından bu yana başlayan faaliyetlerle enerji depolama piyasasına yönelik değerlendirmelerde bulunan Çotuker; “2022 yılında TBMM’de onaylanan kanun ile kurulacak enerji depolama sistemi gücü kadar Rüzgar yada Güneş enerjisi santrali ön lisansı hakkı tanındı. Bu sayede Rüzgar yada Güneş santrali kurmak isteyen yatırımcıların ilk önce enerji depolama sistemlerini devreye almaları gerekmektedir. Bu kanunun uygulanma amacına baktığımızda Rüzgar ve Güneş enerji santrallerinin şebekedeki kurulu gücü arttırılmak istenmekte fakat düzensiz üretimden dolayı enerji üretimini kararsız hale getirmektedir. Enerji depolama sistemleriyle birlikte kurulacak santraller ulusal şebekelerin daha dengeli olmasını sağlayacaktır” diye konuştu.

Çotuker, konuşmasının devamında sanayi ve ev tipi depolama sistemlerine yönelik katılımcıları bilgilendirdi.