Enerji Depolama Sistemleri Derneği (EDSİS) kuruldu

‘Enerji Depolama Sistemleri Derneği (EDSİS) Başkanı Prof.  Dr. Kamil Çağatay Bayındır, yeni kurulan dernek ile enerji depolama sistemleri konusunda tüm paydaşları aynı çatı altında toplamayı hedeflediklerini belirtti.

Sibel ACAR-ANKARA/ ‘Enerji Depolama Sistemleri Derneği’ 27 Aralık tarihinde Ankara’da düzenlenen lansmanla kurulduğunu duyurdu.

Enerji firmaları, ‘enerji depolama’ teknolojisi ürünlerini kendi ülkelerinde üreterek depolamalı hibrit ve güneş enerjisi santralleri kurulumlarına hız verecek. Türkiye’de üretilecek olan enerji depolamada ileri teknoloji segment ürünler Türkiye’den dünyaya ihraç edilecek.

Türkiye, yenilenebilir enerji sanayicileri, akademisyenler ve yenilenebilir enerjide önemli çalışmaları ile STK’lar iklim değişikliğiyle mücadeleyi ve uyumu desteklemek amacıyla sanayide yeşil geçişin arkasındaki ana itici güç olacak olan ‘enerji depolama sistemleri’ ekosistemini daha da güçlendirmek için harekete geçti. Bu hedefle ‘Enerji Depolama Sistemleri Derneği (EDSİS)’ kuruldu.

Bu ortak görüşle 16 üye firma ile kurulan Enerji Depolama Sistemleri Derneği’nin başkanlığını Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.  Dr. Kamil Çağatay Bayındır üstlendi.

Üye firmalar arasında Alfa Solar Enerji, Astor Enerji, Egesa Enerji, Epra Enerji, ERC Sistem, Europower Enerji, Form Elektrik, IBT Solar, Liva Enerji, Naturel Enerji, Partner EGS, Reap Batarya, Redsun Enerji, Sarper Günay Enerji-Win Solar, Schmid-Pekintaş Investments ve SolarAPEX bulunuyor.

“ENERJİ DEPOLAMA TEKNOLOJİSİNDE DÜNYADAKİ İLK 5 ÜLKE ARASINA GİRECEĞİZ”

Derneğin başkanlığını üstlenen Prof. Dr. Kamil Çağatay Bayındır, Enerji Depolama Sistemleri Derneği’nin enerji depolama sistemlerini üreten, geliştiren, bu sistemlerin uygulamasını gerçekleştiren, enerji depolama sistemleri konusunda mühendislik hizmeti veren ve yatırım yapan tüm paydaşları aynı çatı altında toplamayı hedeflediklerini belirtti.

Bayındır, enerji depolamada ülkemizin söz sahibi konumda olmasını arzu ettiklerini belirterek; “Önümüzdeki yılın ilk yarısında enerji depolama ürünlerinde yerli teknolojimizi ülke olarak dünyaya ihraç edecek fabrikalarımız açılacak. İlk etapta 3 bin’in üzerinde istihdam ile enerji depolama teknolojisi sanayimizde yatırımlar 2024 yılında hayata geçirilecek. Önümüzdeki 5 yılda Türkiye’nin enerji depolama sanayisi ile aynı güneş paneli üretimimiz ile olduğu gibi dünyada söz sahibi bir konuma geleceğini öngörüyoruz. Enerji depolama teknolojisinde dünyadaki ilk 5 ülke arasına gireceğiz” dedi.

Bu öngörü doğrultusunda yeni bir oluşuma ihtiyaç duyduklarını ifade eden Bayındır; “Enerji Depolama Sistemleri Derneği, sektörün gelişmesine, sektörel ihtisaslaşmaya ve dolayısıyla ülkenin enerji depolama konusundaki politika ve çalışmalarına doğrudan katkı sunma gayesiyle kurulmuştur. Ülkemizin sürdürülebilir hedefleri ve politikaları çerçevesinde, enerji depolama sistemlerinin kullanımına yönelik stratejilerin belirlenmesi noktasında katılımcı bir vizyon geliştirmek, enerji depolama sistemlerinin üretilmesi ve geliştirilmesine katkı sunmak ve uluslararası pazarda rekabet edebilen bir sektörün oluşması için çalışmalar yapmak temel amaçlarımız arasındadır” ifadelerini kullandı.

“DEPOLAMA SEKTÖRÜ 2024 YILINDA HAREKETLENECEK”

Alınan lisanlar neticesinde sektörün 2024 yılında hareketlenmesini öngördüklerini aktaran Bayındır; “Kasım 2022’de başlayan süreçle birlikte EPDK tarafından bugüne kadar, depolamalı elektrik üretim tesisi kurulması amacıyla 13 bin 529 MW gücündeki 193 adet RES projesine ve 12 bin 101 MW gücündeki 300 adet GES projesine önlisans verilmiştir.  2024 yılı içerinde sahada hareketliliğin başlayacağını söyleyebiliriz. Depolamalı üretim tesisleri ve müstakil elektrik depolama tesisleri kurulumlarının ‘Ulusal Enerji Planı’nda 2035 yılı için öngörülen 7,5 GW değerinin oldukça üzerinde gerçekleşmesini öngörüyoruz. Bu projelerin hayata geçmesi enerji arz güvenliği, karbonsuzlaşma ve cari açığın azaltılmasına katkıları açısından ülkemiz için önceliklidir” dedi.

Derneğin hedefleri ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Bayındır; “Enerji depolama sistemlerinin yenilenebilir enerjiye dayalı bir enerji sistemine geçiş için kilit unsur olduğunu ve ülkemiz için önemini tüm platformlarda paylaşarak ekosistemin tüm paydaşlarını bir araya getirmek, enerji depolama uygulamalarının yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla çalışarak mevzuat çalışmalarına katkı sağlamak, enerji depolama sistemleri ekosistemindeki tüm paydaşlara yönelik eğitim, çalıştay, seminer ve benzeri faaliyetler düzenlemek, enerji depolama sistemlerindeki teknolojik gelişmeler hakkında güncel bilgileri paylaşmak ve yerli ve milli çözümler geliştiren firma projelerini yurt içi ve dışında destekleyerek, tüm paydaşlarla ortak çalışmalar yürütmek” olarak özetledi.

EDSİS, DEPOLAMA EKOSİSTEMİNDE KÖPRÜ GÖREVİ KURMAYI HEDEFLİYOR

Dernek, fizibilite, piyasa koşulları ve enerji güvenliği dikkate alınarak enerji verimliliği ve yenilenebilir potansiyelden en üst düzeyde yararlanmak amacıyla depolama sistemlerinde yerli sanayinin kurulması yönünde kamu-STK-Özel-Üniversite iş birliği ile ortak adımlar atmak üzere enerji depolamada bir ekosistem oluşturmayı hedefliyor.

Bu ekosistem içerisinde üniversiteler, kamu kurumları, araştırma enstitüleri ve özel sektör, iklim değişikliği ve enerji dönüşümü ile kamu-özel iştirakler ve sanayici arasında da köprü görevi kurarak ilgili yurtiçi ve yurtdışı bağlantılarla iş birliği halinde, AR-GE, araştırma ve geliştirme çalışmaları dernek tarafından yürütecek.