Doğal afetler sonrası yeniden yapılanmada yenilenebilir enerjinin rolü WindEurope Kopenhag Fuarı’nda tartışıldı

Doğal afetler sonrası yeniden yapılanmada yenilenebilir enerjinin rolü WindEurope Kopenhag Fuarı’nda tartışıldı

Türkiye rüzgar sektörü temsilcilerinin yoğun ilgi gösterdiği WindEurope Kopenhag Fuarı’nda, bu yıl TÜREB tarafından ‘yatırım yılı’ ilan edilen 2023 kapsamında Avrupa’nın ve dünyanın farklı coğrafyalarından çeşitli şirketler ve sektör birlikleriyle yatırım odaklı temaslarda bulunuldu.

Konferans kapsamında düzenlenen “Doğal Afetler Sonrası Bölgesel Kalkınmada Yenilenebilir Enerjinin Rolü” başlıklı özel panelde ise TÜREB Başkanı İbrahim Erden; Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Dr. Fatih Birol, WindEurope CEO’su Giles Dickson, ve Enercon Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika Bölge CEO’su Arif Günyar’ı ağırladı. Panelde doğal ya da insan eliyle yaratılan afetler sonrasında, yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilecek ve merkezi değil dağıtık sistemle kullanılacak enerji üretim biçimlerinin özellikle olağanüstü durumlarda hayati önem taşıdığına dikkat çekildi. Enerji arz güvenliği ve bağımsızlığının şu anda ülkeler nezdinde en önemli konuların başında geliyor olması ise panelistler tarafından altı çizilen ikinci konu oldu.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Dr. Fatih Birol, gelecekteki felaketlere hazırlıklı olabilmek adına şehirlerin ‘kaynak çeşitliliğinin’ önemine özel bir vurgu yaparken ‘Hiçbir ülke enerjide yalnızca tek bir ülkeye, tek bir şirkete ya da tek bir teknolojiye bağlı olmamalı’ şeklinde konuştu. WindEurope CEO’su Giles Dickson “Enerjide başka ülkelere yüksek oranda bağımlı olmaya son vermeliyiz, bu sağlıklı bir durum değil” ifadesini kullanırken Türkiye’nin kaynak çeşitliliğini ve enerji bağımsızlığını başarmak için tedarik zinciri, konum, insan kaynağı ve sanayi açısından son derece elverişli bir pozisyonda bulunduğunu belirtti. Enercon Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika CEO’su Arif Günyar doğal afetler sonrası dönemlerde özellikle elektrik ve su kesintilerine karşı şehirlerin en azından bir hafta kendi kendilerine yetebilmelerini sağlayacak ‘akıllı şehir’ sistemlerinin hayata geçirilmesi konusunu gündeme getirirken TÜREB Başkanı İbrahim Erden de deprem sonrası dönemde yenilenebilir enerji alanında Türk hükümetinin son derece hızlı adımlar attığının altını çizdi.

TÜRKİYE WİNDEUROPE 2026’YA RESMEN ADAY

6 Şubat depremleri sonrası deprem bölgesindeki enerji üretim ve iletim altyapısının durumunun detaylarıyla aktarıldığı ve izleyicilerin yoğun ilgi gösterdiği panelde, rüzgar santrallerinin hiçbir şekilde zarar görmemiş olmasına vurgu yapıldı. Dağıtık yenilenebilir enerji üretim sistemlerinin bu tür dönemlerde kritik önem taşıdığı kaydedilen panelin bitiminde bir de önemli duyuru yapıldı. Türkiye’nin WindEurope 2026’ya resmen aday olduğu TÜREB Başkanı İbrahim Erden tarafından ilan edildi. Çoğu İspanya ve İtalya olmak üzere Avrupa’dan 8 ayrı şehirle ile rekabet eden İstanbul’un adaylık başvurusunun sonucunun Aralık ayında belli olması bekleniyor.