2009’da Borusan ve Alman şirketi EnBW’nin ortaklığıyla kurulan Borusan EnBW Enerji, aradan geçen 10 yılda yenilenebilir enerji alanında Türkiye’nin kaynaklarının geliştirilmesini desteklemek üzere birçok çalışma yaptı. Şirket, 45 MW kurulu güçle başladığı yolculukta, bugün 505 MW toplam kurulu güce ulaştığını duyurdu. Borusan Grubu ile Alman enerji şirketi EnBW’nin ortak girişimi Borusan EnBW Enerji, 10. yılını […]
2009’da Borusan ve Alman şirketi EnBW’nin ortaklığıyla kurulan Borusan EnBW Enerji, aradan geçen 10 yılda yenilenebilir enerji alanında Türkiye’nin kaynaklarının geliştirilmesini desteklemek üzere birçok çalışma yaptı. Şirket, 45 MW kurulu güçle başladığı yolculukta, bugün 505 MW toplam kurulu güce ulaştığını duyurdu.
Borusan Grubu ile Alman enerji şirketi EnBW’nin ortak girişimi Borusan EnBW Enerji, 10. yılını kutluyor. Bugün portföyünde 8 Rüzgar Enerji Santrali (RES), 1 Hidroelektrik Santral (HES) ve 2 Güneş Enerji Santrali (GES) bulunan bu ortaklık, rüzgar enerjisi alanında Türkiye enerji sektörünün lideri olmayı hedefliyor.
“ÖRNEK VE BAŞARILI ORTAKLIK”
Borusan EnBW Enerji’nin 10. yılı nedeniyle açıklamalarda bulunan Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Ahmet Kocabıyık, ülkemizde 2001 yılında başlayan enerji sektörünün liberalleşme sürecinin meyvelerini verdiğini kaydederek “Türkiye’nin enerji darboğazı gelecek için bir sorun olmaktan çıktı. Bunda özel sektör yatırımlarının ve bilhassa enerjide doğrudan yabancı sermaye yatırımlarıyla kurulan ortaklıkların büyük payı bulunuyor. Borusan ve EnBW tarafından gerçekleştirilen ortaklık ciddi bir uzmanlığı ve bilgi birikimini bir araya getirerek Türkiye enerji sektörüne damgasını vurdu. Yatırım hamleleriyle sürekli gelişen, örnek ve başarılı bir ortaklığa imza attık. Bu başarıda stratejik hedeflerimizi baştan doğru belirlemiş olmamız ve iki şirketin kurumsal kültürleri, değerleri arasındaki uyum büyük rol oynadı. Bu güçlü ortaklığın enerji sektörümüze damgasını vurmaya ve yenilenebilir kaynaklarımızı geliştirmeye devam edeceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.
“BAŞARILARIMIZIN HAKLI GURURUNU YAŞIYORUZ”
Konuyla ilgili görüşlerini aktaran EnBW CEO’su Dr. Frank Mastiaux ise EnBW’nin 10 yıl önce Orta Avrupa bölgesinden genişleyerek Türkiye’de dinamik bir şekilde büyüyen yenilenebilir enerji piyasasının gelişimini destekleme kararı aldığını dile getirerek şunları söyledi: “Bu yeni pazara girebilmek için güçlü ve güvenilir bir Türk ortak olarak Borusan’la iş birliği yaptık. En başından bu yana aynı hedefler ve ortak vizyonu paylaştık. Ortaklıkta yakaladığımız bu iyi uyumun bir sonucu olarak son 10 yılda birlikte birçok başarının altına imza attık ve enerji sektöründe önemli bir piyasa oyuncusu olduk. Borusan EnBW Enerji ve çalışanları geçtiğimiz yıllarda kaydedilen bu başarıların haklı gururunu yaşıyorlar. Türkiye, EnBW için önemli bir stratejik pazar ve önemli kalmaya devam edecek. Türkiye yenilenebilir enerji pazarında, özellikle rüzgâr enerjisi ve fotovoltaik alanlarında çok önemli bir iş potansiyeli bulunuyor. Türk ortağımızla birlikte bugüne kadar ilerlediğimiz başarılı yolda yürümeye devam edeceğiz.”
“10 YILDA 2,5 MİLYON HANEYİ AYDINLATTIK”
Yaptıkları yatırımlarla güçlü ve sürdürülebilir bir büyüme süreci yaşadıklarını kaydeden Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Mehmet Acarla da yenilenebilir enerji sektörünün ciddi yatırımcıları arasında olduklarını ve yenilenebilir kaynakları geliştirirken, doğal kaynakların ve çevrenin korunmasına da önemli katkılar yaptıklarını belirtti. 10 yılda toplam kurulu güçlerini 45 MW’tan 505 MW düzeyine çıkararak 11 kat büyüdüklerini ifade eden Acarla sözlerini şöyle sürdürdü:
“İhalelerden kazandığımız ve satın aldığımız tüm projeleri, izin süreçlerinin tamamlanmasını takiben hızla devreye alıyoruz. Bugün çalışan 11 yenilenebilir enerji tesisimiz ve toplam 1.150 MW seviyesinde bir portföyümüz var. Eylül 2009 – Haziran 2019 arasında 6,6 milyar kWh enerji üreterek 2,5 milyon haneyi aydınlattık. Bu üretimimizle, aynı dönemde yaklaşık 410 milyon dolarlık doğalgaz ithalatını önleyerek, cari açığımızın en büyük girdisini oluşturan enerji ithalatının azaltılmasına önemli bir katkıda bulunduk. Sadece 2018’deki üretimimiz 1,4 milyar kWh düzeyinde gerçekleşti. Halen yatırım aşamasında, finansmanları sağlanmış, 210 MW’lık iki RES projemiz bulunuyor. Rüzgâr enerji santralleri, sera gazı salımını artıran fosil yakıta dayalı santrallerin yerine üretim yaparak günümüzün en ciddi çevre sorunu olan küresel ısınmanın önlenmesine yönelik ciddi katkılarda bulunuyor. Bu kapsamda faaliyette olan tesislerimizle karbon salımının azalmasına yılda 800 bin ton dolayında katkı yapıyoruz. Türkiye enerji sektörüne yatırım yapmaya, ülkemize hizmet etmeye devam edeceğiz.”
Aksa Enerji’nin Özbekistan Talimercan Santrali’nde ticari üretim başladı20 Eylül 202413:38 Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ile ilgili tüm detaylar20 Eylül 202413:32 Türkiye, güneşle enerji bağımsızlığını ilan edebilir20 Eylül 202413:24 Bakan Uraloğlu, Sürdürülebilir Ulaştırma ve Akıllı Altyapı Sistemleri Zirvesi’nde konuştu20 Eylül 202413:04 TSE, Akkuyu NGS’de 664 milyon dolarlık yerli ürün kullanılmasını sağladı20 Eylül 202413:00