Atık ekonomisi TÜRKTAY’da masaya yatırılıyor

“Yeşil Ekonomi Yolunda Sıfır Atık” teması altında atık yönetiminin tüm yönleriyle ele alındığı, bu yıl 10’uncusu düzenlenen TÜRKTAY’ın açılışı Ankara’da gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımlarıyla, 16-17 Ekim’de Ankara Hilton-Sa’da düzenlenecek “Yeşil Ekonomi Yolunda Sıfır Atık” ana temasıyla düzenlenen TÜRKTAY 10. kez kapılarını açtı.

Panelde; “Yeşil Ekonomi Yolunda Sıfır Atık” teması altında atık yönetimi tüm yönleriyle ele alınırken sunumlarla Türkiye’de bu yönde yapılacak çalışmaların artırılmasına ve atık tüketiminin en aza indirgenmesine katkı sağlamak amaçlanıyor.

ERDOĞAN İSRAF KÜLTÜRÜNE DİKKAT ÇEKTİ

Panelde konuşma yapan Emine Erdoğan, yeşil ekonomiye geçişin önemine değinirken; “Çalışmalar her ne kadar proje olsa da aslında yapılan bir yaşam kültürü oluşturulması çabasıdır. Yere düşen ekmeği öpüp alnına koyan bir milletin evlatları olarak bize eşyaları bir kez kullanıp atmamızı öğreten israf kültürünün doğru bildiğimiz yanlışlarını düzeltmek hepimizin görevidir” dedi.

Sıfır Atık projesine katılan kurum sayısının arttığına dikkat çeken Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da “Projenin etki alanını günden güne genişletiyoruz. Bugün hamdolsun 25 bin kurum ve kuruluşumuz sıfır atık sistemiyle tanışmış durumda” diye konuştu.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise çevre ekonomisi denildiğinde hemen her sektörde “çevreye duyarlı ürün”, “geri dönüştürülmüş ürün” veya “enerji tasarruflu ürün” gibi yeni ürün segmentlerinden de bahsedildiğini anımsattığı konuşmasında; “Tüketici tercih ve taleplerinin çevreye duyarlı biçimde evrildiğine de dikkati çekmek gerekir. Nitekim tüketicilerin, çevreye duyarlı ve enerji tasarrufu sağlayan ürünlere yönelik artan bir hassasiyeti söz konusudur. Bu çerçevede firmalar, birbirleriyle çevreye duyarlılık üzerinden rekabet etmekte, ürün farklılaştırmalarını çevreyle ilgili getirdikleri yenilikler üzerinden yapmaktadır” ifadelerini kullandı.

10. TÜRKTAY Yürütme Kurulu Başkanı ve İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu ise; “Şimdi atık endüstrisinin imece vakti. Atığa ulusal servetimiz olarak sahip çıkmak üzere nice insanlar görev yapıyor. Tesisler atık ham madddeyi bekliyor” ifadeleriyle herkesi bu konuda duyarlı olmaya davet etti.

DETAYLARLA TÜRKTAY

Milli savunmadan sanayiye, ekonomiden eğitime varana kadar atık yönetiminin tüm boyutlarıyla ele alınacağı 10. TÜRKTAY Panelinde mercek altına alınacak bazı başlıklar ise şu şekilde: Atık Yönetiminde Yeni Politikalar ve Yeni Hedefler, “Milli Savunmada Atık Yönetiminin Stratejik Boyutu, “Siyasi Partilerin Türkiye’de Atık Ekonomisinin Sanayi, Enerji ve İstihdama Etkisi ile Stratejik Önemi Üzerine Değerlendirmeleri, “Döngüsel ve Paylaşım Ekonomisinde Enerji ve Atık Yönetiminin Rolü ve Etkisi, “Gekap – Sıfır Atık Vakfı Kanunu Taslağı, “Elektronik atık işleme – rafine tesisi yatırım ihtiyacı ve elektronik atıkların ithalinin değerlendirilmesi bu bağlamda Türkiye ekonomisi ile sanayisine olası stratejik kazanımlar, Atık Yönetiminde MKE’nin yeri, Beşikten Beşiğe Elektrikli ve Elektronik Eşyalar, Türkiye’de Atık Yönetiminde Genel Görünüm, Çimento Sektöründe Atıkların Geri Kazanımı, Zorunlu Depozito sisteminde Para ve Atık akış sistem önerisi, Atık ithalatının ekonomi ile sanayi açısından rolü ve önemi, Tehlikeli Atıkların Yönetimi ve Denetim, Çimento Sektöründe Atıkların Geri Kazanımı, Şehir Hastanelerinde Entegre Atık Yönetimi, Sıfır Atık Mavi.