'480 gence yenilenebilir enerji eğitimleri verilecek programın başvuruları başladı'

‘480 gence yenilenebilir enerji eğitimleri verilecek programın başvuruları başladı’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından uygulanan ve Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) kapsamında finanse edilen RE-You Projesi ile teknik bölümlerden mezun 18-29 yaş arasındaki 480 gence yenilenebilir enerji sektöründe eğitim verilecek. Projeye 31 Ocak tarihine kadar başvuru yapılabilecek.

Sibel ACAR-ANKARA/ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı kapsamında uygulanan ve Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) kapsamında finanse edilen RE-You Projesi (Yenilenebilir Gençlik Enerji Operasyonu) kapsamında Yenilenebilir Enerji Sektöründe İstihdam: “Gelecek İçin Doğru Beceriler” Konferansı, Ankara’da gerçekleştirildi.

Düzenlenen etkinlikte küresel ve ulusal düzeyde yenilenebilir enerji piyasasındaki trendler, istihdamın yapısı, arz ve talep boyutundaki dinamikler, alanında uzmanlar tarafından katılımcılarla paylaşıldı.

Konferansa, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Lütfihak Alpkan, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Süreyya Erkan, Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdullah Güç başta olmak üzere kamu kurumlarından, akademiden ve özel sektörden katılım sağlandı.

RE-YOU PROJESİ İLE ENERJİ SEKTÖRÜNE NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ YETİŞTİRİLECEK

Programın açılışında konuşan Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdullah Güç, program kapsamında gerçekleştirilecek Re- You Projesi’nin gençler için önemli fırsat olduğunu söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Kurum Başkan Yardımcısı Metin Karaman ise Rusya- Ukrayna savaşının ardından dünyada yenilebilir enerji sektörü ile ilgili önemli bir farkındalık oluştuğunu belirtti.

Karaman; “Bu savaşın ardından tüm dünya, gıda ve enerjinin en önemli silah olduğunu görmüş oldu. Burada yenilebilir enerji ve ilgili alanların da önemi ortaya çıktı. Çağımızın en önemli sorunlarından biri nitelik insan kaynağı sorunu. Bu projenin çok önemli olduğunu biliyoruz. Yürütülen bu tarz verimli projelerle dünyada yaşanan enerji krizinin kazananı olacağız” diye konuştu.

Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı, Çalışma ve Sosyal  Güvenlik Bakanlığı Süreyya Erkan da, yenilebilir enerji kaynaklarının öneminin küresel ısınma sebebiyle giderek öneminin artığı bir dönemin içerisinde olunduğuna dikkati çekti.

Erkan; “Enerjide bağımsızlığımızı arttırmak için yenilenebilir enerji ülkemiz açısından büyük önem arz ediyor. Ülkemiz konum itibariyle yenilebilir potansiyeli yüksek bir konuma sahip .Günümüzde yeşil enerjiye çok yüksek yatırımlar yapılmakta. Bu proje de bu amaca kayda değer bir katkı sunuyor” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan ise çalışma hayatında yeni bir döneme girildiğine vurgu yaptı.

Diplomaların ötesinde becerilerin ön plana çıktığı bir döneme girildiğini belirten Özcan; “Re-You Projesi, dünyada yeşil dönüşümü destekleyecek önemli bir çalışma olacak. AB fonları önemli. Düzenlenen etkinlikte güzel bir işbirliğiyle bir kıvılcım oluştu. Bu yüzden işe bütün bakmamız gerekiyor. Bu tarz projeleri fırsat olarak görüp farklı alanlarla birleştirerek kendini geliştirmek ülkemiz ve sektör için oldukça önemli” dedi.

“İŞ HAYATININ HER ALANINDA NİTELİKLİ İNSAN GÜCÜNE İHTİYAÇ VAR”

Çanakkale Onsekiz Mart Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, konuşmasında gençlerin istihdam piyasalarına girişinin önemli olduğuna dikkati çekti.

Murat; “Biz bu projelerle gençlerimizin önün açarsak yeni gençlik çok daha büyük projelere imza atacak. Gençlerin istihdam piyasalarına girmesi gibi süreçler geleceğimiz için çok önemli. Bu proje bu anlamda o kadar güzel imkan sağlıyor ki artık yeterlilik sertifikasına sahip olarak hem çalışan hem de birer girişimci olma imkanına sahip oluyorsunuz. Nitelikli eleman arayışı her zaman olacaktır. Günümüzde nitelikli insan gücüne ihtiyaç var. Bu yeterlilikler kayboluyor. Projeyi bu sebeple çok önemli buluyorum. Projenin işlevselliğini arttırmalıyız” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE GENÇ NÜFUSLA BERABER BİLGİSİNİ VE YETENEĞİNİ TRANSFER EDECEK GÜCE SAHİP”

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut  da Türkiye’nin genç ve dinamik nüfusuyla Avrupa toplumunda avantaj sahibi olduğunu belirtti.

Landrut; “Türkiye genç nüfusla beraber bilgisini ve yeteneğini transfer edecek güce sahip. Avrupa Birliği ilk defa bu kadar gelişmiş bir işbirliği diyaloguna gitti. AB bu projelerle yaşam boyu öğrenme hedefini yakalamak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmaları yürütmeye devam edecek” diye konuştu.

 “480 GENCE YENİLENEBİLİR ENERJİ EĞİTİMLERİ VERİLECEK PROGRAMIN BAŞVURULARI BAŞLADI”

Operasyon kapsamında gerçekleştirilen RE-You Projesi, yenilenebilir enerji alanında kariyer yapmak isteyen gençleri, yatırımcılar ve iş verenleri, sivil toplum kuruluşlarını, uluslararası platformları, üniversiteleri, kamu kurum ve kuruluşlarını bir araya getiriyor.

Projenin başlıca hedefleri arasında teknik bölümlerden mezun 18-29 yaş arasındaki 480 gence yenilenebilir enerji sektöründe istihdam edilebilmeleri için gerekli niteliklerin kazandırılması yer alıyor. Rüzgar, fotovoltaik ve biyogaz olmak üzere, 3 enerji sisteminin dahil olduğu yenilenebilir enerji alanında eğitim alacak 480 kişi için yenilenebilir enerji eğitimlerinin başvuruları başladı.

Yenilenebilir Gençlik Enerji Operasyonu (RE-You), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı kapsamında uygulanarak Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) kapsamında finanse ediliyor. Programın operasyon faydalanıcısı Güney Marmara Kalkınma Ajansı’dır. Proje Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Balıkesir Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversiteleri ortaklığı ve GIZ International Services liderliğindeki konsorsiyum tarafından sağlanan teknik danışmanlık ile yürütülüyor.

Yenilenebilir enerji kaynakları konusunda büyük potansiyele sahip olan Güney Marmara Bölgesi’nin bu alanda dünyanın önde gelen eğitim ve kariyer merkezlerinden biri haline gelmesini amaçlayan RE-You Projesi; kapasite geliştirme, eğitim ve istihdam çerçevesinde yapılacak çalışmaları kapsıyor.

Projeyle ilgilenen gençler 31 Ocak tarihine kadar başvurularını gerçekleştirebilir.