Karayolu taşımacılığında yeni dönem: kurye işletmeciliği tanımı resmiyet kazandı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle “dağıtım işletmeciliği” ifadesi “kurye işletmeciliği” olarak güncellendi. Kurye hizmetlerine özel yetki belgeleri, tanımlar ve faaliyet şartları detaylı şekilde düzenlenerek sektör için yeni bir çerçeve oluşturuldu.

Karayolu taşımacılığında yeni dönem: kurye işletmeciliği tanımı resmiyet kazandı
Petroturk | Enerji Haberleri
  • Yayınlanma15 Mayıs 2025 10:42

5 Mayıs 2025 tarihli ve 32500 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’e, karayolu taşımacılığı sektöründe önemli düzenlemeler getirildi.

KURYE HİZMETLERİNE YÖNELİK YENİ TANIMLAR

Yönetmelikte yapılan değişikliklerle, “dağıtım işletmeciliği” ibaresi “kurye işletmeciliği” olarak değiştirilmiş ve kurye hizmetlerine ilişkin tanımlar detaylandırıldı. Buna göre:

  • Kurye: Kurye gönderisini taşıyan kişi veya şoför olarak tanımlandı.
  • Kurye gönderisi: Tek parçada en fazla 30 kilogram ağırlığında ve/veya 300 desimetreküp hacminde olan, herhangi bir tasnif/aktarma işlemi yapılmaksızın ve taşımacı tarafından ayrıca paketlenmeden taşınan/dağıtılan eşyayı ifade ediyor.
  • Kurye işletmecisi: Taşımacı sıfatıyla, Posta Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği kapsamında yetkilendirilen veya ticari/hususi taşımacılık faaliyetinde bulunarak, kurye gönderisinin kendi gözetimi ve denetimi altında taşınmasını ve/veya dağıtımını yapan gerçek veya tüzel kişileri kapsıyor.

YETKİ BELGELERİ VE ŞARTLAR

Kurye işletmeciliği faaliyetleri için yeni yetki belgeleri tanımlandı:

  • P1 Yetki Belgesi: İliçi veya farklı illerin birbirine komşu ilçeleri arasında faaliyet gösterecek gerçek ve tüzel kişilere veriliyor. Başvuru için en az 5 adet özmal motorlu taşıta ve 100.000 Türk Lirası sermayeye sahip olunması gerekiyor.
  • P2 Yetki Belgesi: Bir veya birden fazla ilde il içi veya farklı illerin birbirine komşu ilçeleri arasında faaliyet gösterecek gerçek ve tüzel kişilere veriliyor. Başvuru için en az 30 adet özmal motorlu taşıta ve 500.000 Türk Lirası sermayeye sahip olunması gerekiyor.

Ayrıca, en fazla 3 adet motorlu taşıt ile faaliyet göstermek üzere P1 yetki belgesi müracaatında bulunan gerçek veya tüzel kişilerden, asgari kapasite ile sermaye şartı aranmayacak ve bu başvurularda yetki belgesi ücretlerinde %85 indirim uygulanacak.

SERVİS TAŞIMACILIĞINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER

Yönetmelikte, ticari amaçla yurtiçi servis taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişiler için S Yetki Belgesi tanımlandı. Bu belge için başvuranların en az 1 adet özmal otobüse, tüzel kişilerin 100.000 Türk Lirası sermayeye ve servis hizmeti sağlanacak yer/firma/kurum/kuruluş/gerçek kişilerden oluşan topluluk ile yapılmış sözleşmeye sahip olmaları gerekiyor. En fazla 3 adet özmal otobüsle faaliyet göstermek üzere S yetki belgesi almak için başvuran gerçek veya tüzel kişilerden, belirli şartlar aranmayacak ve yetki belgesi ücretinde %95 indirim uygulanacak.

DİĞER ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER

  • Lojistik İşletmecisi Tanımı: Fiili taşımacılık faaliyetinin yanı sıra, müşterilere ait eşyaların teslim alınmasından itibaren yükleme, boşaltma, depolama, istifleme, paketleme, tasnif, etiketleme, sipariş planlaması, dağıtım, teslimat ve benzeri hizmetlerin tamamını veya bir kısmını üstlenen gerçek ve tüzel kişiler olarak tanımlandı.
  • Takograf Sürücü Kartı: Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Yapan Taşıtlarda Çalışan Personelin Çalışmalarına İlişkin Avrupa Anlaşması (AETR)’na taraf ülkelerin kuruluşları tarafından belirli bir sürücüye verilen, sayısal takograf cihazında kullanılan ve sürücü faaliyeti verisinin hafızaya alınmasına yarayan kart olarak tanımlandı.

Bu düzenlemelerle, karayolu taşımacılığı sektöründe kurye ve lojistik hizmetlerinin daha etkin ve düzenli bir şekilde yürütülmesi hedefleniyor.