“YEKA RES’te kapasite tahsisleri 20-90 MW arası değişen büyüklüklerde olacak”

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) 3. Enerji Zirvesi’nde konuşan Dönmez, “YEKA GES-3 bu hafta yeniden başladı. Bugüne kadar 650 MW’lık 50 yarışmamızı tamamladık. 50 yarışmamızın sonunda ortalama fiyat, kilovatsaat başına 22,42 kuruş oldu. 350 MW’lık kalan kısmı da birkaç gün içerisinde bitireceğiz inşallah. YEKA RES’te de benzer bir mantıkla ilerleyeceğiz. Orada da 20 ila 90 MW arası değişen büyüklükte kapasite tahsislerimiz olacak” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) 3. Enerji Zirvesi’ne katıldı. Dönmez, “Enerji sisteminde görece kontrol edebildiğimiz doğalgaz, kömür, petrol gibi kaynaklardan; kontrol edemediğimiz ama tahmin edebildiğimiz yenilenebilir kaynaklara geçiyoruz. Bizim hem kısa dönemde, hem de mevsimler arası esneklik yapılarını kurmamız gerekiyor. Esneklik derken, piller tabii ki çok önemli. Türkiye’nin otomotiv sektörüyle ortak hareket ederek Türkiye’deki batarya piyasasını büyütebiliriz. Böylelikle hem otomotiv üreticilerimiz hem de enerji sektörümüz fayda görebilir. Burada MÜSİAD’dan bir rapor beklentimiz olduğunu ifade edelim. Sanayici gözünden de bakarak, “Türkiye’nin Enerji Dönüşümü Sanayisi Stratejisi” raporunu bekliyoruz” dedi.

2021 Nisan sonu itibariyle elektrikte kurulu gücün 97.376 MW’a ulaştığını belirten Dönmez, “Yenilenebilir enerji kurulu gücümüz 51.078 MW ile toplam kurulu gücün yüzde 52,5’ini oluşturuyor. Türkiye’nin rüzgârı, güneşi, suyu, jeotermal ve biyokütle kaynakları her gün daha fazla enerji sepetimize dâhil oluyor. Bu yıl içerisinde 2.000 MW’ı güneş ve 2.000 MW’ı rüzgâr olmak üzere 4 YEKA yarışması düzenleyeceğiz. Güneş YEKA’sına biliyorsunuz Nisan ayının son haftasında başladık. Kısıtlamalar nedeniyle ara verdiğimiz YEKA GES-3 bu hafta yeniden başladı. Bugüne kadar 650 MW’lık 50 yarışmamızı tamamladık. 50 yarışmamızın sonunda ortalama fiyat, kilovatsaat başına 22,42 kuruş oldu. 350 MW’lık kalan kısmı da birkaç gün içerisinde bitireceğiz. YEKA RES’te de benzer bir mantıkla ilerleyeceğiz. Orada da 20 ila 90 MW arası değişen büyüklükte kapasite tahsislerimiz olacak. Rüzgâr yarışmalarımızı da inşallah yılın son çeyreğinde yapmayı planlıyoruz. Arkadaşlarımız hazırlıklara devam ediyorlar. Yenilenebilir enerji maliyetlerindeki düşüşle birlikte bugün yatırımlar 5-10 yıl öncesine göre 4’te 1, 5’te 1 maliyetle yapılıyor. 2020 yılı küresel yenilenebilir enerji kurulu güç artışında çok yüksek bir yatırımın devreye alındığı yıl oldu. Türkiye’de olduğu gibi dünyada da yatırımcılar hızla 2020 yılı sonuna yatırımlarını yetiştirmeye çalıştı” ifadelerini kullandı. 

“YENİLEBİLİR ENERJİDE SONUNA KADAR GİDECEĞİZ ANCAK SİSTEMİ DE BAZ YÜK SANTRALLERLE DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Türkiye’nin, lisanssız yenilenebilir enerji üretiminde oldukça iyi bir noktaya geldiğini ifade eden Dönmez, “Lisanssız üretimin artması için verilen teşvikler, yasal düzenlemeler ve ihtiyaç fazlası elektriğin satılmasıyla gelir elde edilmesi gibi pek çok unsur bu alanın yıldızını parlattı. Önümüzdeki dönem yenilenebilir enerji maliyetlerindeki değişime bağlı olarak bu alandaki artışın ne derece olacağını da göreceğiz. Yenilebilir enerjide sonuna kadar gideceğiz ancak sistemi de baz yük santrallerle desteklemeye devam edeceğiz. Yerli kömür, nükleer santral ve doğal gaz gibi baz yük santrallerin üretimiyle eksik kalan kısımları yine buralardan tamamlamaya devam edeceğiz.  Yine arz güvenliğimizle alakalı olarak bahsedebileceğimiz Ertuğrul Gazi FSRU gemimiz geçtiğimiz haftalarda ülkemize giriş yaptı. Toplamda 110 milyon m3 kapasitesi ve günlük 28 milyon m3 gazlaştırma kapasitesiyle arz güvenliğimize esneklik kazandıracağız. Böylece boru hatlarına bağlı olmadan, farklı kaynak ve spot piyasalardan daha fazla doğal gaz tedarik edebileceğiz” dedi.

Dönmez, “Öngörülebilir piyasalar açısından bu dönemde iki önemli adım attık. İlki 1 Haziran’da devreye girecek Vadeli Elektrik Piyasası. Piyasanın şeffaflığını daha da artırarak, katılımcıları fiyat riskinden koruyacağız. Geleceğe yönelik fiyat beklentilerini gören katılımcılar kendilerini konumlandırabilecek. İşleme açılacak kontratların standart olmasından dolayı piyasa katılımcılarına pozisyon netleştirme kolaylığı ve teminat hesaplamalarında verimlilik sağlayacağız.”

“MİLLİ ENERJİ VE MADEN POLİTİKASI TÜRKİYE’NİN İÇİN SON DERECE ÖNEM ARZ EDİYOR”

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan ise, “MÜSİAD olarak inanıyoruz ki Türkiye enerji sektöründe bir ticaret merkezi haline geldiğinde, sadece kendi enerji güvenliğini sağlamakla kalmayıp Avrupa ülkelerinin de ihtiyacı olan enerjiyi tedarik edecek ve Doğu ülkelerinin ihracatı için bir enerji pazarı olacak. Güçlü ekonomi ve ulusal güvenlik temelinde ortaya konan milli enerji ve maden politikası Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda bölgesel ve küresel enerji piyasasında edineceği yer açısından son derece önem arz ediyor. Hedeflere ulaşabildiğimiz takdirde sahip olduğumuz avantajları da fırsata çevireceğiz” dedi.