“Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” yürürlüğe girdi

Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete’nin 26 Ekim tarihli sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yürürlüğe giren Kanun içinde 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun vergiye uyumlu mükellefler için vergi indirimini düzenleyen 121’inci maddesi de yer alıyor.

Yapılan düzenlemeyle önceden indirimden yararlanılabilmesi için indirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile önceki iki yılda haklarında tarhiyat yapılmamış olması koşulu, yapılan tarhiyatların kesinleşmesine bağlandı.

Maddede belirtilen süre içerisinde kesinleşmiş olması koşuluyla vergi beyannamelerindeki vergi türleri itibarıyla kesinleşen tarhiyatların, indirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl için geçerli olan indirim tutar sınırının yüzde 1’ini aşmaması durumunda bu şart ihlal edilmiş sayılmayacak. Madde gerekçesinde, 2021 yılında 1 milyon 500 bin TL olarak uygulanan indirim tutarının 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren verilecek beyannameler için 1 milyon 750 bin TL olarak belirlenmesi durumunda 2019, 2020 ve 2021 yıllarında yapılıp kesinleşen tarhiyatın 17 bin 500 TL’yi geçmemesi durumunda indirim şartının ihlal edilmiş sayılmayacağına dair bir örnek de yer alıyor.

TEMİNAT TUTARLARINDAKİ İNDİRİM 121’İNCİ MADDEYE GÖRE BELİRLENECEK

2 Eylül’de Resmi Gazete’de yayımlanan 531 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Tebliği’ne göre, akaryakıt sektöründe faaliyette olan bayilik lisansları dahil diğer lisans sahiplerinden 121’inci maddeye göre vergiye uyumlu mükellef kriterlerini karşılayanlar teminat tutarı üzerinden beşte bir oranında indirimden yararlanabilecekler.

Faaliyetlerine öteden bu yana devam edenlerin, bir önceki hesap dönemine ilişkin olarak verilen yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesiyle bildirilen yıllık brüt satışları toplamının %1’i oranındaki kadar teminatı 31 Mayıs 2022 tarihine kadar vermeleri gerekiyor.