
EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, Boğaziçi Üniversiteliler Derneği (BURA) tarafından çevrim içi düzenlenen “Enerji Perspektifi Gelecek ve Fırsatlar” programının “Doğal Gaz Keşifleri ve Enerji Piyasaları” başlıklı oturumuna konuk oldu. Türkoğlu yaptığı sunumda EPİAŞ’ın faaliyetlerine değinerek, bu sene açılacak Vadeli Elektrik Piyasası, Vadeli Doğal Gaz Piyasası ve Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti (YEK-G) Sistemi’yle birlikte piyasalarda derinliğin […]
EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, Boğaziçi Üniversiteliler Derneği (BURA) tarafından çevrim içi düzenlenen “Enerji Perspektifi Gelecek ve Fırsatlar” programının “Doğal Gaz Keşifleri ve Enerji Piyasaları” başlıklı oturumuna konuk oldu.
Türkoğlu yaptığı sunumda EPİAŞ’ın faaliyetlerine değinerek, bu sene açılacak Vadeli Elektrik Piyasası, Vadeli Doğal Gaz Piyasası ve Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti (YEK-G) Sistemi’yle birlikte piyasalarda derinliğin ve öngörülebilirliğin artacağını vurguladı.
Türkiye’nin elektrik enerjisi kurulu gücünün 96 GW olduğunu hatırlatan Türkoğlu, “Yenilenebilir enerji kaynakları ile elektrik enerjisi üretimi artmaktadır. Şimdilerde ürettiğimiz enerjinin yarısı yenilenebilir kaynaklardan üretilmektedir. Yenilebilir kaynaklarda bu seviyeye gelmemizin en büyük etkenlerinden birisi de Bakanlığımızın yayımladığı Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında belirttiği yerlileşme politikasıdır. Ayrıca yenilenebilir kaynaklarıyla elektrik üretimin artması sonucu ithal ettiğimiz doğal gaz ile elektrik üretiminin düşüşe geçmiştir. Bu durum enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmakta ve arz güvenliğimize de önemli katkılar sunmaktadır.” ifadelerini kullandı.
“ÜLKEMİZİN ENERJİ TİCARETİ MERKEZİ OLMASI AMACIYLA ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM ETMEKTEDİR”
Geçen yıl bulunan ve 2023 yılına kadar çıkarılması planlanan doğal gaz keşfi ile ilgili olarak, “Doğal gaz keşfi ülkemizin enerji ticareti merkezi olması açısından önemli bir gelişmedir. Bu gelişme ayrıca ülkemizin enerjide transit merkezi olarak görülmesi durumunu da değiştirecek ve bölgesinde doğal gaz referans fiyatının da belirlendiği bir merkez olma potansiyeline katkı sunmuştur. EPİAŞ olarak ülkemizin enerji ticareti merkezi olması amacıyla çalışmalarımızı yapmaktayız.” dedi.
Programın diğer konuğu Bilkent Üniversitesi Enerji Politikaları Araştırma Merkezi’nden Doç. Dr. Sohbet Karbuz ise enerji ticareti merkezi olmada piyasanın şeffaf ve rekabetçi olmasına değinerek EPİAŞ’ın kurulmasıyla bu şartların sağladığının altını çizdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 GES’lerdeki arızaları hızlı tespit edebilecek sistem üzerinde çalışılıyor4 Mayıs 202516:07 Nükleer Enerji Tedarikçi Bilgi Sistemi kullanıma açıldı4 Mayıs 202516:07 İspanyol Bakan Aagesen, elektrik kesintisinin nedeninin belirlenmesinin “günler süreceğini” belirtti4 Mayıs 202516:06 Bakan Yardımcısı Şatıroğlu’ndan Türkiye’nin elektrik sistemine güven vurgusu4 Mayıs 202516:04 BRICS Nükleer Platformu’nun ilk uzman paneli Çin’de düzenlendi3 Mayıs 202519:49