Türkiye rüzgar enerjisinin tedarik zinciri ve gelecek beklentileri konuşuldu

TÜREK@home etkinlikleri kapsamındaTürkiye Tedarik Zincirine Genel Bakış Oturumu’ gerçekleştirildi.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği’nin TÜREK@home etkinlikleri adı altında gerçekleştirdiği online toplantılar devam ediyor. Bu kapsamda düzenlenen ‘Türkiye Tedarik Zincirine Genel Bakış Oturumu’ gerçekleştirildi. Nükleer Düzenleme Kurumu Teknik Başkan Yardımcısı Oğuz Can’ın moderatörlüğünü yaptığı toplantıya, Ateş Çelik’den Mahmut Güldoğan, TPI Composites’den Gökhan Serdar, Siemens Gamesa Renewable Energy’den Necmettin Aslan, Dowaksa’dan Tamer Bozacı ve Aselsan’dan Günay Şimşek konuşmacı olarak katıldı.

“HER YIL 1500 MW’I GEÇME HEDEFİMİZ VAR”

ATEŞ ÇELİK – Mahmut Güldoğan; “Biz sadece yerel rüzgar sektörünü temsil etmiyoruz. Tüm dünyadaki rüzgar enerjisini temsil ediyoruz. Bu bize daha fazla sorumluluk yüklüyor. Özellikle karbon sorunlarıyla ilgili gerekli sorumlulukları alıp ona göre hareket etmemiz lazım. 

İhtiyaçlarımız var. Her yıl 1500 MW’ı geçme hedefimiz var. 10 yıl boyunca bu hedefle devam etsek bile İspanya’nın şimdiki rakamını geçemiyoruz. Bunu sektör olarak da kabul etmememiz lazım. Daha fazlasını hedeflemeliyiz. Ben özellikle eğitimlerini yeni tamamlamış arkadaşlarımızın da aramıza katılması için onları teşvik etmek istiyorum.”

“TÜRKİYE’DE ÖNEMLİ BİR TEDARİK ZİNCİRİMİZ VAR”

TPI COMPOSITES – Gökhan Serdar; “Karbon emisyonlarını azaltmayı çok fazla önemsiyoruz. Dolayısıyla yeşil enerjiye yönelimleri arttırıyoruz. Bu bizi elektrikli araçlara yönlendiriyor. Türkiye’de önemli bir tedarik zincirimiz var. Bunu iyi değerlendirmeye çalışıyoruz. Dünya tedarik zincirinde de önemli bir yerimiz var. 

Bir başka pencere de off shore. 2030’da ciddi rakamlara ulaşacak. Tedarik zincirimizi bu alanda da kullanmalıyız. Tabi ki rekabetçi kalmazsak bu amaçladığımız hiçbir şeyi yapamayız. Her zaman daha iyisini yapmamız lazım. Bunun için de canlı bir iç pazarın olması şart.” 

“TÜRBİNLER BÜYÜYOR”

SIEMENS GAMESA RENEWABLE ENERGY – Necmettin Aslan; “Yeni teknolojiler var. Türbinler büyüyor. Devletimizin bu konudaki desteği arttıkça yatırımların daha da büyüyeceğini düşünüyorum. Ayrıca TÜREB gibi kurumların varlığına sektör olarak ihtiyacımız var. Rekabet oldukça sektörümüzün büyüyeceği de aşikar. Büyümeye çalışan bu pozitif pazarın devletimizin desteğine de her zaman ihtiyacı var. Tüm risk durumlarını göz önüne almayı da düşünmemiz lazım. Ayrıca sektörümüzde kadın istihdamının da artmasını temenni ediyoruz. Biz şirket olarak bu konuya önem veriyoruz. Umuyoruz ki bu anlayış tüm rüzgar sektöründe yayılır.”

“REKABETÇİ OLUŞUMUZ BİZLER İÇİN BİR ARTI”

DOWAKSA – Tamer Bozacı; “Yeni trendler çok hızlı gelişiyor. Bu hıza yetişmemiz şart. Odak noktamızda rüzgar var. Rekabetçi oluşumuz bizler için bir artı. Teknoloji gelişiyor, platformlar gelişiyor, kendi içinde büyüyen, gelişen bir sektörün içindeyiz. Yeni teknolojilere yatırımlarımızı artırmamız, hedeflerimiz açısından önemli. Herkes kendi payına düşen kısımda hedeflerini arttırmalı. Geri kazanım ve geri kullanım işlerine de yönelmemiz lazım. ”

“YENİ TEKNOLOJİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

ASELSAN – Günay Şimşek; “Yeni teknoloji için çalışıyoruz. Yeni teknolojili trenler, otobüsler bizim hedefimiz. Ar-Ge olmazsa olmazımız. Bizim 8 tane Ar-Ge merkezimiz var. YEKA’nın yerlilik kıstasını fazlasıyla karşılıyoruz. Geleceğe yönelik YEKA yatırımlarımıza ağırlık vermeyi ve savaş sanayisinde olan gücümüzü enerji alanında da göstermeyi hedefliyoruz. Aselsan’ın ticaret yaklaşımı tamamen millileşme üzerine.”