TESAB toplantısında Türkiye Elektrik Piyasası’nın dünü, bugünü ve yarını konuşuldu

TESAB tarafından düzenlenen “Türkiye Elektrik Piyasası: Dünü-Bugünü-Yarını” konulu toplantının açılışında konuşan EPDK Başkan Yardımcısı Hacı Ali Ulutaş, geleceğin iyi kurgulanması gerektiğine dikkati çekti. 

Sibel ACAR-ANKARA/ Türkiye Elektrik Sanayi Birliği (TESAB) tarafından düzenlenen “Türkiye Elektrik Piyasası: Dünü-Bugünü-Yarını” konulu toplantı çevirim içi ortamda gerçekleştirildi. 

Toplantıya katılan EÜAŞ Genel Müdürü ve TESAB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. İzzet Alagöz ve EPDK Başkan Yardımcısı Hacı Ali Ulutaş konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

ALAGÖZ, TEKNOLOJİ ÜRETİMİNE DİKKATİ ÇEKTİ 

TESAB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. İzzet Alagöz, enerji sektöründe teknoloji üretiminin önemine dikkati çektiği konuşmasında; “Enerji anlamında Avrupa’nın en büyüklerinden biriyiz. Fakat teknoloji üretiminde yeterince üzerimize düşeni yaptığımızı düşünmüyorum. Teknoloji geliştirmek için heyecan oluşturmak gerekiyor. Birliğimiz altında faaliyet gösteren çalışma grupları pandemi falan dinlemiyor. Onlarla gurur duyuyoruz. Avrupa’da artık bizim de sözümüz dinlenir hale geldi” diye konuştu. 

TESAB’ın Kasım ayında üstleneceği CİGRE Güneydoğu Avrupa Bölgesel Konseyi (SEERC) 2021-2023 dönem başkanlığı görevine de değinen Alagöz; “TESAB çok heyecanlı günler yaşıyor. Hep birlikte derneği olduğu yerin çok ötesine çıkarma gayretindeyiz. Bu gayretleri ‘Bir millet uyanıyor’ anlatımıyla da ifade etmek mümkün. İnsanların piyasa ne oluyor, işlerimize ne oluyor dediği bir dönemde yeni bir heyecan içerisindeyiz. Bu heyecanlı yolculukta bize katkı sağlayacağını düşündüğümüz bu sohbetlerin gerçekleşmesinden dolayı çok mutluyuz. Enerjinin bugünü biziz. Elektrik üretiyoruz, iletiyoruz, dağıtıyoruz, tüketiyoruz. Bugünün imkanlarıyla elimizdeki teknolojiyle enerjinin bugünüyüz. Yarın’ları konuşmak için bugün burada toplandık” dedi. 

“GELECEĞİ İYİ KURGULAMALIYIZ” 

EPDK Başkan Yardımcısı Hacı Ali Ulutaş ise yaptığı konuşmada enerjinin yarınını görmek için dününe bakmak gerektiğini belirtti. 

Türkiye’nin elektrik enerjisi üretim gelişmesini değerlendiren Ulutaş, çevre ülkelerle olan ilişkilerin kurulu güce de yansıdığını ifade ederek; “Çevre ülkeyle olan ülke ilişkilerimiz daha fazla olsaydı bu kadar kurulu güce ulaşmamız mümkün olmazdı. Üretimin ne kadar geliştiğini görüyoruz. Fakat nereye gideceğiz? Önemli olan bunun üzerinde düşünmek. Geleceği iyi kurgulamalıyız ve ona göre hareket etmeliyiz” değerlendirmesinde bulundu.  

‘Elektrik Piyasasının Yarını’na değinen Ulutaş, konuyu; “Vadeli Fiziksel Temaslı Piyasalar, Yeşil Sertifika Piyasası, Emisyon Ticareti Etkileri, Hibrit Üretim Çeşitleri, Depolama Teknolojileri Ve Uygulamaları Ve Elektrikli Araçlar-Şarj Ünitelerinin Etkileri” başlıkları etrafında değerlendirdi. 

Mesken ağırlıklı yerine daha dağıtık bir enerji yapısına sahip olmanın önemine de değinen Ulutaş; “Bundan sonraki süreçte öncesinde de olduğu gibi yine kimse bize hiçbir şey yapmayacak. Bu yüzden bizim kendimizin yapması lazım. Savunma Sanayisinde gördüğümüz başarılı uygulamaların elektrik piyasasında da uygulanması gerekiyor. Bu yolda emin adımlarla ilerliyoruz” diye konuştu. 

Ulutaş, programın sonunda katılımcıların sorularını cevapladı.