‘Sektörümüzün yılı yüzde 10’luk bir büyüme ile kapatacağını öngörüyoruz’

PETDER Yönetim Kurulu Başkanı ve OYAK Enerji Grup Başkanı Yüksel Yılmaz, Petroturk TV’nin konuğu oldu.

PETDER Yönetim Kurulu Başkanı ve OYAK Enerji Grup Başkanı Yüksel Yılmaz, Petroturk TV Genel Yayın Yönetmeni Emin Kaya’nın sorularını yanıtladı. PETDER ve sektörle ilgili önemli konuları yorumlayan Yılmaz; “Yaşanan satış ve marj kayıplarına, stok kontrolü ve takibinin güçleşmesine rağmen ülkemizde tüm sektörlerde çarkların dönmesi için hiçbir gün ikmal ve tedarik sıkıntısı yaşatılmadı. Birçok oyuncu sosyal sorumluluğun gereği olarak önemli işlere imza attı” dedi.

“2021 YILI AZ DA OLSA 2020 YILI İLE BENZERLİK GÖSTERİYOR”

 İçinde bulunduğumuz pandemi süreciyle birlikte Mart 2020’den bu yana sektörü değerlendirdiğinizde neler söylemek istersiniz?

Son bir buçuk yıldır tüm dünya daha önce yaşamadığı bir süreçten geçiyor. Bu süreçte Petrol Sanayi Derneği olarak, özellikle ülkemizde faaliyet gösteren akaryakıt dağıtım şirketleri, bayiler, tedarikçiler kısacası sektörün tüm aktörlerinin fedakâr çalışmaları nedeniyle teşekkürü hak ettiğini düşünüyorum.

Yaşanan satış ve marj kayıplarına, stok kontrolü ve takibinin güçleşmesine rağmen ülkemizde tüm sektörlerde çarkların dönmesi için hiçbir gün ikmal ve tedarik sıkıntısı yaşatılmadı. Birçok oyuncu sosyal sorumluluğun gereği olarak önemli işlere imza attı. 

Bir buçuk yılın tablosuna baktığımızda Mart 2020 – Haziran 2020 arası tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hayatın hemen hemen durduğu ve bunun sonucu olarak sektörümüzde satışların % 50’ye yakın oranda düşüş gösterdiği bir dönem oldu. Aynı zamanda dünya petrol piyasasında kara Nisan olarak geçen dönemde petrol fiyatlarının çok hızlı şekilde düşüşüne şahit olduk.

Haziran 2020 sonrası, Kasım ayına kadar satışların bir miktar toparlandığı bir dönem oldu. Bunun sonucu olarak da sektörümüz 2020 yılını 2019’a göre % 2 ila 3 oranında düşüş ile kapattı. 

Esasen, satışlar bakımından içinde bulunduğumuz 2021 yılı az da olsa 2020 yılı ile benzerlik gösteriyor. İlk 6 ayda geçen yıla kıyasla, geçen yıl ki kadar radikal olmasa da, satış düşüşleri yaşandı.  Satış düşüşlerine ek olarak rafinerilerin ciro primlerinde düşüşler ve sektör kar marjına müdahaleler oldu. Ancak Haziran ayından bu yana sektörümüz ciddi bir toparlanma sürecine girdi. EPDK kar marjı müdahalesinin sona ermesi, uzun zamandır seyahate hasret kalan insanların seyahat edebilmesi, rafineri marjlarının toparlanması ile önemli bir ivme yakalandı. Bu şekilde devam ederse sektörümüzün yılı % 10’luk bir büyüme ile kapatacağını öngörüyoruz.

‘ENERJİ, ÜLKE EKONOMİSİNİN GELİŞİMİNE ETKİ EDEN EN TEMEL GİRDİLERDEN BİRİSİ’

Petrol piyasasında fiyatlar ve kar marjları oldukça sık gündeme gelen bir konu. Sektör oyuncuları genel anlamda kar marjlarının yetersizliğini gündeme getirirken, dönem dönem EPDK’nın bu konuda uyarılar yaptığına, tavan fiyat uyguladığına tanık oluyoruz. PETDER olarak bu konuya bakış açınız nasıl?

Son dönemde dünyada yaşananlara bağlı olarak enerji fiyatlarının sık sık gündeme gelmesini normal karşılıyoruz. Çünkü akaryakıt ürünleri dahil olmak üzere enerji, ülke ekonomisinin gelişimine etki eden en temel girdilerden birisidir. Bu kapsamda ülkemizde enerji piyasasını düzenlemek ve denetlemekle yetkili kurumun da fiyatların oluşumu ve gelişimini yakından takip etmesi ve zaman zaman mevzuat çerçevesinde kendisine verilen yetkileri kullanması doğaldır.

Burada önemli olan sektör temsilcileri ile kurum veya yetkili kamu otoriteleri arasındaki iletişimin güçlü olması ve karşılıklı güven esasına dayalı ilerlemesidir.

Son dönemlerde sektörümüzün yaşadığı tavan fiyat uygulamalarının meydana gelmesinin nedeni yukarıda belirttiğimiz ilkelerin eksikliğidir. Göreve geldiğimiz günden bu yana yönetimimiz ile birlikte kamu otoriteleriyle sıklıkla iletişim halinde olmaya, hem sektörün içinde bulunduğu durumu bütün şeffaflığıyla anlatmaya hem de kamunun beklentilerini ve yaklaşımını en doğru şekilde anlamaya çalışıyoruz.

Bir sektörde başarının, hem kamu yararı hem de özel sektörün büyümesine katkı sağlayacak oranda kar elde etmesi ve karı sağlayacak alt yapının oluşması ile geleceğine inanıyoruz.

“YILIN SON ÇEYREĞİNİ DE, BELİRSİZLİKLER NEDENİYLE ÖNGÖRMEKTE ZORLANACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUZ”

Yılın son çeyreğine ilişkin öngörüleriniz neler? Geçen yılla kıyasladığımızda nasıl bir yıl sonu bizi bekliyor?

Son bir buçuk yılda olduğu gibi yılın son çeyreğini de, belirsizlikler nedeniyle öngörmekte zorlanacağımızı düşünüyoruz. 

Bir yandan döviz ve petrol fiyatlarındaki hareketlilik, stok yönetimi ve finansal anlamda şirketlerimizi proaktif olmaya zorlarken bir yandan da pandeminin seyrinin getirdiği belirsizlik orta ve uzun vadeli planlar yapılmasını güçleştiriyor.

“SON DÖNEMDE YAPILAN DÜZENLEMELERİ DESTEKLİYORUZ”

Geçtiğimiz günlerde petrol ve LPG piyasası kanunlarında yapılan değişiklikler sonrası EPDK da ikincil mevzuat düzenlemelerini yaptı. Teminat uygulaması, lisans işlemlerinde vergi ve prim borcu olmaması şartı, asgari satış şartında yeni limitler gibi düzenlemeleri içeren bu mevzuat değişikliklerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Akaryakıt dağıtım sektöründe son bir yıl öncesine kadar yaklaşık 100’e yakın dağıtım şirketi faaliyet göstermekteydi. Sektörün kurallı ve kurumsal firmalarını bünyesinde barındıran bir dernek olarak bu sayının fazlalığı ve bazı oyuncuların kural dışı faaliyetler içinde bulunduğuna ilişkin düşüncelerimizi kamu otoritelerimize düzenli olarak aktarıyorduk. 

2018 yılından itibaren akaryakıt ürünleri fiyatlamasına getirilen eşel – mobil uygulaması ile akaryakıt fiyat artışlarından tüketicilerin minimum düzeyde etkilenmesini amaçlayan devletimiz, ÖTV gelirlerinden feragat ederken bazı oyuncuların fatura ticareti yolu ile vergiden kaçınmasından engelleyici adımlar attı. Bu kapsamda son dönemde yapılan düzenlemeleri her ne kadar sektörümüz oyuncuları üzerine ek yükümlülük ve maliyetler getirse de destekliyoruz. Yapılan bu düzenlemeler ve çalışmalar sonucunda bugün itibarıyla baktığımızda akaryakıt dağıtım sektöründe 40 dağıtıcı, 94 depolama tesisi ve 7/24 ülkemizin her yerinde hizmet veren 13.000’den fazla bayi sayısı ile Türkiye ekonomisine önemli katkılarda bulunuyor.

‘ÜLKEMİZDE AKARYAKIT DAĞITIM PİYASASI DÜNYANIN EN İLERİ DÜZEYDEKİ PİYASALARINDAN BİRİ’

Türkiye petrol piyasasını, rekabete açıklık, şeffaflık, ürün ve hizmet kalitesi gibi unsurlarla değerlendirdiğinizde neler söylemek istersiniz?

Ülkemizde akaryakıt dağıtım piyasası tüm oyuncuları ile hizmet kalitesi, müşterilere sunulan ürün çeşitliliği, hijyen standartları açısından dünyanın en ileri düzeydeki piyasalarından birisidir. Şeffaflık açısından değerlendirdiğimizde ise mevzuat gereği istasyon alanlarında, web sitelerinde ve kamu otoritelerine yapılan satış ve fiyatlandırma bildirimlerinde, ülkemizdeki en şeffaf sektörlerindendir. Sektörün hizmet, fiyatlandırma ve ürün çeşitlendirme rekabeti, mevzuat ile getirilen promosyon yasağı, farklılaştırılmış ürün tanıtımlarına ilişkin kısıtlara rağmen üst seviyededir.

“EN ACİL ÇÖZÜME KAVUŞTURULMASI GEREKEN KONULARIN BAŞINDA BİOYAKITLAR KONUSU GELİYOR”

Eklemek istediğiniz bir husus var mı? 

Sektörün önemli konularını düzenleyici kurumlarla birlikte görüşmeye ve çözüme ulaştırmaya devam edeceğiz. Bu kapsamda en acil çözüme kavuşturulması gereken konuların başında bioyakıtlar konusunun geldiğini düşünüyoruz. Pandemi ile birlikte bioyakıtların hem maliyetleri ciddi oranda arttı hem de tedarik sorunları yaşanıyor. Bunun giderilmesi için alternatif çözüm önerilerimizi yetkili kurumlarla paylaştık ve takipçisiyiz.