Enerji Sektörü 16-18 Mart 2023’te Petroleum Istanbul’da Buluşuyor

Petroleum Istanbul Fuarı başladı

Enerji sektöründe faaliyet gösteren yerli ve yabancı dev firmaları buluşturan Uluslararası Petrol, LPG, Madeni Yağ Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı “Petroleum Istanbul” başladı. 2 Nisan’a kadar sürecek fuar ilk günden ziyaretçi akınına uğradı.

Petroleum Istanbul Fuarı, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, PETDER Başkanı Yüksel Yılmaz, Türkiye LPG Derneği Başkanı Eyüp Aratay, ADER Başkanvekili Cemil Direkci, PÜİS Başkanı İmran Okumuş, TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar ve enerji sektörünün üst düzey temsilcilerinin katılımıyla açıldı.

“TÜKETİCİLERİMİZİN SIRTINA YÜK OLACAK HİÇBİR ADIMA ONAY VERMEYECEĞİZ”

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz fuarın açılışında yaptığı konuşmada Akaryakıt piyasalarının ülke ekonomilerinin değerlendirilmesi açısından önemli olduğunu belirterek, “Akaryakıt piyasamızda oyuncular değişse de yatırımlar hiç durmuyor ve bu hepimiz için gurur verici bir tablo oluşturmaktadır.

Akaryakıt piyasamızda yapısal bir sorun kesinlikle yoktur. İçinden geçtiğimiz zorlu süreçte sektör oyuncuları tarafından dile getirilen şikayetler arızidir ve üstesinden gelinebilecek konulardır. Biz EPDK olarak bu sorunlara kayıtsız değiliz ve üzerimize düşen ne varsa yapmaya da devam edeceğiz.

Ancak kırmızı çizgimiz olan adaletten asla taviz vermeyeceğimizi, tüketicilerimizin sırtına yük olacak hiçbir adıma onay vermeyeceğimizi herkesin bilmesini isterim.” dedi.

Yılmaz, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu gereği akaryakıt fiyatlarının serbestçe belirlendiğini ifade ederek, “Bu fiyatları devlet belirlemez, EPDK belirlemez. İlgili Kanunun Kurumumuza verdiği yetki ile daha önce dört kez uyguladığımız tavan fiyat, ne Demokles’in kılıcıdır ne de bir tehdit unsurudur. Tavan fiyat bu piyasanın başıboş olmadığına dair bir güvencedir, sigortadır. Ve biz bu güvenceyi doğru zamanda ve gereken koşullarda yeniden kullanmaktan asla çekinmeyiz.” ifadelerini kullandı.

Yılmaz şöyle devam etti: “Son bir yıllık dönemde toplam marjlarda enflasyonun üzerinde yaklaşık yüzde 100’ün üzerinde bir artış oluşmuş durumda. Dolayısıyla gerek bayilerin gerekse de dağıtıcıların “marjlar yetmiyor” söylemini elimizdeki rakamlar kesinlikle desteklememektedir. Kurum olarak toplam marjlardaki hareketliliği gün gün yakından takip ediyoruz. İzleme sonuçları bize toplam marjların son zamanlarda hızlı bir artış trendinde olduğunu gösteriyor. Kaldı ki, dağıtıcı ve bayi marjlarına ilaveten rafineriler tarafından dağıtıcılara verilen ciro primlerinin, dağıtıcıların toplam marjdan aldıkları pay civarında olduğu göz önünde bulundurulduğunda, bu tutarın dağıtıcı ve bayi arasında hakkaniyetli paylaşılmasının herkesin ortak çıkarına hizmet edeceği aşikardır.”   

Yılmaz, “Ayrıca geçen hafta son dönemlerde fazlaca şikayet edilen elektronik sistemler ile yapılan satışlarda dağıtıcılar tarafından yüksek indirim yapılması nedeniyle bayilerin yüklendikleri maliyetleri azaltılacak bir karar da aldık” diyerek şöyle devam etti: “

Elektronik satışlar yoluyla yapılan satışlarda eskiden toplam marj, indirimli bayi satış fiyatları üzerinden paylaşılırken aldığımız kararla artık indirimsiz marjlar üzerinden paylaşılacak. Mevcut sözleşmelere de yansıyacak bu kararımız sayesinde bayiler artık indirimsiz fiyatlar dikkate alınarak bulunan toplam marjın en az yarısını alacaktır.

Biz kurum olarak bayilerimize bu imkanı sağlamışken, marjları bahane ederek elektronik satış sistemi müşterisi olan ambulans gibi kamu araçlarına yakıt vermeyen bayilerin gerekli yaptırımlara maruz kalacaklarından kimsenin kuşkusu olmasın. Zira yaptığımız bütün düzenlemeler, sektörün iyi işleyişini, mali sürdürülebilirliği olduğu kadar tüketici haklarının korunmasını da kapsamaktadır.”

PETDER Başkanı Yüksel Yılmaz: “Sektörümüz 3 yıl aradan sonra yine bir arada. Sektörümüz gün geçtikçe büyüyen, vergi veren ve ülkesine değer katan bir sektör. Bu fuar sayesinde de yeni teknolojileri sergilediğimiz, ürünlerimizi tanıttığımız, hizmetlerimizi gösterebildiğimiz bir ortamda bulunuyoruz. Bu anlamda burada olmak çok değerli. Sorunlarımızı konuşacağız ve umarım hepimiz için güzel sonuçlar alacağız.

ADER Başkan Vekili Cemil Direkci: “Biz sektör olarak çok önemli aşamalardan geçtik. ama tecrübemiz ve inancımızla çok şeyin üstesinden geldik. Bu aşamada sektörümüzün tüm paydaşlarına teşekkür ederim. Böyle güzel bir birliktelikte sorunlarla içinizi karartmak istemem. Sorunlarımızın hepimiz farkındayız. Biliyoruz ki EPDK bu konuda elinden geleni yapıyor. Bu noktada Başkanımıza da teşekkür ederiz. Desteklerinize teşekkür ediyor ve devamını temenni ediyoruz.

Türkiye LPG Derneği Başkanı Eyüp Aratay: “3 yıl aradan sonra Petroleum Istanbul Fuarı sayesinde yine bir aradayız. Petroleum Istanbul bizler ‘Büyük Aile Buluşması’ olarak nitelendirdiğimiz için büyük önem taşıyor. Çünkü sektröün temel oyuncularının hepsinin bir araya geldiği ender organizasyonlardan biri. 15’incisini gerçekleştirdiğimiz bu organizasyonda yine dertlerimizi, taleplerimizi ve çözümlerimizi konuşacağız. Fuarımızın nice 50’nci yıllarında da birlikte olmayı diliyorum.”

PÜİS Başkanı İmran Okumuş: “Öncelikle sözlerime Sayın Başkan Mustafa Yılmaz’a yani EPDK’ya teşekkürlerimi sunarak başlamak istiyorum. Bayilerimizin sizlere teşekkürü var. 2019, 2021 ve 2022 yıllarında yapılan düzenleme için bayiler teşekkür ve dua ediyorlar. Tabi ki hala bayilerimizin çözüme kavuşması için beklediği sorunlar var. Ben bu konuların da yine sektörümüz mağdur edilmeden çözüme kavuşturulacağına inanıyorum.”

TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar: “Petroleum Istanbul Fuarı yıllardır sektörümüzü bir araya getiren, sorunlarımızı konuştuğumuz, sektöre yön verecek sonuçlara ulaşabilmemiz adına fikir alışverişinde bulunduğumuz bir platform. Akaryakıt sektörü olarak son dönemde sorunlarımızın ele alınmasına her zamankinden fazla ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde, yine bu platformda bunları dile getirmeye ve fikir alışverişinde bulunmaya geldik. Geçmişte karşılaştığımız her sorunu alt edebildiğimiz gibi bunların da üstesinden geleceğiz.”

Enerji Fuarcılık Genel Müdürü Bilun Saka: “Petroleum Istanbul’u bu yıl pandemi dolayısıyla, tarihinde ilk kez 3’üncü yılında gerçekleştiriyoruz. Enerjinin dünya gündeminde öneminin git gide arttığını gözlemlediğimiz bu günlerde sektörün en köklü organizasyonu Petroleum Istanbul 2022, inanıyorum ki sektörde doping etkisi yaratacak. İçeride dünyanın ve ülkemizin en önde gelen yatırımcıları var. Toplamda 20 bin metrekarede 375 marka, 3 gün boyunca sizlerle buluşmayı bekliyor.”

50 BİN ZİYARETÇİ BEKLENİYOR

Son yıllarda geleneksel ürün segmentlerinin yanı sıra Oto LNG, Oto CNG, Elektrikli Araç Şarj İstasyonları ve İstasyon Marketlerini içine alacak şekilde kapsamı genişletilen fuar; ulusal, bölgesel ve uluslararası enerji şirketleri için önemli bir iş birliği ortamı da sağlanması amaçlanıyor.

2019 yılında ilk kez organize edilen Petroleum Istanbul Akademi alanında ise akaryakıt istasyonlarında çatı GES uygulamaları, istasyon marketlerinde trendler gibi konular ele alındı. Petroleum Istanbul Akademi’de “Büyük Bayi Toplantısı”nın yanı sıra; elektrikli ve alternatif yakıtlı araçlar, geleceğin yakıtı yeşil hidrojen, akaryakıt istasyonlarında yeni nesil yazar kasa uygulamaları gibi konular da ele alınacak.

Petroleum Istanbul’u 2022’yi açık kalacağı 3 gün boyunca 50 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.