‘Kadın Gücü, Avrupa’nın en iyi sosyal sorumluluk projesi’

OPET’in Ataşehir’deki  Genel Merkez’inden bayilerine yönelik gerçekleştirdiği canlı yayında OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk ve OPET Yönetim Kurulu Üyesi Filiz Öztürk, Kadın Gücü Projesi’nin aldığı uluslararası ödüllere ilişkin açıklamalarda bulundular. Uluslarası Stevie Awards’ta “Avrupa’nın En İyi Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi” seçilen projenin başarısının değerlendirildiği yayında OPET ve SUNPET bayileri de istasyonlarda yaşanan değişimi anlattılar.  

OPET’in 15 Ekim tarihinde bayilerine yönelik olarak gerekleştirdiği online yayında, OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk ile  “Kadın Gücü” projesinin lideri OPET Yönetim Kurulu Üyesi Filiz Öztürk, OPET Kurumsal İletişim Müdürü Ayşenur Aydın’ın moderatörlüğünde bir araya gelerek projeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Üç yılda 20’yi aşkın ödül alan projenin iş dünyasının en prestijli ödüllerinden olan Uluslararası Stevie Awards’ta aldığı “Avrupa’nın En İyi Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi” ödülüne ilişkin gururu, bayiler ile paylaşmak amacıyla yapılan yayında  OPET müşterilerinin projeye dair görüşlerine de yer verildi. Kadın Gücü Projesi kapsamında OPET bayileri de yayına bağlanarak istasyonlarda yaşanan değişimi anlattılar.  

 OPET İSTASYONLARINDA ÇALIŞAN KADIN SAYISI 3 BİNİ AŞTI

“OPET Kadın Gücü Projesi,” Türkiye’de kadın istihdamının artırılmasına katkıda bulunma hedefiyle 2018 yılında başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı işbirliği ile OPET istasyonlarda kadın istihdamının artırılması amacıyla hayata geçen proje kapsamında OPET, her istasyonunda en az iki kadın çalışanın olmasını hedefliyor. Proje kapsamında OPET istasyonlarında çalışan kadın sayısı 3 bini aştı ve proje başlangıcından bugüne yüzde 97 artış kaydedildi. Bugün proje kapsaminda Türkiye’nin 77 ilinde kadın akaryakıt satış yetkilisi istihdam edilirken, istasyonlardaki kadın enerjisini ve emeğini artırma hedefiyle başlatılan proje ile mesleğin cinsiyeti olmadığı algısının toplumsal düzeyde benimsenmesi amaçlanıyor.

‘BAYİLERİMİZİN DESTEĞİ İLE TÜM HEDEFLERİMİZE ULAŞACAĞIZ’

OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk şöyle konuştu: “İstasyonlarımıza fiili olarak sokabildiğimiz, müşterilerimizi direkt ilgilendiren ve marka imajımıza derin katkısı olan iki projemiz var: Temiz Tuvalet Kampanyası ve Kadın Gücü Projesi… Temiz Tuvalet Kampanyası’nda yılların verdiği bir emek var.

Bayilerimiz yıllardır bu konuyu sahipleniyor. Bizim de takip ve istikrarlı duruşumuz sayesinde proje bugünlere geldi. Temiz Tuvalet, pek çok ödül aldı ama aynı anda bu kadar çok ödül birden almadı. Kadın Gücü Projesi, kadınlara yönelik istihdam hedefiyle yola çıktığı için bende özel bir yeri var. Proje kuşkusuz Filiz Öztürk’ün sahiplenmesi ile bu başarıya ulaştı ancak hiçbir şey tek başına olmuyor. Üst yönetimimiz ile proje ekibinin birlikle ve inançla çalışması son derece kıymetli.

Ülkemiz, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporları’nda 153 ülke arasında 130’uncu sırada. Bu çıktılar, hem cinsiyet eşitliği hem de istihdam için yolumuzun uzun olduğunu gösteriyor. Biz OPET olarak farklı ve başarılıyız. Ancak bugün bu noktasaysak bu, bayilerimizin bize bu kadar inanması ile oldu. Erkek egemen bir sektörde Kadın Gücü’nün başarısı çok değerli. Hedefimizin büyük. Tüm istasyon çalışanlarının üçte birinin kadın olmasını arzu ediyorum. Bayilerimizin desteği ile tüm hedeflerimize ulaşacağız.”

‘BUGÜN 3 BİNİ AŞKIN KADIN GÜCÜMÜZ VAR VE PROJEMİZ SAĞLAM ADIMLARLA YOLUNA DEVAM EDİYOR’

OPET Yönetim Kurulu Üyesi Filiz Öztürk ise şöyle konuştu:”Yola çıkarken büyük hedeflerimiz, hayallerimiz vardı. Ama bu kadar hızlı ilerleyebileceğimizi düşünmemiştim. O nedenle projenin gelişiminden çok mutluyum. Türkiye nüfusunun yarısına yakını kadın ama istihdama gelince erkek istihdamı kadına göre iki kattan fazla. Bu da gösteriyor ki çalışmayan ciddi bir iş gücü var ve verimliliği de etkiliyor.

Yapılan bir araştırma, cinsiyet eşitliğine önem veren ve bu konuda güçlü bir denge kuran firmaların sektörlerindeki diğer markalara göre gelirlerini yüzde 15 oranında arttğını gösteriyor. Kuş tek kanatla uçamaz. Kadınlar ve erkekler tamamlayıcıdır. Bir arada çalıştıklarında  verim ve yaratıcılık artarken yapılan işe kadınların duygusal becerileri de ayrıca katkı sağlıyor. Çalışan kadın çocuklarına ve ailesine yatırım yapar. Güçlü kadın, güçlü ekonomi ve güçlü toplum demektir. Bugün 3 bini aşkın Kadın Gücümüz var ve projemiz sağlam adımlarla yoluna devam ediyor. Sektörümüzde kadınlar için yeni bir iş alanı yaratmanın sevincini yaşarken, başarımızın uluslararası boyutta takdir görmesi gurur verici… Bayilerimize, proje ekibimize, saha ekibimize, projenin gönüllülerine ve en önemlisi Kadın Güçlerimize bir kez daha gönülden teşekkürlerimi sunuyorum.”

3 yılda 23 ödüle layık görüldü

• OPET istasyonlardaki kadın çalışan sayısı 3 bini aştı. 

• Proje genelinde istasyonlardaki kadın çalışan sayısında başlangıçtan bugüne yüzde 97 oranında artış kaydedildi.

• Türkiye’nin 77 ilinde OPET istasyonlarında Kadın Gücü Projesi aktif olarak uygulanıyor. 

• Pompa başında görev yapan Akaryakıt Satış Yetkilisi sayısı proje başlangıcında 27’den 878’e yükseltti. 

• Kadın Market Satış Yetkilisi ise 576’dan 1192’ye ulaştı.

• Hem market hem de sahada pompa başında görev yapan Kadın Gücü istihdam eden bayi sayısı 422.

• OPET’te Kadın Gücü istihdamı sağlayan bayi sayısında ise yüzde 270 artış gerçekleşti.   

• Kadın Gücü Projesi kapsamında çalışan kadınlar yüzde 76 oranındaki lise, lisans ve yüksek lisans mezunu.

• OPET Kadın Gücü Projesi 3 yılda 23 ödüle layık görüldü.

ULUSLARARASI 6 ÖDÜL BİRDEN

Dünyanın önde gelen iş ödülleri programı Stevie® Ödülleri, 2002 yılında dünya çapında kuruluşların ve profesyonellerin başarılarını onurlandırmak ve bu başarıların kamuoyunda tanınmasını sağlamak hedefiyle hayata geçirildi. Sadece ödül organizasyonu konusunda uzmanlaşmış profesyonel bir kurum olan Stevie Awards; bağımsızlığı, adil ve şeffaf işlettiği ödül programları ve bilinirliğiyle kısa sürede dünyanın en çok rağbet gören ödüllerinden biri hâline geldi.

Farklı uzmanlık alanları ve coğrafyalar için ayrıştırılmış; farklı takvimlerde ilerleyen 8 ayrı programdan oluşan Stevie Awards Ödülleri kapsamında OPET Kadın Gücü Projesi, Stevie International Business Awards’ta (IBA)  “Avrupa’nın En İyi Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi” seçilirken, proje kapsamında yapılan iletişim çalışmaları “Yılın İletişim veya Halkla İlişkiler Kampanyası- Eşitlik, Kapsayıcılık ve Çeşitlilik” kategorisinde altın ödüle layık bulundu.

Proje, “Enerji Sektörü Yılın İnovasyonu” kategorisinde ise gümüş ödüle layık bulundu. Stevie Awards for Women in Business’ta da (SAWiB) Kadın Gücü, Kadın Odaklı Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk Alanında ‘Yılın İletişim Kampanyası’ kategorilerinde 2 altın Stevie ile ödüllendirildi. Proje, Stevie Awards for Great Employers (SAGE) ödül programında ise ‘Çeşitlilik ve Kapsayıcılıkta Başarı’ kategorisinde gümüş ödüle layık görüldü.