İklim hedefleri

IEA Başkanı Birol: “İklim değişikliğinin çözümü enerjiden geçiyor”

“Dünyada Enerji ve İklim Trendleri ve Türkiye’ye Yansımaları” temasıyla düzenlenen IICEC konferansında, enerji ve iklim alanındaki dinamikler ve güncel gelişmeler ele alındı. Toplantıda konuşan Fatih Birol, iklim değişikliğine neden olan emisyonların yüzde 80’inin enerjiden geldiğini belirterek, iklim değişikliği çözümünün de enerjiden geçtiğini ifade etti.

”Dünyada Enerji ve İklim Trendleri ve Türkiye’ye Yansımaları” temalı IICEC Konferansı bugün gerçekleşti.  Konferansta, enerji ve iklim alanındaki dinamikler, güncel gelişmeler ve gelecek perspektifleri, Türkiye’ye yansımaları ile birlikte ele alındı. 

“SABANCI ÜNİVERSİTESİ KAMPÜSÜNÜ NET-SIFIR YAPMAYI HEDEFLİYORUZ”

Konferansın açılış konuşmasını Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı yaptı.  IICEC’in 11 yaşına geldiğini hatırlatan Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “Daha sürdürülebilir bir geleceği, enerji güvenliğini, rekabetçiliği ve temiz enerjiye geçişi destekleyen enerji politikaları, sürdürülebilir değer odaklı yatırımlar ve yenilikçi iş modelleri ve temiz enerji teknolojileri, ile sağlayabiliriz. Sabancı Üniversitesi olarak, enerji ve iklim konularına uzun süredir öncelik veriyoruz. IICEC’i, bir Enerji ve İklim merkezi olarak, bu iki konunun birbirinden ayrılamayacağı vizyonu ile daha temiz ve daha güvenli, dolayısıyla da ekonomik büyüme, sosyal gelişme ve yeni nesil için daha iyi bir enerji geleceğine katkı sunmak üzere kurduk. 11. yaşına gelen IICEC’in, bu hedeflere katkısını artırıyor olduğunu görmekten mutluluk duyuyorum ve çok memnunum. IICEC, geçen yıl Türkiye’de bir ilke imza atarak ‘Turkey Energy Outlook’ çalışmasını yayımladı. Tüm paydaşlar için artık bir yol haritası var ve bu çalışma sektör paydaşları tarafından sahiplenildi, çok olumlu geri dönüşler aldı. Bu, ‘Referans’ niteliğinde bir çalışma oldu. IICEC, bir diğer büyük projesi olan, ‘Türkiye’de Elektrikli Araçlar Görünümü’ çalışmasını da Aralık ayında kamuoyu ile paylaşacak. Bu çalışmada, Türkiye’de elektrikli araçlar, e-mobilite ekosistemi ve büyüme perspektifi ve getireceği fırsatlar, birlikte sunulacak” dedi.
Güler Sabancı, Sabancı üniversitesi kampüsünü net-sıfır yapmayı hedeflediklerini de belirtti.

“UFUKTA YENİ BİR DÜNYA ENERJİ SİSTEMİ DOĞUYOR”

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) başkanı Dr. Fatih Birol, “Ufuktan yeni bir dünya enerji sistemi doğduğunu belirterek, “Dünya ekonomisi 2021 yılında yüzde 6 büyüdü ve bu son 50 yılda dünyanın gördüğü en büyük büyüme oldu. Bu büyümeyi ateşleyen ise fosil yakıtlar. Fosil yakıtlarda inanılmaz bir büyüme görüyoruz. Ekonomi toparlama paketleri ortaya konuldu ve eğer bu paketler temiz enerji modeline yeteri kadar destek içermezse 2021 yılında hem fosil yakıtların fiyatlarında yükseliş hem de emisyonlarda artış olacağını ifade ettik. Fiyatlarının yukarı çıkmasında diğer neden bazı ülkelerde ekstrem hava koşullarının yaşanması oldu. Son neden ise doğal gaz üretim tesislerinde planlanan ve planlanmayan sorunlarla karşılaştık. Birçok üretim tesisi şu an atıl durumda” dedi. 

Birol, “Ne doğal gaz ne de petrolde bir kıtlık yok. Yeteri kadar var ama önemli olan bunun piyasaya gelip gelmemesi. ” şeklinde konuştu. 

Birol, Rusya hava durumu çok sert geçmezse doğal gaz fiyatlarında bir yumuşama görülebileceğini ifade etti. 

Fatih Birol, “İklim değişikliğine neden olan emisyonların yüzde 80’i enerjiden geliyor. Enerji çok güzel bir şey, ama maalesef kömür, doğal gaz ve petrol emisyon çıkartıyor. O yüzden iklim değişikliği çözümü enerjiden geçiyor. Enerji sektöründe bir değişime ihtiyaç var. ”

Fatih Birol enerji sektöründe değişimin olması için elektrikli araba satışlarında inanılmaz bir büyüme olması gerektiğini de ifade etti. 

Sıfır emisyona gelmek için 3 tane ödev olduğunu ifade eden Birol şöyle sıraladı:

“2030 yılına kadar şu an kullandığımız temiz enerji teknolojilerini çok hızlı arttırmalıyız. Şu anda piyasada olmayan ama araştırma, geliştirme, deneme faaliyetleri olan yeni temiz enerjiler var. Onları enerjinin bir parçası haline getirmemiz lazım. Şu anda kullandığımız fosil yakıtların tüketiminde büyük bir düşüş olması gerekiyor. ”

Birol, “Ülkelerin birçoğu 2050 ile ilgili emisyonları nasıl sıfıra indirebiliriz, diye hedefler koydular. Eğer hedeflere uyulursa dünyadaki hava sıcaklığı 1,8 derece artış gösterecek. Bu artış daha yüksek olsa bile artık Glasgow’da enerji yatırımcılarına çok büyük bir mesaj gitti. ‘Bundan sonra fosil yakıtlara yatırım yapmaya devam edersen, dikkat et riskli olabilir’ mesajı Glasgow’dan çıkan en büyük mesaj oldu” ifadelerini kullandı. 

Birol, yenilenebilir enerjiyle birlikte elektrikli arabalarda da büyümenin çok hızlı olacağını düşündüğünü belirtti. 

Enerji dünyasında özellikle yatırım konusunda ciddi değişimler olacağını düşünüyorum diyen Birol, Glasgow’dan çıkacak bir beklenti olduğunu da belirterek, “Gelişmiş ülkelerin temiz enerji konusunda yıllık 100 milyar dolarlık yardım yapma düşüncesi var. Bu taahhütlerin yakında açıklanacağını umuyorum. ” dedi. 

Birol, fiyatlarda yaşanan artış ve iklim değişikliğiyle mücadele konusunda yenilenebilir enerjinin yanında başka sıfır emisyonlu enerji kaynağına ihtiyaç olduğunun kavrandığına dikkati çekerek, “Bu etkenlerle birlikte nükleerde rüzgar tersine döndü. Fransa daha önce nükleerin payını düşüreceğini söylemişti ama bundan vazgeçiyor. İngiltere nükleerde son derece hızlı büyüyeceğine yönelik bir program açıkladı. Çin de hızlı bir büyüme var, Doğu Avrupa’da özellikle birçok ülke mini reaktör tarzında nükleer yatırımlarla bir değişim yaşıyor. Bu nedenle, nükleer enerjinin doğru partnerler ve teknolojilerle kullanıldığında enerji güvenliği açısından önemli olduğunu düşünüyorum. ” diye konuştu.