“Mini YEKA yarışmaları Nisan ayı içinde tamamlanacak”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in de video konferans aracılığıyla katıldığı ve isim değişikliğinin açıklandığı GÜYAD 4. Olağan Genel Kurulu, İstanbul’da gerçekleşti. Burada konuşan Bakan Dönmez, Mini YEKA yarışmalarına ilişkin bu ay 36 şehir için düzenlenen mini YEKA’da 74 yarışma için 709 başvuru aldıklarını ve bu başvuruların 132 şirket tarafından yapıldığını vurgulayarak, “Şu anda kesin bir takvim verme imkanı yok, çalışmalar devam ediyor ama Nisan ayı içinde bu yarışmaları tamamlayacağımızı söyleyebilirim” diye konuştu.

Özge Esen/GÜYAD, seçimli genel kurulunu 23 Mart 2021 Salı günü İstanbul’da gerçekleştirdi. Kurulduğu 2017 tarihinden bugüne kadar yalnız güneş değil yenilenebilir enerjinin tüm alanlarına etki eden düzenleme ve çalışmalarda aktif rol oynayan Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği; bundan sonraki yol haritasını ‘yenilenebilir enerjiyi dernek isminden başlayarak kapsamak’ amacıyla isim değişikliğine gitti. Adı Yenilenebilir Enerji Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) olarak değiştirilen derneğin yeni yönetiminin belirlendiği Genel Kurul’la birlikte derneğin yeni vizyonu ve yol haritası da “Büyük Değişim ve Dönüşüm” mottosuyla yapıldı. Toplantıya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez video konferans yöntemi ile katıldı.

“ ‘GÜYAD YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMCILARI DERNEĞİ’ ADI İLE DEVAM EDECEĞİZ”

Genel Kurul gündeminin ele alınması ve yönetim ve denetim kurulu seçimlerinin yapılmasının ardından yeniden GÜYAD Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçilen GÜYAD Başkanı Cem Özkök, kuruldukları günden bu yana yenilenebilir enerjinin tüm alanlarına fayda sağlayacak çalışmalar içinde olduklarını belirterek şunları kaydetti: “Önümüzdeki on yıllarda en çok yatırım yapılacak enerji alanının ‘yenilenebilir enerji kaynakları’ olduğunu artık net olarak biliyoruz. ‘Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği GÜYAD’ adıyla faaliyete başlayan derneğimiz kurulduğu günden bu yana yalnızca güneş enerjisi sektörü için değil yenilenebilir enerjinin tüm alanları için yapılan çalışmalarda yer aldı, ülkemizde yenilenebilir enerjinin geliştirilmesi için yapılan çabalardan hiçbir noktada geri kalmadı. Zaten yola çıkarken de amacımız ‘ülkemizde yenilenebilir enerji yatırımlarının ve yatırımcılarının hak ettiği yere gelmesi ve uygun yatırım ikliminin oluşması için faaliyet göstermek’ olarak belirlenmişti. Bunun en önemli nedenlerinden biri, GÜYAD’a üye olan Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin yenilenebilir enerjinin tüm alanlarında faaliyet gösteriyor olması. Bu da bize farklı bir sorumluluk yükledi ve esasen sektörün tamamını kapsayan bu fiili temsili derneğimizin isminden başlayarak kamuoyuna duyurmaya karar verdik. Bundan sonra yola bizim ‘Büyük Dönüşüm’ adını verdiğimiz bir hamle ile ‘GÜYAD Yenilenebilir Enerji Yatırımcıları Derneği’ adı ile devam edeceğiz. Böylelikle; geleceğin en önemli enerji alanlarından biri olan ‘yenilenebilir enerjinin’ tamamını kapsadığımızı Türk ve dünya enerji arenası ile paylaşmış olacağız.” 

“TOPLAM KURULU GÜCÜMÜZÜN YÜZDE 7,1’İNİ GÜNEŞ OLUŞTURUYOR” 

Yenilenebilir Enerji Yatırımcıları Derneğinin (GÜYAD) genel kurul toplantısına video konferans yöntemiyle katılan Bakan Dönmez, Kovid-19 salgınının olumsuz etkilerine rağmen, güneş enerjisinin geleceğinden beklentilerin büyük olduğunu söyledi.

Dönmez, Uluslararası Enerji Ajansının yayımladığı 2020 Enerji Görünümü Raporu’nda, güneş enerjisinin tarihteki en ucuz enerji kaynağı ilan edildiğini anımsatarak, 10 yıl öncesine kıyasla bugün güneş enerjisi maliyetlerinin en az 5 katı oranda gerilediğini kaydetti.

Verimliliğin artması ve teknolojinin gelişmesiyle bu maliyetlerin daha da düşeceğinin öngörüldüğünü belirten Dönmez, gelecek 10 yılda artan küresel elektrik talebinin karşılanmasında yenilenebilir enerjinin payının daha da artacağını vurguladı.

Dönmez, bu talep artışının karşılanmasında en fazla büyüyen kaynağın güneş olacağını belirterek, şöyle devam etti:

“Öyle ki 2030’a kadar güneş enerjisi sektörünün yıllık yüzde 10’un üzerinde büyüyeceği tahmin ediliyor. Artık büyümenin merkezinde güneşin olduğu bir döneme girdik. Güneş enerjisinde maliyetlerin önemli oranda düşmesi bu alana yönelik yatırım kararlarını da olumlu etkiliyor. Türkiye’nin de güneş başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımı son yıllarda büyük bir artış gösterdi.”

Dönmez, 2021’in ilk 2 ayında devreye alınan 831 megavat kurulu gücün ise yüzde 24,3’ünün güneş enerjisi kaynaklı olduğuna değinerek, şunları kaydetti:

“2014’ten bu yana GES kurulu gücünü en fazla artıran dünyada dokuzuncu, Avrupa’da ise üçüncü ülke olduk. Güneşin elektrik üretimimizdeki payı 2002’de sıfır iken bugün yüzde 3,7’ye ulaştı. Şubat 2020’den bugüne son 1 yıllık rakamlara baktığımızda ise güneşten elektrik üretimimiz yüzde 50 arttı. 2020’nin Mayıs ayında ise güneşten ürettiğimiz elektrik, toplam üretimimizin yüzde 5,5’ine ulaşarak aylık bazda rekor kırdı. Günlük bazda ise 12 Nisan günü ürettiğimiz elektriğin yüzde 8’ini güneşten karşılayarak yeni bir rekora daha imza attık. Şubat sonu itibarıyla güneşte kurulu gücümüz 6 bin 869 megavat oldu. Toplam kurulu gücümüzün yüzde 7,1’ini güneş oluşturuyor”

Her yıl asgari bin megavat güneş YEKA’sı (yenilenebilir enerji kaynak alanı) düzenleyerek 10 yılda kurulu güce 10 bin megavat daha eklemeyi hedeflediklerini vurgulayan Dönmez, yerli teknoloji üretiminin de çok önemli olduğunu söyledi.

Dönmez, Mini YEKA yarışmalarına ilişkin bu ay 36 şehir için düzenlenen mini YEKA’da 74 yarışma için 709 başvuru aldıklarını ve bu başvuruların 132 şirket tarafından yapıldığını vurgulayarak, “Güneş enerjisinde mini YEKA yarışmaları için başvuruları aldık. Başvuruların evrak kontrolleri yapılıyor. Evrakları tam olanlar, ilan edilen takvime uygun olarak açık eksiltmeye çağırılacak. Şu anda kesin bir takvim verme imkanı yok, çalışmalar devam ediyor ama Nisan ayı içinde bu yarışmaları tamamlayacağımızı söyleyebilirim.” diye konuştu. 

Artık enerjinin gerek haneler, gerekse de ticari işletmeler, sanayiciler, belediyeler, kamu kurumları ve tarımsal sulama aboneleri için bir gider kalemi değil, bir gelir kalemi olmasını istediklerini belirten Dönmez, bireysel ya da kamusal tüm yatırımcıları Türkiye’nin enerjisine ortak olmaya davet etti.

 “HİBRİTLE İLGİLİ YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİNİN 3 HAFTA İÇİNDE KURULA GELMESİNİ BEKLİYORUZ”

Toplantıya yine video konferans aracılığıyla katılan EPDK Elektrik Piyasası Daire Başkanı Deniz Daştan da hibrit projelerle ilgili düzenlemeler hakkında açıklama yaptı. Hibritle ilgili yönetmelik değişikliğinin 3 hafta içinde kurula gelmesini beklediklerini söyleyen Daştan, “Biz de bir an önce güneşi şebekeye bağlamak istiyoruz. EPDK olarak şebeke kapasitelerini zorladığımızın farkındayız ancak zannediyorum saha usulleri yasası yürürlüğe girdikten sonra birkaç hafta içerisinde ivme kazanacağımızı düşünüyorum” dedi.

GÜYAD’IN YENİ YÖNETİMİ SEÇİLDİ; CEM ÖZKÖK YENİDEN BAŞKANLIĞA SEÇİLDİ 

GÜYAD 4. Olağan Genel Kurulu’nda yapılan yönetim ve denetim kurulu seçimlerinde yeni kurullar da seçildi. Cem Özkök yeniden GÜYAD Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçilirken diğer yönetim kurulu üyeleri ise şöyle belirlendi: 

  • Birol Ergüven – Limak Enerji 
  • Kürşat Tezkan – Akfen Elektrik 
  • İbrahim Erden – Erciyes Anadolu Holding Enerji Grubu 
  • Burak Kuyan – Doğan Enerji Yatırımları
  • Hakan Aytekin – Altek Alarko
  • Sinan Ak – Zorlu Enerji 
  • Mehmet Emre Okuyan – Borusan EnBW Enerji Yatırımları 
  • Ezgi Katmer – Enerjisa Enerji Üretim