elektrik Niğde'deki güneş paneli yatırımına faiz desteği düzenlemesi

“Güneş ile üretilen enerji her geçen gün ucuzlayacak”

Yenilenebilir Enerji Yatırımcıları Derneği GÜYAD Başkanı Cem Özkök katılımıyla bugün çevrimiçi bir basın sohbet toplantısı düzenlendi. Özkök, güneş ile üretilen enerjinin her geçen gün ucuzlayacağını belirtti.

GÜYAD Başkanı Cem Özkök katılımıyla bugün çevrimiçi bir basın sohbet toplantısı düzenlendi. Toplantıda GÜYAD’ın; yenilenebilir enerji sektörüne dair değerlendirmeleri, yatırımcılar için daha fazla öngörülebilirlik ortamı sağlanması, hibrit projeler için ihtiyaç duyulan düzenlemeler ve YEKA ve ihale süreçleri ile ilgili belirsizlikler gibi konular masaya yatırıldı. 

Eskalasyon başlangıç tarihi ile ilgili Bakanlığa öneri sunduklarını belirten GÜYAD Başkanı Cem Özkök, eskalasyon başlangıç tarihinin teklif verilen tarih olarak alınmasını ve açık eksiltme yapılacak fiyatın da eskalasyonlu fiyat olmasını Bakanlığa sunduklarını bildirdi. 

Cem Özkök, yabancı yatırımcının Türkiye’deki ekonomik dalgalardan endişe duydukları için yatırım yapmadığını belirtti. Özkök, “Zamların ÜFE ve TÜFE düzeyinde olması yatırımcılar olarak isteğimiz. YEKA’ların yapılması için de ekonomik olarak daha stabil bir ortamın olması gerekiyor” diye konuştu.

Rüzgar santrali sahasının içerisine güneş yapılmasının hibrit olduğunu belirten Özkök, Hibritteki problemin ise; “HES’lerde, jeotermal ve termik santrallerde problem devam ediyor. Burada da o bölgenin kapasitesine göre TEİAŞ tarafından bir bağlantı izni verilecek. Kapasite çerçevesinde, gücü kadar hibrit tesis yapılabilecek. Teknik olarak bakıldığında, güneş ve rüzgar devamlı enerji üretmiyorlar. Dalgalı enerji üretiyorlar. İkisi de dalgalı enerji ürettiği için birbirini tamamlıyorlar. O yüzden rüzgar santrallerinde güneş hibritin yapılması konusunda bir problem yok. Ama jeotermal santrallerde güneş hibrit yapacağınız zaman; güneşin enerji üretimi dalgalı, jeotermalin ise düz olduğu için iletim hattındaki sistemi etkiliyor. Bu yüzden TEİAŞ bu konuda hassas davranıyor. Biz yatırımcılar da konuyla ilgili TEİAŞ, EPDK ve Enerji Bakanlığı ile konuşma halindeyiz. Fakat, hibrit şu an iyi bir noktada” dedi.

Cem Özkök, güneş ile üretilen enerjinin her geçen gün ucuzlayacağını belirterek, “Gündüz üretilen enerjiyi depolayabildiğimiz sürece güneş her gün daha da ucuzlayacaktır. 

Kendini finanse etmiş HES’ler var. Bunları düşündüğünüzde şu an en ucuz enerjiyi onlar üretiyor. Çünkü bu santraller borçlarını ödemiştir, bir işletme giderleri vardır ve havzalarında da su depoları bulunur.

Türkiye’de gerek güneşte gerek rüzgarda emekleme aşamasındayız. Potansiyel çok büyük. Fakat, ne zamanki Türkiye’de 50 bin MW rüzgar, 25 bin MW güneş olursa ucuzlamayı daha net görebiliriz. Yani, şu an en ucuz enerjiyi sudan üretiyoruz” dedi.

Özkök, “Türkiye’de taslak olan depolama yönetmeliği ile ilgili görüşlerimizi Kurumlara ilettik. Bu yönetmelik çıkarsa Türkiye’de hiç kimse depolama tesisi yapmaz. Çünkü bu yönetmelik, “depoladığınız enerjiyi YEKDEM kapsamında satamazsınız” diyor. Bu sebeple yatırımcı, YEKDEM kapsamında satamazsa neden depolama yapsın? Depolama yapabilmek için bir fizibilite hazırlamanız lazım. Bu fizibiliteyi de bankaya götürmeniz gerekiyor ki bankadan projeye finansman bulun. Eğer, depolamaya alım garantisi verilmezse yatırımcı da depolama yapmayacaktır. 

YEKDEM ile beraber sektör güneş ve rüzgar yatırımıyla tanıştı ve ondan sonra da maliyetleri gördü. Bir yapma kapasitesi oluşmuş ve bununla beraber sektörlerin sanayisi oluşmuştur. Bu sanayi sektörü de şu anda yurt dışına açılıyor. Ciddi bir şekilde bugün, sadece Ukrayna’da 500 MW güneş santrali sahibi Türk yatırımcısı var. Burada YEKDEM mekanizmasının,  alım garantisi mekanizmasının önemli olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.