GAZBİR “Enerji Merkezi” projesinin ‘Açılış ve Bilgilendirme Toplantısı’nı düzenledi

GAZBİR tarafından yürütülen Yenilenebilir Enerji Sektörü Mesleki Sınav ve Belgelendirme Merkezi (Enerji Merkezi) projesinin ’Açılış ve Bilgilendirme Toplantısı’ online olarak gerçekleştirildi.

VOC-Test Merkezleri-III Hibe Programı kapsamında Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) tarafından yürütülmekte olan “Yenilenebilir Enerji Sektörü Mesleki Sınav ve Belgelendirme Merkezi (Enerji Merkezi) ” projesinin ‘Açılış ve Bilgilendirme Toplantısı’ 21 Eylül 2021 tarihinde online olarak yapıldı.

Proje hakkında genel bilgilendirme yapılan toplantıda, açılış konuşmalarını; Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Dernek Başkanı Yaşar Arslan, AB Türkiye Delegasyonu Sektör Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Balcı ve MYK Yönetim Kurulu ve Kurum Başkanı Adem Ceylan yaptı.

Toplantıda Türkiye’nin, güneş enerjisinden elektrik üretiminde uluslararası derecelendirme listesinde ilk defa 2017 yılında giriş yaptığı ve Çin, ABD, Hindistan ve Japonya’nın ardından fotovoltaik kurulu gücünü arttıran 5’inci ülke olduğu bilgisi paylaşıldı. Ayrıca yenilenebilir enerji sektöründeki küresel istihdamın üçte birinin (3,4 milyon) güneş enerjisi sektörüne ait olduğu ve güneş enerjisi alanında yapılan enerji tesislerinin kurulumu ile yapılan yatırımların istihdam açısından oldukça önemli olduğu belirtildi.

PROJENİN AMACI

GAZBİR tarafından yürütülen Yenilenebilir Enerji Sektörü Mesleki Sınav ve Belgelendirme Merkezi (Enerji Merkezi) projesinin amacı; yenilenebilir enerji sektörü ile bu sektöre doğrudan ve dolaylı hizmet sunan ilişkili sektörlerde istihdam edilecek olan teknik personellerin belirlenmesi için; kalite güvencesini sağlamak, bilgi işlem altyapısını oluşturmak, UYS ile uyumlu sınav ve belgelendirme sistemi kurmak ve işletmek, 17024 Personel Belgelendirme Sistemi kapsamında, TÜRKAK’ tan akreditasyonunu ve sistemin sürdürülebilirliğini sağlamak olarak bildirildi.

Projenin özel amacıysa; ulusal meslek standartları kapsamındaki niteliklere sahip kişilerin güneş ısıl sistem personeli ve fotovoltaik güç sistem personeli mesleklerinde belgelendirmenin sağlanması olarak belirtiliyor. 

“TÜRKİYE MEVCUT YENİLENEBİLİR POTANSİYELİNİ DEĞERLENDİRMEYE KARAR VERMİŞTİR”

Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Dernek Başkanı Yaşar Arslan; “Türkiye gaz birliği olarak yenilikçi bir vizyonla ulusal ve uluslararası programları takip ediyoruz. İlk olarak 2009 yılında ‘VOC-TEST MERKEZLERİ-III HİBE PROGRAMI’na başvurduk. Şimdi de 2020 yılında başlayan 245 milyon Euro değerindeki projemizin tamamlanmasını bekliyoruz. Türkiye ve Avrupa birliği tarafından desteklenen projenin güzel başarılara imza atacağına inancımız tam. Türkiye mevcut yenilenebilir potansiyelini değerlendirmeye karar vermiştir. Bu kapsamda mesleki yeterlilik projelerinin önemi aşikar. En iyiye ulaşmak için projeleri yürütecek ve çalışacak personelin dünya çapında donanımla hazırlanmış olması çok önemli” dedi.

“MESLEKİ YETERLİLİK KURUMLARININ SAYISI 250’Yİ GEÇMİŞ DURUMDA”

AB Türkiye Delegasyonu Sektör Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Balcı; “GAZBİR’in mesleki yeterlilik projelerinin ikincisi olan açılış toplantısındayız. 2010-2011 yıllarında da GAZBİR böyle bir projeyi yürütmüştü. Dolayısıyla böyle tecrübeli bir kurumun yenilenebilir alanında da böyle bir projeye öncü olması AB Türkiye Delegasyonu olarak bizi gururlandırıyor.

Mesleki yeterlilik kurumlarının sayısı 250’yi geçmiş durumda. Bu alanda Avrupa’da örnek gösterilecek duruma geldik. MYK Yönetim Kurulu ve Kurum Başkanı Sayın Adem Ceylan’a da teşekkür ediyorum. Çanakkale ve Balıkesir’de 2 üniversitede rüzgar enerjisi alanında mesleki yeterlilik merkezlerinin açılışı için de çalışmalar devam ediyor” ifadelerini kullandı.

“1 MİLYON 820 BİN KİŞİ MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ALMAYA HAK KAZANDI”

MYK Yönetim Kurulu ve Kurum Başkanı Adem Ceylan ise; “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli konu çalışma hayatında beklentilerin karşılanabileceği personelin oluşması. Şu ana kadar paydaşlarımızla beraber 865 ulusal meslek standardını hazırlayıp yürürlüğe koyduk. Eğitim ve istihdam arasındaki bağın güçlendirilmesi için ulusal meslek standartlarına uygun eğitim verilmesi gerekiyor.

261 sınav ve belgelendirme kurumumuz var. 1 milyon 820 bin kişi mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazandı. Amacımız çok sayıda belge vermek değil, amacımız; verimli ve yeterli çalışma prensibi kazandırmak. Her ay yaklaşık 120 kurumun sınav zamanında kamera görüntülerini izliyoruz. 

Çalışma hayatına baktığımızda yüzde 92 mesleki yeterlilik belgesine sahip kişi çalışma hayatında. Bu da eğitim ile istihdam arasındaki bağın en doğru kanıtı” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından AB ve Mali Yardımlar Dairesi  İzleme Uzmanı Yasemin Yıldız, Yenilenebilir Enerji Sektörü Mesleki Sınav ve Belgelendirme Merkezi Projesi hakkında bilgilendirici bir sunum yaptı.