Enerjisa Üretim’den Rüzgar Günü etkinliği

Enerjisa Üretim sponsorluğunda, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde (ÇOMÜ) düzenlenen ‘Rüzgar Günü’ etkinliğinin ilk günü ‘Enerjimiz rüzgarla, geleceğimiz sizinle’ sloganıyla gerçekleştirildi. 

Sibel ACAR-ÇANAKKALE/ Enerjisa Üretim tarafından üniversite sektör işbirliği kapsamında gerçekleştirilen ve 2 gün sürecek olan ‘Enerjisa Üretim Rüzgar Günü’ etkinliği Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde başladı.  

Etkinlik kapsamında enerji sektörünün öncü isimleri, akademisyen ve öğrencilerle bir araya gelerek rüzgar teknolojileri ve diğer konular üzerine bilgi paylaşımında bulundu. 

Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl

Açılış konuşmalarıyla başlayan etkinlikte konuşan Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl, Rüzgar’da nihai hedefin 1500 MW kurulu kapasite olduğunu belirterek Çanakkale’nin rüzgar enerjisi açısından büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti.  

Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl; “Bu yıl ilkini düzenlediğimiz ve geleneksel hale getirmeyi hedeflediğimiz Enerjisa Üretim Rüzgar Günü dolayısıyla rüzgarın başkenti Çanakkale’de sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Geleceğimizi şekillendirecek olan siz gençleri de sektörümüzle ve özellikle rüzgar enerjisi konusunda bilgilendirmek, yetiştirmek ve enerji sektörüne kazandırmak en büyük önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bu etkinlik de bundan dolayı bizim için büyük önem taşıyor. Enerjisa Üretim olarak toplam üç adet Rüzgar Enerjisi Santrali işletmekteyiz. Yakın zamanda Çanakkale Rüzgar Santralimiz’de güneş santralimiz de işletmeye geçecek ve santralimiz hibrit santrale dönüşecek. Çanakkale ve Aydın’da gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz 500 MW’lik YEKA-2 Rüzgar Santralleri yatırım çalışmalarımızı da tüm titizliğimizle sürdürüyoruz, 65 MW kurulu güce sahip olacak Erciyes Rüzgar Santralimiz ise sene sonunda işletmeye geçecek” dedi. 

Sektörde kadın istihdamını daha iyi bir noktaya getirmek hedefiyle mezun olmak üzere olan kadın öğrencilere “500 Kadın Öğrenciye Eğitim Programı” adı altında proje başlattıklarına da değinen Bayçöl; “İlk yola çıkışımızda 500 öğrenciye ulaşmayı hedeflemiştik, şu anda ise 54 farklı ilden 879 başvurumuz bulunuyor. Kısa sürede programımızın yoğun ilgi görmesinden çok memnunuz. Online platformlarda gerçekleşecek eğitim programımız ile sektöre insan kaynağı anlamında değer yaratacak farklı çalışmalar hayata geçirmeye devam ediyor; öğrencilere kişisel gelişimden kariyer planlamasına, sürdürülebilirlikten elektrik üretimine kadar birçok farklı alanda eğitim ve deney alanlarıyla desteklenen bir ‘birlikte öğrenme’ deneyimi sunuyoruz” dedi. 

Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdullah Güç ise bu etkinliğin bölgenin yenilenebilir enerji anlamında bir güç olması hedeflerinde somut bir adım olduğunu kaydederek nitelikli insan kaynağına katkı sağlayacağını ifade etti. 

“Enerjisa Üretim Rüzgar Günü” etkinliğinin açılışında konuşan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, yenilenebilir enerji alanında dünyada çok hızlı bir yarış olduğunu belirterek geleceğin yenilebilir enerjide olduğuna vurgu yaptı.  

Yetişmiş insan gücüne bağlı temele önem verdiklerini ifade eden Murat; “Enerjiyle ilgili akademik çalışma yapanların sektörle işbirliği yapmaları gerekir. Bugün burada sanayi üniversite işbirliğinin en güzel örneğini görüyoruz” diye konuştu. 

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Sedat Murat

FESTİVAL ALANI RENKLİ GÖRÜNTÜLERE SAHNE OLDU
Sürdürülebilirlik atölyesi, 360 derece yavaş çekim selfie alanı, ödüllü pedal çevirme yarışması, tamamen sıfır atık ve geri dönüşümlü malzemelerden oluşan atölyeler gibi etkinliklerin de yer aldığı festivalde öğrenciler ‘Adamlar’ konseri ile eğlenceli dakikalar yaşadı. Ayrıca etkinlik alanında oluşturulan insan kaynakları standı ile de öğrencilerle profesyonel iş hayatı arasında köprü kurulması amaçlandı.

Enerjisa Üretim Rüzgar Günü Festivali Saha Tanıtım Süpervizörü Yusuf Talha Kaya

“ÖĞRENCİLERE YOL GÖSTERİCİ NİTELİKTE BİR ETKİNLİK GERÇEKLEŞTİ”
Düzenlenen etkinliği gazetemize özel değerlendiren Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğrenci Topluluk Başkanı/ Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğrencisi / Enerjisa Üretim Rüzgar Günü Festivali Saha Tanıtım Süpervizörü Yusuf Talha Kaya, etkinlikle ilgili şu ifadeleri kullandı:
“Etkinlik pandemiden sonra Çanakkale özelinde yapılan en büyük etkinliklerden biri. İnsan kaynakları, etkinlik alanında kurulan çadırlardaki özel alanlar ve katılım portföyündeki çeşitlilikten dolayı özlenen bir etkinlikti diyebiliriz. Etkinlikle günümüzün son dönemlerinden biri olan ‘Sürdürülebilirlik’ konusuna Enerjisa Üretim tarafından destek veriliyor. Burada 500 üzeri katılımcıyla çok verimli bir toplantı gerçekleştirdik. İstekli öğrencilere yol gösterici nitelikte olan bu etkinliğe farklı ve her bölümden çok aktif bir katılım gerçekleştirildiğini görüyoruz. Sağlanan öğrenci çeşitliliğinde sürdürülebilirlik konusuna dikkat çekildi. Etkinlikte öğrencilere alan seçme konusunda ışık oluşturacak fikir paylaşımları yapıldı diyebiliriz. Böyle bir etkinliğin parçası olmaktan dolayı oldukça mutluyum. Bu konuda Enerjisa Üretim’e teşekkür ederiz”