Enerjide 2021 böyle geçti

Türkiye ve dünyada yılın ilk yarısında enerji sektörü kayda değer gelişmelere sahne oldu.

YILIN İLK YARISI (OCAK – HAZİRAN)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4 Haziran’da Fatih sondaj gemisinin Sakarya Gaz Sahası’ndaki Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir doğal gaz keşfi yaptığı ve Türkiye’nin Karadeniz’deki toplam gaz keşfinin 540 milyar metreküpe ulaştığı müjdesini verdi.

Erdoğan, Filyos Limanı Açılışı ve Doğalgaz İşleme Tesisleri Temel Atma Töreni’nde, Karadeniz’de keşfedilen doğal gazın karaya çıkış noktası olan tesisin inşasının 2023’e kadar tamamlanacağını bildirdi.

Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi’nin ilk fazında, günde 10 milyon metreküp doğal gazın karadaki işleme tesisine ulaştırılması, gelecek yıllarda proje kapasitesinin günde 40 milyon metreküpe çıkarılması öngörülüyor.

Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali olacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin üçüncü ünitesinin temeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in canlı bağlantıyla katıldığı törenle atıldı. Her biri 1200 megavatlık 4 reaktörden oluşacak ve toplam 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip olacak santralin ilk ünitesinin Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılının kutlanacağı 2023’te devreye alınması hedefleniyor. Kalan 3 ünitenin de birer yıl arayla 2026 sonuna kadar faaliyete geçmesi planlanıyor. Tam kapasite devreye girdiğinde yılda yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretecek santralin, Türkiye’nin elektrik talebinin yüzde 10’unu karşılayacağı hesaplanıyor.

Bu dönemde, Türkiye’de enerji alanında önemli yeniliklere imza atıldı.

Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) bünyesinde 1 Haziran’da hizmete açılan Vadeli Elektrik Piyasası ve Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti (YEK-G) sistemi ile yeni bir dönem başladı. Bu yıl hayata geçirilen yeni piyasalarla Türkiye, enerji ticaret merkezi olma hedefi doğrultusunda önemli adımlar attı. Elektrik ticaretinde şeffaf ve rekabetçi bir ortamda ileri tarihli işlemlerin yapılmasına imkan sağlayan Vadeli Elektrik Piyasası ve elektriğin yenilenebilir kaynaklardan üretildiğini kanıtlayan YEK-G sistemi ile sürdürülebilir yatırım ortamının iyileştirilmesi hedefleniyor.

Ertuğrul Gazi Yüzer Depolama ve Gazlaştırma Tesisi (FSRU) 25 Haziran’da BOTAŞ’a ait Hatay Dörtyol Terminali’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törenle faaliyete başladı. Türk bayrağına sahip ilk FSRU olma özelliği taşıyan Ertuğrul Gazi’nin, 110 milyon metreküp depolama ve günlük 28 milyon metreküp gazlaştırma kapasitesiyle Türkiye’nin enerji arz güvenliğine önemli katkı sağlayacağı öngörülüyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Ağrı’da Koza Altın Temel Atma Töreni’ndeki konuşmasında, Mollakara altın ve gümüş projesinde bugüne kadar 197 sondaj yapıldığını, bunların neticesinde 20 ton altın ve 3,5 ton gümüş rezervi tespit edildiğini bildirdi. Söz konusu altın rezervinin piyasa değeri 1,2 milyar dolar, gümüş rezervinin ise 2,8 milyon dolar olarak hesaplanıyor.

Enerjide 2021’in ilk yarısında öne çıkan bazı gelişmeler şöyle:

5 OCAK

– Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun ekonomisini korumak için şubat ve martta gönüllü olarak günlük 1 milyon varillik ek petrol üretim kesintisi uygulayacaklarını duyurdu.

13 OCAK

– Türkiye enerji piyasasında geçen yıl gerçekleştirilen 22 birleşme ve satın alma işleminin tahmini toplam değeri bir önceki yıla göre yüzde 83 artışla 1,1 milyar dolar oldu.

16 OCAK

– Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Soma Termik Santral tesisi ile yıllık 4,7 milyon ton linyitin ekonomiye kazandırılacağını bildirdi.

18 OCAK

– Sakarya Gaz Sahası’ndaki ilk derin deniz tespit kuyusu Türkali-1’deki çalışmalar 77 günün ardından tamamlandı.

19 OCAK

– Bakan Dönmez, doğal gaz arz güvenliğini sağlamak için LNG FSRU ve depolama projeleriyle sisteme günlük gaz verme kapasitesinin 339 milyon metreküpe çıktığını bildirdi.

– Doğal gazda, 280 milyon metreküple tüm zamanların tüketim rekoru kırıldı.

21 OCAK

– Türkiye’de geçen yıl yaklaşık 4 bin 800 megavat yenilenebilir enerji kapasitesi devreye alınırken, bu alana yapılan yatırım miktarı yaklaşık 7 milyar doları buldu.

23 OCAK

– Türkiye’nin elektrikteki kurulu gücü 96 bin megavata ulaştı.

24 OCAK

– Türkiye’nin rüzgar enerjisinden sağladığı elektrik 166 bin 748 megavatsaatle tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşırken, rüzgarın toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 21,3 oldu.

27 OCAK

– Uluslararası Enerji Ajansı raporuna göre, dünyanın doğal gaz talebi geçen yıl 100 milyar metreküple tarihteki en büyük düşüşü yaşadı.

31 OCAK

– Türkiye’den Çin’e gitmek üzere yola çıkan bor yüklü ihracat treni Kars’tan Gürcistan’a uğurlandı. Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından Çin’e ihraç edilecek bor madeni 42 konteyner içinde Çin’in Xi’an şehrine yola çıktı.

1 ŞUBAT

– Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin petrol üretiminin 2020’de önceki yıla göre 1,5 milyon varil artarak 22 milyon varili aştığını bildirdi.

11 ŞUBAT

– Bakan Dönmez, Türkiye’nin Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) aracılığıyla aldığı doğal gazın 9,4 milyar metreküpe ulaştığı bilgisini paylaştı.

24 ŞUBAT

– Dönmez, elektrikte 2021-2025 dördüncü uygulama dönemi için toplam 66,7 milyar lira tutarında elektrik dağıtım yatırımı planlandığını bildirdi.

10 MART

– Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin üçüncü ünitesinin temeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in canlı bağlantıyla katıldığı törenle atıldı.

1 NİSAN

– OPEC+ ülkeleri, günlük petrol üretimini kademeli olarak mayıs ve haziranda 350 bin, temmuzda ise 441 bin varil artırma kararı aldı.

7 NİSAN

– Jeotermal enerji kurulu gücünü geçen yıl 99 megavat ilave kapasiteyle 1613 megavata yükselten Türkiye, bu alanda en fazla kapasite artışı gerçekleştiren ülke oldu.

8 NİSAN

– Fatih sondaj gemisi Amasra-1 kuyusunda yeni sondajına başladı.

22 NİSAN

– Türkiye ile Azerbaycan arasında enerji ve madencilik alanında iş birliğine ilişkin anlaşma onaylandı.

– Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türk Denizcilik Sicili’ne kayıtlı ilk yüzer LNG depolama ve gazlaştırma tesisi (FSRU) Ertuğrul Gazi’nin Türkiye’ye ulaştığını bildirdi.

30 NİSAN

– Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Güneş Enerjisi Santralleri-3 (YEKA GES-3) yarışmalarında 4 günde 12 farklı şirkete toplam 260 megavat kapasite tahsis edildi.

5 MAYIS

– Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kanuni sondaj gemisinin ilk görevi için Karadeniz’e açıldığı bilgisini paylaştı.

14 MAYIS

– Türkiye’nin maden üretimi yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41 artarak 306 milyon tona ulaştı.

27 MAYIS

– Bakan Dönmez, Karadeniz’deki 405 milyar metreküplük doğal gaz keşfinin ardından, karada keşfedilen 3 yeni kuyudan günlük 6 bin 800 varil üretim yapılacağını açıkladı.

28 MAYIS

– Fatih sondaj gemisi, Karadeniz’de bulunan Sakarya Gaz Sahası’ndaki yeni tespit kuyusu Türkali-3’te sondaja başladı.

29 MAYIS

– Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 42 bağlantı bölgesinde Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Rüzgar Enerjisi Santralleri 3 (YEKA RES-3) yarışmaları yapılacağını duyurdu.

1 HAZİRAN

– EPİAŞ bünyesindeki Vadeli Elektrik Piyasası, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in katılımıyla işleme açıldı.

– OPEC+ grubu, günlük üretimi mayıs ve haziran aylarında 350 bin, temmuzda ise 441 bin varil artırma anlaşmasına devam etme kararı aldı.

4 HAZİRAN

– Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fatih sondaj gemisinin Sakarya Gaz Sahası’ndaki Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir doğal gaz keşfi yaptığı ve Türkiye’nin Karadeniz’deki toplam gaz keşfinin 540 milyar metreküpe ulaştığı müjdesini verdi.

– Erdoğan, Filyos Limanı Açılışı ve Doğalgaz İşleme Tesisleri Temel Atma Töreni’nde, Karadeniz’de keşfedilen doğal gazın karaya çıkış noktası olan tesisin inşasının gazın karaya ulaşacağı 2023’e kadar tamamlanacağını bildirdi.

7 HAZİRAN

– Bakan Dönmez, 540 milyar metreküplük doğal gaz rezerviyle yıllık 15-20 milyar metreküplük doğal gaz üretimi yapılabileceğini belirterek, “Bu rakam konutlarda tükettiğimiz doğal gazı en az 25 yıl süreyle tam karşılıyor.” ifadesini kullandı.

9 HAZİRAN

– Vadeli Elektrik Piyasası’nda ilk özel işlem bildirimi megavatsaat başı 427 liradan 30 lot olarak gerçekleştirildi.

10 HAZİRAN

– Bakan Dönmez, Mollakara altın ve gümüş projesinde bugüne kadar 197 sondaj yapıldığını, bunların neticesinde 20 ton altın ve 3,5 ton gümüş rezervi tespit edildiğini bildirdi.

21 HAZİRAN

– Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti (YEK-G) Sistemi ve Organize YEK-G Piyasası, EPİAŞ bünyesinde işleme açıldı.

25 HAZİRAN

– Türkiye’nin ilk yüzer LNG depolama ve gazlaştırma tesisi (FSRU) Ertuğrul Gazi, BOTAŞ’a ait Hatay Dörtyol Terminali’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle faaliyete başladı.

29 HAZİRAN

– Türkiye’nin ilk FSRU’su Ertuğrul Gazi’ye ilk LNG transferi gerçekleştirildi.

YILIN İKİNCİ YARISI (TEMMUZ – ARALIK)

Türkiye ve dünyada yılın ikinci yarısında enerji sektörü önemli gelişmelere sahne oldu.

Dünyanın ilk kapsamlı iklim anlaşması olarak tarihi önem taşıyan Paris Anlaşması’nı onaylayan Türkiye, iklim kriziyle mücadelede yeni bir sayfa açtı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eylüldeki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Türkiye’nin Paris Anlaşması’na taraf olacağını açıklamasının ardından anlaşma, 6 Ekim’de TBMM’de onaylandı ve ilgili kanun 7 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlandı. 10 Kasım’da anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle Türkiye anlaşmaya taraf olan 192. ülke oldu.

Küresel sıcaklık artışının 1,5 dereceyle sınırlandırılması ve sera gazı emisyonlarının 2050’ye kadar sıfırlanması için ülkelerin ortak çalışmasının teşvik edildiği anlaşma kapsamında, Türkiye’nin ulusal katkı beyanlarını güncelleyerek yeniden sunması planlanıyor.

Türkiye’nin güncelleyeceği ulusal katkı beyanlarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı 2053’te net sıfır emisyona ulaşma hedefine yönelik yol haritasının oluşturulması bekleniyor.

Öte yandan, iklim değişikliğine karşı küresel bir cevap üretmek için düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı’nın 26.’sı (COP26) bu yıl 31 Ekim-12 Kasım tarihlerinde İskoçya’nın Glasgow kentinde gerçekleştirildi. COP26 kapsamında ülkelere COP27’ye kadar 1,5 derece hedefine uyumlu olarak ulusal katkı beyanlarını güncelleme çağrısı yapıldı.

TÜRKİYE’NİN 4. SONDAJ GEMİSİ FİLOYA KATILDI

Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda toplamda 540 milyar metreküp doğal gaz keşfeden Türkiye, büyük hidrokarbon keşfinin ardından denizlerdeki varlığını devam ettiriyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17 Kasım’da 3 sondaj gemisi ve 2 sismik araştırma gemisiyle denizlerdeki arama çalışmalarını sürdüren Türkiye’nin, 7. nesil olarak nitelendirilen üstün teknolojiyle donatılmış yeni sondaj gemisini de filosuna kattığını açıkladı.

Fatih, Yavuz ve Kanuni’nin ardından filoya dahil olan dördüncü sondaj gemisi, 12 bin 200 metre derinliğe kadar inebilecek ve 3 bin 600 metre derinliğe kadar işlem yapabilecek. Boyu 238 metre, eni 42 metre olan gemi Karadeniz gazını 2023’e yetiştirmek için katkı sağlayacak.

AVRUPA’DA ENERJİ KRİZİ NEDENİYLE FİYATLAR KATLANDI

Avrupa’da arz kısıtları ve artan talep nedeniyle yaşanan enerji krizi, doğal gaz ve kömür fiyatlarında rekor artışlara yol açtı. Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF’de işlem gören vadeli doğal gaz kontratlarında megavatsaat başı doğal gaz fiyatı tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 188 avroya kadar çıktı. Yıl içinde Avrupa doğal gaz fiyatlarındaki artış yüzde 600’ü aşarken, kömür fiyatları yaklaşık 4 katına çıktı.

ELEKTRİK FATURALARINDAKİ TRT PAYI KALDIRILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 8 Kasım’da elektrik faturalarındaki TRT payı ile Enerji Fonu kesintilerini kaldırma kararı aldıklarını bildirdi. Elektrikte TRT payını kaldıran düzenlemeyi içeren kanun teklifi, 23 Kasım’da TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda kabul edildi.

Bu kapsamda, faturalarda aktif enerji tüketim bedeli üzerinden toplam yüzde 2,7’lik indirim yapılacak. Elektrik faturalarında aktif enerji bedeli üzerinden yüzde 2 TRT payı ve yüzde 0,7 Enerji Fonu için kesinti yapılıyordu. Faturalarda aktif enerji bedeli üzerinden alınan bu iki kalemin yüzde 18’lik KDV etkisiyle yıllık yaklaşık yüzde 3,2’ye ulaşacağı hesaplanıyor. Söz konusu kalemlerin kaldırılması mesken abonelerinin faturalarında yaklaşık 930 milyon liralık indirim olarak yansıyacak.

Enerjide 2021’in ikinci yarısında öne çıkan bazı gelişmeler şöyle:

7 TEMMUZ

– Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), bp ve Petronas gibi şirketlerin de aralarında bulunduğu Şah Deniz Konsorsiyumu, Şah Deniz-2 Güneydoğu Kanadı’nda doğal gaz üretimine başladığını bildirdi.

18 TEMMUZ

– Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu, ağustos-aralık döneminde petrol üretiminin her ay için günlük 400 bin varil artırılması kararı aldı.

28 TEMMUZ

– Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Fatih sondaj gemisinden canlı bağlantıyla katıldığı Sakarya Sahası Gaz Yakma Töreni’nde, “Daha önce Karadeniz gazını üç etapta karaya çıkaracağımızı ifade etmiştik. İlk aşama olan deniz tabanı doğal gaz üretim sistemlerinin tasarımını bitirdik. İlk etapta 10 kuyu için hazırlıklara başladık.” dedi.

31 TEMMUZ

– Fatih sondaj gemisi Karadeniz’deki yeni tespit kuyusu Türkali-4’te sondaja başladı.

1 AĞUSTOS

– Bakan Dönmez, 2022’de Karadeniz’de tabana serilecek 169 kilometrelik boru hattı için üretimlerin başladığını bildirdi.

1 EYLÜL

– Türkiye’nin rüzgar enerjisi kurulu gücü ağustos sonu itibarıyla 10 bin megavatı aştı.

10 EYLÜL

– Rus enerji şirketi Gazprom, Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı inşaatını tamamladığını duyurdu.

12 EYLÜL

– TPAO, Fatih sondaj gemisinin, Sakarya Gaz Sahası’ndaki yeni tespit kuyusu Türkali-5’te sondaja başladığını bildirdi.

15 EYLÜL

– Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, TIME dergisinin belirlediği dünyanın en etkili 100 kişisi arasındaki tek Türk oldu.

28 EYLÜL

– Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Tesisi’nin yüzde 51’inin tamamlandığını açıkladı.

1 EKİM

– Türkiye’de doğal gaz ticaretinin vadeli kontratlarla yapılmasına imkan sağlayacak Vadeli Doğal Gaz Piyasası işleme açıldı.

6 EKİM

– Paris Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

7 EKİM

– Paris Anlaşması’nın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

25 EKİM

– Brent petrolün varil fiyatı 86,70 doları aşarak son 3 yılın en yüksek seviyesini gördü.

– Batı Teksas türü (WTI) petrolün varili, uluslararası piyasalarda 83 doları aşarak son 7 yılın en yüksek seviyesini gördü.

31 EKİM

– 26’ncı BM İklim Değişikliği Konferansı (COP26), birçok ülkeden lider ve sektör temsilcilerinin katılımıyla İskoçya’nın Glasgow kentinde başladı.

1 KASIM

– Bakan Dönmez, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının 2022 yılı bütçesinin sunumunda, Karadeniz’deki doğal gaz keşfinin yanı sıra bu yıl kara alanlarında gerçekleştirilen 26 yeni keşifle yaklaşık 60 milyon varil petrol eşdeğeri rezervin Türkiye’ye kazandırıldığını bildirdi.

2 KASIM

– COP26’da resmi olarak başlatılan Küresel Metan İttifakı’na katılan ülkelerin sayısı 100’ü aştı. Ülkeler, küresel metan emisyonlarını 2030’a kadar yüzde 30 azaltma taahhüdünde bulundu.

4 KASIM

– ABD, İngiltere, Kanada, İtalya ve Danimarka’nın da aralarında bulunduğu 20 ülke ile 5 uluslararası finans kuruluşu, petrol, doğal gaz ve kömür finansmanını 2022 sonu itibarıyla durduracağını açıkladı.

8 KASIM

– Cumhurbaşkanı Erdoğan, elektrik faturalarındaki TRT payı ile Enerji Fonu kesintilerini kaldırma kararı aldıklarını bildirdi.

10 KASIM

– Küresel sıcaklık artışının bu yüzyılın sonunda 1,5 dereceyle sınırlandırılmasını hedefleyen Paris Anlaşması, Türkiye’de yürürlüğe girdi.

– Türkiye, İngiltere ve Hindistan’ın da aralarında bulunduğu 33 ülke, 40 şehir, 11 araç üreticisi şirket ve 27 filo sahibi kuruluş, sıfır emisyonlu araçlara geçiş için COP26’da küresel mutabakat imzaladı.

– Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, üçüncü FSRU tesisinin 2022’de devreye alınacağı müjdesini verdi.

13 KASIM

– Ülkeler, COP26’da 2022 sonuna kadar 2030’a yönelik emisyon azaltma hedeflerini güçlendirmeyi kabul ederken, kömür kullanımının azaltılması ilk kez resmi bildiride yer aldı.

16 KASIM

– Karadeniz’de bulunan Sakarya Gaz Sahası’ndaki gazın karaya taşınmasını sağlayacak deniz altı boru hattı döşeme işini İtalyan petrol sahası hizmetleri şirketi Saipem üstlendi.

17 KASIM

– Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’nin Fatih, Yavuz ve Kanuni sondaj gemilerinin ardından dördüncü sondaj gemisini de filosuna kattığını bildirdi.

22 KASIM

– Bakan Dönmez, Sakarya Gaz Sahası’nda mühendislik çalışmalarının tamamlandığını belirterek, “2022’nin baharında suyun altına boruları yerleştirerek ilk kaynağı yapacağız.” dedi.

23 KASIM

– Elektrikte TRT payını kaldıran düzenlemeyi de içeren kanun teklifi TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonunda kabul edildi.

– Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik faturalarında kademeli tarife uygulamasının devreye alınacağını belirterek, “Benzer uygulamayı doğal gaz için de çalışıyoruz.” dedi.

25 KASIM

– Bakan Dönmez, Fatih sondaj gemisiyle 2022’nin ilk çeyreğinde bir arama kuyusu daha kazılacağını ifade ederek, “2022 içinde tüm kuyularda üretim öncesi tamamlama operasyonlarını bitirmeyi planlıyoruz.” dedi.

26 KASIM

– Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Türkiye’nin ilk kez İran’dan spot boru gazı ithal edeceğini bildirdi.

28 KASIM

– Rüzgar enerjisi santralleri ilk kez Türkiye’nin elektrik üretiminde yüzde 22,6 payla birinci sırada yer aldı.

30 KASIM

– Kalyon Enerji, Karapınar Güneş Enerjisi Santrali için İngiliz İhracat Kredi Ajansı, JP Morgan Chase Bank ve 6 Türk bankasıyla 812 milyon dolarlık finansman anlaşması imzaladı.

2 ARALIK

– OPEC+ grubu, günlük 400 bin varillik kademeli üretim artışı planına ocak ayında da devam etme kararı aldı.

7 ARALIK

– Kanuni sondaj gemisinin, Karadeniz’in derinliklerinde yürüttüğü ilk derin deniz kuyu testlerini başarıyla tamamladığı bildirildi.

10 ARALIK

– TPAO, Mardin’in Nusaybin ilçesinin 32 kilometre doğusunda yer alan Günyurdu-1 kuyusundaki çalışmalar sonucunda 11,8 API değerinde ağır petrol keşfi gerçekleştirildiğini duyurdu.

– Türkiye’nin rüzgar enerjisinden sağladığı elektrik 187 bin 598 megavatsaatle tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşırken, rüzgarın toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 20,01 oldu.

17 ARALIK

– Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye’de Jeotermal Geliştirme Projesi için 300 milyon dolarlık Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası kredilerini onayladı.

– Rus enerji şirketi Gazprom, Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı projesinde ikinci hatta gaz basılmaya başlandığını duyurdu.

21 ARALIK

– Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF’de işlem gören ocak vadeli kontratların fiyatı yaklaşık yüzde 34 yükselerek 187,7 avro seviyesine kadar çıktı.

AA